2019-10-21 Nyhet

Tänk säkert – ett samarbete om informationssäkerhet, cybersäkerhet och säkra kommunikationer

Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå ingår i samarbetet Tänk säkert. Samarbetet handlar om informationssäkerhet och drivs av polisen och msb – myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Genom samarbetet vill vi göra konsumenter uppmärksamma på hur de kan skydda sin personliga information på nätet.

Samarbetet om informationssäkerhet fokuserar på vad du själv kan göra för att minska risken för bedrägerier. Den här gången även på så kallade smarta saker i hemmet. På msb:s webbplats finns många bra sidor med tips och råd om hur du ökar din säkerhet på nätet. Till exempel:

  • Lösenord och länkar
    Uppdatera och skydda din dator och smarta enheter med starka lösenord. Kolla upp webbsidor och appar innan du anger dina kortuppgifter. Och var försiktig med vilka länkar du klickar på. Om du klickar på okända länkar kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.

  • Säkerhetsbrister i smarta enheter
    "Smarta" enheter som till exempel robotdammsugare och smarta högtalare kan innehålla säkerhetsbrister som kan utnyttjas på olika sätt för att ge bedragare tillgång till information som lösenord eller kortuppgifter eller till extra datorkraft.

  • Banken ringer inte
    Du kan även bli uppringd eller få e-post av någon du tror jobbar för ett företag eller en myndighet och som ber om värdefull information. Ge aldrig ut information till någon som kontaktar dig. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.

Läs mer om vad som kan hända och vad du kan göra för att skydda din personliga information på nätet på MSB