Byta bank – vad ska du tänka på?
Ett vanligt skäl till att man funderar på att byta bank är att man får bättre ränta på bolånet hos en ny bank, eller så är man av någon anledning inte nöjd med sin nuvarande bank. I ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden pratar vi om att byta bank – hur gör man och vad är viktigt att tänka på?
Konsumenternas Bank- och finansbyrå får återkommande frågor om hur man gör för att byta bank och vad som är viktigt att tänka på om man gör det. Anledningen till att konsumenterna funderar på ett bankbyte varierar. Ett vanligt skäl är att man får bättre ränta på bolånet hos en ny bank, eller så är man av någon anledning inte nöjd med sin nuvarande bank.
- Det behöver inte vara svårt att byta bank, och det går oftast snabbt, säger Fredrik Pettersson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. I podden förklarar vi hur man praktiskt går till väga och ger en del handfasta tips.
Bankerna har en gemensam rutin för bankbyten. Den som vill byta bank vänder sig till den nya banken, som både lägger upp nya tjänster och säger upp kundens tjänster i den gamla banken.
- På vår webbplats finns information om hur du byter bank och även en länk till en checklista som Svenska Bankföreningen tagit fram, säger Eva Lindström, också jurist hos Bank- och finansbyrån. Den är praktisk att använda inför ett bankbyte.
Lyssna på Bank- och finanspodden om att byta bank