2021-11-05 Nyhet

Jämför bankkort och kreditkort på konsumenternas.se

Vad ska du tänka på när du väljer bankkort och kreditkort? Inget kort är bäst på allt. Därför är det bra att utgå från hur du tänker använda kortet. Ska du kanske ha två olika – ett för vardagsköp och ett annat för resor?

I dagarna har Konsumenternas Bank- och finansbyrå uppdaterat sin jämförelse av bankkort och kreditkort. Jämförelsen är indelad i två grupper – bankkort och betal- och kreditkort:

  • Bankkort är kort där ditt köp eller uttag dras direkt från bankkontot.
  • Betal- och kreditkort är kort där du skjuter upp betalningen tills du får en faktura. Då betalar du antingen hela din skuld, eller delar upp betalningen.

Välj egenskaper eller kortföretag

Vi jämför till exempel årsavgifter, eventuella uttagsavgifter och om köp ger bonus eller ej. I jämförelsen kan du antingen titta på alla kort (just nu 84 st) eller filtrera urvalet efter olika egenskaper. Du kan till exempel ange den högsta årsavgift eller den högsta avgift för uttag du kan acceptera. Du kan också välja att bara se kort som innehåller en reseförsäkring eller som ger bonus.

Barn- och ungdomskort

Vi har markerat ett antal kort som barn- och ungdomskort. Dessa kort har en låg åldersgräns eller ingen åldersgräns alls. Barnets föräldrar kan själva bestämma när barnet klarar av att hantera ett kort själv.

- Jämförelsen är en bra hjälp för dig som ska välja kort, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Välj efter dina behov. Brukar du till exempel ta ut kontanter i automater kan du titta efter kort som inte har uttagsavgifter. Och reser du mycket kan du titta på avgiften för valutaväxling. 

Du kan själv jämföra bankkort och kreditkort här på konsumenternas.se