2022-11-16 Nyhet

Högsta räntan ger inte alltid mest i slutändan

Efter att Riksbanken höjde styrräntan i slutet av april höjer nu många företag sina sparräntor oftare än vanligt. Är du på gång att välja ett sparkonto gäller det att hänga med. Kontrollera också när du får räntan. Månadsvis ränta tillsammans med hög räntesats ger bäst effekt.

På Konsumenternas Bank- och finansbyrås webbplats kan konsumenter jämföra bankernas olika sparräntor och villkor.

- Vi uppdaterar räntorna i vår jämförelse av sparkonton regelbundet och varje gång har det hänt något nytt, säger Edith Grundin, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

I sparkontojämförelsen kan du jämföra aktuella räntor, men också andra villkor för de olika sparkontona, t ex uttagsvillkor och när räntan tillförs sparkontot. Vi har precis uppdaterat alla villkor och kan konstatera att det inte bara är räntan som ändras.

I de flesta sparkonton får du räntan vid utgången av varje år men vissa banker tillför räntan varje månad.

- När räntan tillförs varje månad får du mer pengar i slutändan, jämfört med om räntan tillförs årsvis eller i slutet av sparperioden, förklarar Edith Grundin. Med månadsvis ränta får du ränta på både sparbeloppet och räntan du redan fått. Det kallas ränta-på-räntaeffekt och det är fördelaktigt.

Jämför sparkonton här