2020-02-05 Blogg

Åldersavdrag både på material och arbetskostnad

Ett ganska vanligt ärende hos oss på Konsumenternas Försäkringsbyrå är att konsumenter ifrågasätter åldersavdrag på ersättningen.

Låt oss säga att du bor i en villa eller bostadsrätt och att ett 20 år gammalt trägolv i köket blir förstört efter att en 10 år gammal diskmaskin gett upp och börjat läcka. Hur ersätts det? Försäkringsbolaget står för skadorna, men ersättningen blir kanske lägre än du tror.

Villkoren bestämmer

Åldersavdrag görs både på materialet och arbetskostnaden. Att det skadade trägolvet, själva materialet, var gammalt och att du därför inte får 100 procent av kostnaden för att köpa ett helt nytt golv är kanske inte så konstigt. Du ersätts t.ex. med 75 procent av vad det kostar att köpa det nya golvet. Eftersom du får ett nyare golv än det du köpte för 20 år sedan får du stå för den förbättringen själv.

Vanligtvis använder försäkringsbolagen schabloner för åldersavdrag på olika byggnadsdelar som golv, och väggar. Åldersavdraget brukar, på ett ungefär, motsvara materialens tekniska livslängd.

Men arbetet utförs ju så klart i nutid och är ju långtifrån gammalt. Varför ska den delen av kostnaden bara ersättas med 75 procent? Jo, försäkringsbolagen kopplar helt enkelt ihop material och arbetskostnad. Det står i villkoren och man får utforma en försäkring på det sättet. När försäkringsvillkoren är tydliga är det i 9 fall av 10 inte så mycket annat att göra än att acceptera det, även om man alltid ska begära ett tydligt och väl motiverat beslut av försäkringsbolaget.

I vissa fall kan man ändå invända

I sällsynta fall kan det finnas utrymme att invända mot åldersavdraget även om de fullständiga försäkringsvillkoren är tydligt skrivna. Det jag tänker på är om försäkringsbolaget har gett en annan, mer positiv bild i förköpsinformationen eller i försäkringsbrevet (t.ex. att åldersavdraget bara gäller material).  Då kan man klaga på den grunden; att den informationen också är en del av avtalet.

Och ibland händer det att man till och med får ett beslut eller besked av försäkringsbolaget som är mer generöst än vad villkoren säger. Under vissa förutsättningar kan de bli bundna av det beslutet. Så klart är allt detta något som försäkringsbolagen har full koll på. Men i sällsynta fall sker det misstag som kan gynna konsumenten.

I undantagsfall kan man argumentera för att tabellerna för åldersavdrag leder till ett ”oskäligt resultat”. Säg att ett golv snarare skulle bli värt mer och mer med åren, eller inte åldras alls. Då är det möjligen orimligt att göra en avskrivning och en sådan ”lucka” brukar finnas i villkoren.

Hushållsmaskiner kan ersättas

Till sist, har vi inte glömt något? Jo, i exemplet i början var ju en diskmaskin med. En villahemförsäkring ersätter hushållsmaskiner som går sönder. Nu är diskmaskinen kanske inte värd så mycket efter 10 år, kanske 20% av nypriset, men det är ändå något man ska ta upp med försäkringsbolaget. Och i och med att du betalar självrisk för vattenskadan så slipper du betala en extra självrisk för just diskmaskinen.

 

Om Gustav 

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.