2022-10-14 Nyhet

Ett separat ID-skydd kan vara onödigt

I en tid när det sker många bedrägerier på internet är det lätt att köpa på sig försäkringar som kan vara onödiga. Id-skydd marknadsförs ofta hårt som en nödvändig specialförsäkring. Men faktum är att det ofta redan ingår i din hemförsäkring.

Det säljs många specialförsäkringar som på olika sätt utger sig för att skydda dig mot id-kapning. Men ingen försäkring kan skydda dig mot ett sådant brott. Det är en missuppfattning. För många konsumenter är det dessutom onödigt att köpa id-skydd som specialförsäkring. Id-skydd ingår oftast redan i många hemförsäkringar. 

- Hemförsäkringarnas id-skydd är i princip av samma omfattning som specialförsäkringarnas och innebär samma hjälp och service vid en id-kapning, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det skydd du kan få är hjälp att återställa din identitet efter en Id-stöld. Du kan också få råd och tips om hur du kan minska risken för att bli utsatt för en id-stöld igen. 

I våra jämförelser av hemförsäkringar ser du vilka hemförsäkringar som innehåller ett id-skydd.

Spärra uppgifter hos Skatteverket

För att skydda dina uppgifter bättre kan du själv låta spärra obehörig adressändring på Skatteverkets hemsida.  Där kan du också läsa om hur du spärrar ditt personnummer

- Ett annat enkelt och bra tips är att sätta lås på brevlådan, avslutar Peter Stark.

TÄNK SÄKERT

Det här är en text som Konsumenternas Försäkringsbyrå skrivit inom ramen för Tänk säkert – ett samarbete mellan polisen och msb (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Tänk säkert uppmärksammar i oktober varje år vad privatpersoner och företag kan göra för att öka sin kunskap om informations- och cybersäkerhet samt förstärka sin förmåga att skydda sig mot brott.

Logotyper från samarbetspartners i Tänk säkert