2020-10-16 Nyhet

Tänk säkert – ett samarbete om informationssäkerhet, cybersäkerhet och säkra kommunikationer

Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå ingår i samarbetet Tänk säkert. Samarbetet handlar om informationssäkerhet och drivs av polisen och msb – myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Genom samarbetet vill vi göra konsumenter uppmärksamma på hur de kan skydda sin personliga information på nätet.

Tänk säkert-kampanjen fokuserar på människors beteende. Genom ökad medvetenhet om de vanligaste hoten och genom att se över och ändra vårt beteende på nätet minskar vi risken för att bli utsatta för digitala negativa händelser. Årets tema är Säkra din väg in - Skydda dig mot nätfiske och skadlig kod.

På msb:s webbplats finns många bra sidor med tips och råd om hur du ökar din säkerhet på nätet. Till exempel:

Lösenord och länkar

Uppdatera och skydda din dator och smarta enheter med starka lösenord. Kolla upp webbsidor och appar innan du anger dina kortuppgifter. Och var försiktig med vilka länkar du klickar på. Om du klickar på okända länkar kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.

Säkra dina kortuppgifter

Att handla på nätet har många fördelar. Men var försiktig, gör inte sådant på nätet som du aldrig skulle göra i verkliga livet. Här nedan följer tips kring vad du kan tänka på för att dina kortuppgifter inte ska hamna i fel händer.

Banken ringer inte

Du kan även bli uppringd eller få e-post av någon du tror jobbar för ett företag eller en myndighet och som ber om värdefull information. Ge aldrig ut information till någon som kontaktar dig. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.

Denna gång arrangerar MSB även en serie webbinarier i säkerhet

Deltagare i Tänk säkert 2020