2023-02-23 Nyhet

Stå på dig - betala inte för något du anser är fel!  

Har du fått en faktura som du inte känner igen eller som du anser är fel? Tänker du att du måste betala, för att du tror att du kan få en betalningsanmärkning annars? Gör inte det.

Så länge du säger ifrån till företaget som har skickat dig fakturan och fortsätter säga ifrån även om företaget skickar fakturan till inkasso, så kan du inte få en betalningsanmärkning.

- Det är inte ovanligt att oseriösa företag först lurar på dig en vara eller tjänst och sedan hotar med både inkasso och Kronofogden om du inte betalar. Många blir då så rädda att de väljer att betala ändå, trots att de inte tycker att det är rätt. Det här är ett cyniskt sätt att utnyttja människors rädsla, säger Mahabad Rahnamafar Hsieh, på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Protestera - då får du inte någon betalningsanmärkning 

Tyvärr är det inte alla som känner till att du inte får någon betalningsanmärkning så länge du protesterar mot (bestrider) fakturan, varje gång du får ett krav i brevlådan. Du ska alltså aldrig strunta i ett inkassokrav, även om du anser att det är felaktigt. Kontakta i stället den som har skickat kravet, helst via mejl. Var noga med att spara kopia på ditt mejl eller annat underlag som visar att du har protesterat mot kravet.  

På hallåkonsument.se finns information och malltexter som du kan använda dig av för att protestera mot en faktura.  

Tänk på det här 

  • Om du har fått ett krav som är felaktigt är det viktigt att du skriftligen kontaktar den som har skickat kravet för att protestera (bestrida). 
  • Det är företaget som skickar fakturan som är ansvariga för att visa att du har gjort en beställning. I samband med att du bestrider en faktura kan du därför begära dokumentation från företaget som styrker att avtal har ingåtts. 
  • Ett krav från Kronofogden betyder inte att du får en betalningsanmärkning. Du har alltid möjlighet att betala kravet eller protestera om det är felaktigt. 
  • Polisanmäl om du anser att du utsatts för ett bedrägeriförsök! 

Behöver du hjälp?

Bakom den här texten står olika aktörer som ger oberoende stöd till konsumenter. Vi erbjuder hjälp och vägledning inom konsumenträtt.  

Du kan antingen vända dig till konsumentvägledningen i din kommun, eller någon av konsumentbyråerna som är specialiserade på frågor inom telekomtjänster, el- och energifrågor, bank- och finansfrågor och försäkringar. Om du är medlem i pensionärsorganisationerna PRO, SPF Senioren eller SKPF kan du vända dig till Sveriges Konsumenter. Du kan också vända dig till Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument. 

·     Sök efter kommunal konsumentvägledning i din kommun 

·     Konsumenternas Bank- och finansbyrå 

·     Konsumenternas Försäkringsbyrå 

·     Konsumenternas Energimarknadsbyrå 

·     Telekområdgivarna 

·     Sveriges Konsumenter 

·     Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument 

Presskontakt 

Mahabad Rahnamafar Hsieh - Konsumenternas Bank- och finansbyrå:

mahabad.rahnamafar@konsumenternas.se

073-065 74 74

Hämta pressbild