2022-04-25 Nyhet

Täcks allt ditt sparande av den statliga insättningsgarantin?

Vill du spara på flera konton måste du vara uppmärksam och veta i vilken bank dina sparkonton finns. Sparkonton marknadsförs ibland under varumärken som inte behöver vara desamma som banken där kontot öppnas. Det har betydelse för om allt ditt sparande omfattas av den statliga insättningsgarantin eller inte.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå jämför sedan en längre tid sparkonton, bland annat vilka villkor de har för uttag, vilken ränta de ger och vilket lands insättningsgaranti som gäller. I dagarna har vi publicerat en ny sparkontojämförelse som omfattar fler aktörer och även konton som är samarbeten mellan banker samt konton hos nischbanker och neobanker.

Konsumenter måste vara medvetna om var de öppnar sitt konto

Den svenska statliga insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kr per institut. Därför kan det vara bra att vara medveten om att vissa företag samarbetar med banker där du eventuellt kan ha andra sparkonton.

- När du väljer att öppna ett sparkonto kan det vara så att sparkontot marknadsförs under ett varumärke som ägs av ett företag, men själva kontot öppnas sedan i en bank som företaget samarbetar med, säger Olivia Kanehorn, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Här gäller det att hålla koll, för om du då har ett sparkapital som sammanlagt är högre än 1 050 000 kr fördelat på flera konton i samma bank, får du ändå max 1 050 000 kr om banken skulle gå i konkurs, förklarar Olivia Kanehorn.

Exempel på sådana konton som är samarbeten – och som finns med i vår jämförelse – är Sparkonto+ som bland annat Collector, Froda, Nordax, Klarna, Resurs Bank och Santander Bank erbjuder via Avanza Bank samt Anyfin och Rocker-sparkonton som erbjuds av Erik Penser Bank. Om du öppnar ett sparkonto hos till exempel Rocker eller Anyfin öppnar du därmed ett sparkonto i Erik Penser Bank. Banken erbjuder även egna sparkonton ”Penser Spar”.

- Dessutom har vissa företag olika kontopaket att välja på. Du kan få olika sparräntor beroende på vilket paket du väljer, men också olika avgifter. Det är viktigt att tänka på att om kontot har avgifter kan de ”äta upp” den sparränta du får, avslutar Olivia Kanehorn.

FAKTA

En nischbank är en bank som specialiserat sig på vissa banktjänster eller som riktar in sig på en särskild kundgrupp. Nischbanker har ofta inte bankkontor och betjänar därför sina kunder via telefon eller internet. En neobank finns uteslutande online och har inte heller några fysiska kontor. Neobanker kallas de nya typer av banker som dyker upp och säger sig utmana storbankerna. Något som utmärker dessa banker är att du som kund oftast enbart använder en app i din mobiltelefon eller bankens webbgränssnitt för dina bankärenden.       

Jämför sparkonton här