2019-03-25 Nyhet

Money Week – ett tillfälle att tala privatekonomi med barn och unga!

Den 25 - 31 mars infaller Global Money Week. En årligen återkommande temavecka där olika företag och organisationer uppmärksammar utbildning i privatekonomi för barn och ungdomar.

Money Week ordnas runt om i världen och har sedan starten 2012 spritt sig till 169 länder där 53 000 organisationer har ordnat 310 000 aktiviteter och event som har nått 32 miljoner barn och ungdomar, ganska häftigt!

I Sverige uppmärksammas Money Week av myndigheter, företag och organisationer som jobbar inom området och man genomför en rad aktiviteter. Bland annat anordnas tävlingen Money Quiz för elever mellan 13-15 år. Tävlingen är öppen för alla högstadieklasser och man tävlar mot andra klasser i hela Europa.

Några av aktiviteterna som planeras under Money Week 2019

Högstadiet

Money Quiz – en tävling som anordnas i hela Europa för ungdomar 13-15 år. Syftet är att öka ungas kunskaper i privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Alla högstadieklasser är välkomna att vara med att tävla.
Läs om Money Quiz hos Svenska bankföreningen

Pensionspizzan. En film om pension anpassad för 13-15 år sprids på sociala medier. Filmen är ett samarbete mellan Alecta, Saco studentråd och KPA.
Se filmen Pensionspizzan på Youtube: 

Barn 8-14 år

"Vi måste prata om pengar". Filmer med experter inom entreprenörskap, hållbarhet, sparande m.m. som delar med sig av sina bästa ekonomitips till barn och unga. Arrangör är Gimi.
Följ uppropet på #vimasteprataompengar, på YouTube eller Instagram.

Gymnasiet

Ny statistik om sparande.
Den 25 mars kommer Ung Privatekonomi tillsammans med Fondbolagens förening släppa ny statistik om gymnasieelevers kunskaper i privatekonomi.
Här hittar du Ung privatekonomi: 

Ute på skolor.
Ekonomipejl (Nordea), Unga Aktiesparare, Ung ekonomi (Swedbank och Sparbankerna) och Ung Privatekonomi som året om besöker skolor och pratar privatekonomi med högstadie- och gymnasieelever kommer ha extra många föreläsningar.

Förskola

Högläsning.
Stadsbiblioteket i Halmstad och Halmstad kommun bjuder in en förskoleklass till högläsning av boken "Veckan före barnbidraget", samtal om pengar och pysslar ihop en sparbössa.

Föräldrar

Tv-program om pengafrågor för föräldrar till barn och unga vuxna med familjeekonom Sharon Lavie i Malou efter tio på tv4 den 29 mars.
Här hittar du Malou efter 10.

Bibliotekspodden. Budget- och skuldrådgivare Åsa Jacobsson om privatekonomi och barn i Bibliotekspodden den 25 mars.
Här hittar du Bibliotekspodden