2023-06-20 Nyhet

Viktiga banktjänster att ha koll på under semestern

Konsumenternas Bank- och finansbyrås jurist tipsar om viktiga saker att tänka på när det gäller banktjänster på sommarsemestern, både i Sverige och utomlands.

- Vi har ofta bra koll på väderprognosen, vattentemperaturen och resehandlingarna när det börjar dra ihop sig mot semester. Men det är också viktigt att vara förberedd och ha ordning på viktiga bankrelaterade saker, säger Edith Grundin, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. 

Tips 1: Håll ordning på dina kort och kontanter

Om du åker bort är det bra om du har med dig åtminstone två kort om det ena skulle sluta fungera eller bli stulet. I många länder är det också vanligt att vissa butiker och försäljare inte tar kort alls, så ha en buffert med kontanter i landets valuta med dig eller ta ut på plats.

Om du har ett kort som är kopplat till ett betalkonto, kan det vara en god idé att se till att det inte finns ett för stort belopp på det kontot om ditt kort skulle bli stulet. Kom ihåg att alltid ha dina kort under uppsikt och anmäl direkt till banken om du upptäcker att något har försvunnit. Om du lämnar ett kort på ditt hotellrum ska du låsa in det i safety-boxen för att du inte ska anses ha varit grovt oaktsam om någon använder det för att göra obehöriga uttag.

En fördel med att handla med kreditkort på resan är att du kan vända dig till banken för att få ersättning om du köpt något som inte visade sig fungera, eller inte levereras alls. Om du köper flygbiljetter med ditt kreditkort och flyget blir inställt, så har du alltså möjlighet att få ersättning från banken för kostnaden.

Tips 2: Minimera kostnader och avgifter

Om du betalar eller tar ut kontanter i automat med kort utomlands är det oftast billigast att välja betala och bli debiterad i den lokala valutan. Så om du är i Spanien kan det löna sig  att välja att betala i Euro istället för SEK. Mer information om det hittar du i vår guide Betala på resa.

Kolla upp vad ditt kort har för uttagsavgifter och valutaväxlingsavgifter. Det kan vara bra att skaffa ett med låga uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag, om du inte redan har det. Du kan se vilka uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag som gäller för dina kort i vår jämförelse av bankkort och kreditkort.

För att ta reda på vilken växelkurs din bank använder kan du kontakta banken och fråga. Tillämpar banken VISA eller Mastercards växelkurser så kan du se vilka de är på deras respektive webbplatser.

Tips 3: Förbered dig innan du åker

Även om du inte ska vara borta så länge behöver du kontrollera så att inga räkningar har sista betalningsdag medan du är bortrest. Lägg gärna in räkningarna för betalning innan du åker och håll koll så att du inte missar att godkänna något e-faktura. Ska du vara borta länge kan det vara bra att be någon du litar på att gå igenom din post så att du inte missar några eventuella betalningspåminnelser eller annat brådskande.

En annan viktig sak att se över i god tid före resan är när dina kort går ut. Om kortets giltighetstid upphör medan du är i väg på resan kommer du inte att kunna använda det.

Idag är vi vana att förlita oss mycket på den mobila tekniken, som swish, mobilt bank-id och andra tjänster. Innan du reser iväg, försäkra dig om att du har andra alternativ ifall din mobil eller din internetuppkoppling inte skulle fungera på resan.