2020-09-15 Podd

Bank- och finanspodden om lån till äldre

Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. Den här gången handlar det om lån till äldre. Efter pensioneringen kan det vara svårare att få lån i banken. Varför det är svårare och vilka alternativ som kan finnas berättar vi om i det nya poddavsnittet.

Den som har gått i pension och behöver ta ett lån, till exempel för att göra en renovering av huset, kan i vissa fall få avslag på sin låneansökan. Det beror ofta på att den disponibla inkomsten inte räcker till för att klara av lånet, enligt bankens kalkyl.

Den kalkyl som bankerna använder kallas för KALP – kvar-att-leva-på kalkyl. Den är en viktig del av kreditprövningen. Vad en KALP är, och vad den innehåller, berättar Fredrik Pettersson och Eva Lindström om i poddavsnittet.

Ett alternativ som kan ge en möjlighet att få ett bolån kan för vissa vara att få hjälp av vuxna barn, som eventuellt kan gå in som medlåntagare. Ett annat alternativ kan vara att söka en så kallad kapitalfrigöringskredit. Det är ett lån för personer över 60 år, och som har en lågt belånad bostad.

I poddavsnittet beskriver vi vad en kapitalfrigöringskredit är, och pratar om vad som är viktigt att tänka på om man funderar på ett sådant lån.

Lyssna på Bank- och finanspodden om Lån till äldre.