Bara för att något kallas försäkring behöver det inte vara det
Har du fått erbjudande om en försäkring bör du ställa dig frågan: Är det verkligen en försäkring och vem står bakom den?
Vad spelar det för roll, kanske du tänker. Står det försäkring så är det väl det? Nja, så enkelt är det tyvärr inte. Försäkring är inte ett skyddat begrepp och därför gäller det att se upp. Att något kallas försäkring räcker inte.
Varför är det viktigt att det är en försäkring?
Om det är en försäkring så finns det en försäkringsgivare och tillsyn kopplad till verksamheten. Någon säkerställer att det inte bara är ett, i värsta fall, tomt löfte.
Om det är en försäkring på riktigt finns det:
- Särskilda rättigheter för konsumenter i försäkringsavtalslagen
- En försäkringsgivare som står bakom försäkringen
- Tillsyn och övervakning via finansinspektionen
Vad kan det vara i stället?
Så klart är en hemförsäkring i 99 fall av 100 en försäkring. Frågan, och problemet, blir oftare aktuellt när man går in på mer ovanliga områden och rör sig utanför den klassiska försäkringsmarken. Du kan vara särskilt uppmärksam på områden som
- Motorgarantier via bilhandlare
- ID-skydd, spärrservice
- Avbeställningsskydd för resor och evenemang
- Självriskskydd
Det som gränsar till garantier, tjänster och skydd är i farozonen. Ett färskt exempel är Resias avbeställningsskydd som också kallades försäkring men som visade sig inte vara det (utan mer av ett egenutställt löfte). Med företaget Resias vara eller icke vara faller då också deras ”försäkring” eftersom det inte var någon annan som garanterade den.
Kontrollera vem som står bakom försäkringen
Hur tar du då reda på om det är en försäkring du blivit erbjuden? Jo, ta reda på vem som är försäkringsgivare och se om de finns i Finansinspektionens register (se länk). Vem som är försäkringsgivare, och så att säga står bakom försäkringen, ska stå i försäkringsvillkoren. Hittar du det inte, kan du kontakta oss på 0200 -22 58 00 för tips och råd, eller skicka ett mejl till oss.
För hemförsäkringar och bilförsäkringar börjar det bli allt vanligare att den som säljer försäkringen och hanterar den är någon annan än den som garanterar den (försäkringsgivaren). Köper du en försäkring av X kanske det egentligen är Y som du har avtal med. Ofta kan försäkringen ha ett flashigt namn som etikett, medan det är någon annan som är försäkringsgivare.
Inget fel med det, det är bara att du ska lita på alla inblandade parter. Och när det ställs på sin spets är det försäkringsgivaren som du ska ställa krav mot när du vill få ut pengar från försäkringen.
Försäkringar ger en bra garanti när de fungerar, men att de kallas försäkringar är tyvärr ingen garanti för att de är det. Och det är alltid viktigt att veta vem man ingår avtal med.
Om Gustav
Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat lever jag ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.