2022-03-11 Nyhet

Varning för nya telefonbedrägerier!

Vi vill just nu varna för två vanliga bedrägerier. Bedragare kan ringa upp dig och låtsas vara antingen från olika välkända elektronikvaruhus eller från EU:s brottsbekämpande Europol. Uppge aldrig personlig information som kortuppgifter eller koder och logga aldrig in med mobilt bank-id eller använd swish på uppmaning av någon som ringer dig!

- Vi får en hel del samtal från konsumenter som har råkat ut för ett telefonbedrägeri och där bedragarna lyckats ta ut pengar från deras konton, berättar Mahabad Rahnamafar Hsieh, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. För att inte råka illa ut är det viktigt att du aldrig använder ditt bank- id eller lämnar ut koder av något slag på uppmaning av någon som ringer dig. Avsluta samtalet, uppmanar Mahabad.

Om du vill tala med din bank så ring upp dem på det telefonnummer de har publicerat på sin webbplats.

Bedragare uppger att de ringer från elektronikvaruhus

Bedragare kontaktar just nu konsumenter och utger sig ringa från ett välkänt elektronikvaruhus. De påstår att en okänd person har försökt köpa elektronikvaror i ditt namn. Bedragaren säger sig kunna hjälpa till att stoppa transaktionen och låtsas sedan koppla dig till banken. Du kan bli uppmanad att logga in med ditt bank-id, att använda swish eller att uppge dina kortuppgifter och koder. Men det här är alltså ett bedrägeri.

I vissa fall har bedragarna uppgett att de kommer att skicka någon som ska hämta upp bankkort, pengar och smycken för förvaring, så att deras påhittade förövare inte ska kunna komma åt dina värdesaker. Det har även förekommit fall där bedragarna sagt att en polis ska komma till konsumenter. Här har namn på riktiga poliser använts.

Bedragare uppger att de ringer från Europol

Bedragare kontaktar samtidigt konsumenter och låtsas representera Europol, EU:s gemensamma, brottsbekämpande organisation. Bedragarna kan påstå att du antingen förekommer i ett allvarligt brott eller är offer för en id-stöld. Bedragaren ber därför konsumenterna att uppge personlig information och göra betalningar. Bedragarna kan få det att se ut som att telefonsamtalet kommer från Europols telefonnummer, genom så kallad spoofing, vilket innebär att använda falsk nummerpresentation för att maskera den verkliga källan till ett inkommande samtal. Men det riktiga Europol kontaktar aldrig konsumenter direkt via telefon. Det här är alltså också en ren bluff!

Gör polisanmälan

Har du blivit utsatt för ett sådant här bedrägeri ska du anmäla det till polisen. Där kan du också läsa mer om bedrägerierna och vad du kan göra för att undvika dem.

Läs mer på polisen.se.

Läs mer om bedrägerierna från "Europol" (obs! på engelska).