2022-02-28 Nyhet

Orange kuvertet på väg - tillfälle att se över hela din pension

Pensionsmyndigheten har börjat att skicka ut de orange kuverten, det vill säga årsbeskeden om den allmänna pensionen. Men kuvertet kanske inte ger dig hela bilden? Passa på att skaffa dig kontroll över hela din pension.

Det orange kuvertet är ett årsbesked som innehåller information om din allmänna pension, som i sin tur består av inkomstpension och premiepension. Men den informationen ger troligen inte hela bilden av din framtida pension. Nio av tio som arbetar har också tjänstepension och kanske du dessutom har ett eget sparande utöver allmän pension?

Gör en egen prognos

- När du får ditt orange kuvert kan du se det som ett bra tillfälle att se över hela din pension. Det är bra att ha kontroll över det som ska bli din inkomst under pensionstiden, säger Carita Lindborg, biträdande chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

För att få reda på hur mycket du hittills tjänat in till pensionen kan du logga in på den kostnadsfria tjänsten minpension.se. Där kan du också göra en prognos över hur stor din pension kan bli, och du som är över 54 år kan se hur olika utbetalningsalternativ påverkar pensionen.

Vad kostar din tjänstepension?

När du har gjort en prognos kanske du vill förändra läget. En sak som påverkar pensionen mer än man tror är avgifter och kostnader i tjänstepensionen. Genom vår unika webbtjänst Jämförpris kan du ta reda på vad din tjänstepension kostar inom till exempel SAF-LO och de andra stora kollektivavtalsområdena, liksom i individuella tjänstepensioner. 

Obs! Några jämförelser uppdateras just nu med nya värden. Ring därför gärna vår vägledning!

Vad kostar ditt efterlevandeskydd?

Du kan fundera på om du ska ha ett efterlevandeskydd i din tjänstepension eller ej. Väljer du att ha ett efterlevandeskydd, eller familjeskydd, får du själv lägre pension, antingen genom att du inte får del av så kallade arvsvinster eller genom att premien till familjeskyddet dras av från din tjänstepensionsinbetalning. 

De flesta som väljer att skaffa efterlevandeskydd gör det när de har barn som inte är myndiga. Eller vill försäkra sig om att det finns pengar kvar till en partner för att till exempel klara av ett bolån ensam. Andra väljer att i stället skaffa låneskydd eller livförsäkring för sådana situationer.

- Med vår nya webbtjänst Efterlevandeskydd kan du själv räkna ut vad det kostar att ha ett återbetalningsskydd och familjeskydd, något som inte är möjligt att räkna ut på egen hand, säger Stefan Thelenius. Räkna ut kostnaden för efterlevandeskydd i kollektivavtalade tjänstepensioner, exempel i SAF-LO.

På vår webbplats hittar du även andra bra verktyg:

Pensionsguiden som hjälper dig med konkreta tips på hur du kan förbättra din pension.

Jämförelser av både försäkring, banktjänster och pension. Du hittar villkor för tjänstepensionsförsäkringar, privata pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och olika typer av eget sparande till pensionstiden. Observera att några jämförelser just nu uppdateras med nya värden. Ring gärna vår vägledning!
Checklistor om att flytta pensionsförsäkringar.
Guiden Hur vill du att din pension ska betalas ut? ger dig tips inför pensionsuttaget.

Mer information om den allmänna pensionen hittar du hos Pensionsmyndigheten.