2021-10-19 Nyhet

Dags att se över ditt sparande - till jul?

Räcker dina sparpengar till det höstlov du tänkt. Eller är det dags att se över ditt sparande – så att du kanske i alla fall till jul och framåt har mer? För dig som vill ha ett tryggt sparande på sparkonto tipsar oberoende Konsumenternas Bank- och finansbyrå om vad du ska tänka på.

Vad ska du tänka på när du väljer att öppna ett sparkonto? Det är förstås viktigt vad kontot har för ränta och vilka avtalsvillkor som gäller. Men det första du bör göra är att tänka igenom vad som är viktigt för just dig. Kan du tänka dig att binda pengarna ett tag eller är det viktigare att kunna göra uttag när du vill?

Det finns sparkonton med rörlig ränta och med fast ränta och det finns konton med fria uttag och det finns de som har bindningstid. Om du väljer ett konto med bindningstid ger det normalt högre ränta men det kan också betyda att banken tar ut avgifter om du behöver ta ut pengar före bindningstidens slut. Du hittar den här viktiga informationen i vår jämförelse av sparkonton.

- Vår sparkontojämförelse kan ge dig inspiration när du ska välja ett nytt sparkonto, säger Olivia Kanehorn, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Många sparar automatiskt sina pengar på sitt lönekonto eller på ett sparkonto i samma bank där man har sitt lönekonto, kanske till väldigt låg ränta eller ingen ränta alls. På så sätt går du miste om pengar du skulle kunna tjäna i ränta varje månad. När det enda du behöver göra är att öppna ett sparkonto med ränta.

Jämför sparkonton.

Korta fakta

Du kan själv jämföra sparkonton på konsumenternas.se. Här hittar du aktuella sparräntor från 50 olika banker och kreditmarknadsbolag. Alla konton i vår jämförelse omfattas av insättningsgarantin, vilket innebär att dina pengar är skyddade upp till ett visst belopp om banken eller kreditmarknadsbolaget skulle gå i konkurs. Sedan den 1 januari 2021 är beloppet 1 050 000 kr.

I jämförelsen finns information om när räntan senast uppdaterades. Normalt gör vi uppdateringar av räntorna var fjortonde dag. Villkoren i jämförelsen uppdaterar vi två gånger per år.