2020-02-13 Nyhet

Förseningsavgifter på lån till konsumenter anses vara oskäliga

Konsumenternas Bank- och finansbyrå har utökat sin information om vilka avgifter finansiella företag får ta ut av dig som konsument när du till exempel har betalat ett lån för sent. Syftet är att förtydliga att förseningsavgifter enligt flera domslut anses vara oskäliga och att konsumenter har grund för att bestrida de kostnaderna.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå redan tidigare informerat om vilka kostnader du enligt inkassokostnadslagen kan räkna med att få betala om du betalar för sent. Det är påminnelseavgifter, inkassokrav och företagets kostnad för att upprätta en betalningsplan. Förseningsavgifter är däremot inte uppräknade i lagen.

- Konsumenternas Bank- och finansbyrå får frågor om förseningsavgifterna och därför har vi nu valt att förtydliga att det finns rättsfall som säger att förseningsavgifter anses oskäliga att ta ut av konsumenter, säger Jakob Stigsson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Avgifterna står i strid med inkassokostnadslagen, som ska skydda konsumenter mot överdrivna kostnader.

Förseningsavgifter får debiteras företag men inte konsumenter

Enligt inkassokostnadslagen får förseningsavgifter debiteras företag, däremot står det ingenting om rätten att ta ut förseningsavgifter av konsumenter. En del finansiella företag tar ut avgiften ändå och frågan prövades redan 2017 av Hovrätten för Västra Sverige (Mål nr FT 2012–17). Hovrätten beslutade då att ett finansiellt företag inte får ta ut förseningsavgifter av konsumenter och frågan har sedan dess prövas flera gånger av tingsrätter, som har följt hovrättsdomen.

- Avgiften togs ut av konsumenter - och tas fortfarande ut - med motiveringen att det är en avtalsrättslig avgift; alltså följer av villkoren i det avtal som konsumenten har godkänt. Därför tycker många företag att förseningsavgiften inte ska omfattas av inkassokostnadslagen. Men det har alltså hovrätten redan 2017 underkänt, avslutar Jakob Stigsson.

På konsumenternas.se kan du läsa mer om vilka avgifter ett företag har rätt att ta ut om du betalar en räkning eller ett lån för sent.