2022-03-21 Nyhet

Money Week – Konsumenternas gör en podd om bank och försäkring för barn och unga

Den 21 - 25 mars infaller Global Money Week, en temavecka om privatekonomi för barn och ungdomar som återkommer varje år. Företag, myndigheter och organisationer uppmärksammar under perioden ämnet på olika sätt; Konsumenternas genom en ny podd.

Money Week har anordnats runt om i världen sedan 2012. I Sverige genomförs framför allt olika utbildningar via Nätverket för finansiell folkbildning och varumärket Gilla din ekonomi. Ungdomar mellan 13 och 15 år kan till exempel delta i en tävling som anordnas i hela Europa. Alla högstadieklasser är välkomna att vara med och tävla. Här hittar du tävlingen: Money quiz - tävling för högstadielever.

Podd riktad till vuxna som vill prata ekonomi med barn

Även vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå bidrar till att öka ungdomarnas ekonomiska kunskaper inom våra områden: bank och försäkring. Vi har spelat in ett särskilt poddavsnitt riktat till vuxna som vill prata ekonomi med sina barn och ungdomar. Det kan vara exempelvis föräldrar eller lärare – kanske hem- och konsumentkunskapslärare?

- Vill barnen lyssna själva går det så klart också bra, men ämnet är inte helt okomplicerat och kan behöva sättas i ett sammanhang så att ungdomarna förstår hur det faktiskt berör dem, säger Jenny Sparring, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

I podden diskuterar Fredrik Pettersson, jurist på Bank- och finansbyrån, och Gabriella Hallberg och Jenny Sparring, jurister på Försäkringsbyrån frågor som:

  • Hur ska man få en ung person att börja spara, hur får man balans i sin ekonomi och hur ska man ska tänka kring krediter.
  • Vad innebär det att investera i något och vad ska man se upp med kring det.
  • Vad är en penningmålvakt och hur ska man göra för att undvika att bli lurad.
  • Hur gäller en försäkring om man har fest hemma och gästerna förstör eller stjäl?
  • Vad kan försäkringar för mobiltelefoner och lånedatorer ersätta.
  • Vad ska man tänka på kring försäkringar när man köper en moped eller ska börja övningsköra bil.

Lyssna på poddavsnittet här:

Bank- och finanspodden

Försäkringspodden

Övriga aktiviteter

Övriga aktiviteter som genomförs under Money Week hittar du på Gilla din ekonomis webbplats.  Du kan läsa mer om det globala projektet här:  www.globalmoneyweek.org