Du har väl inte missat att skaffa en hemförsäkring?
Nästan 97 procent av Sveriges befolkning har en hemförsäkring. Det är en hög siffra som låter väldigt bra men ändå innebär att drygt 3 procent saknar hemförsäkring - vilket faktiskt är 400 000 personer som därmed står utan skydd för stöld och inbrott, brandskador och överfall, för att nämna något av vad en hemförsäkring kan ersätta.
Branschorganisationen Svensk Försäkring har i dagarna publicerat sin årligt återkommande rapport Försäkringar i Sverige (2019). Där kan man bland annat utläsa att de flesta personer i Sverige visserligen omfattas av en hemförsäkring men att vissa grupper fortfarande står utan försäkringsskydd. Till exempel är det vanligare att män inte har hemförsäkring, liksom utrikesfödda, särskilt de som är födda utanför Norden.
Alla behöver en hemförsäkring, oavsett hur de bor
- I vår verksamhet försöker vi att regelbundet uppmärksamma hur viktig hemförsäkringen är för alla, säger, Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Vissa personer kanske tycker att inte har så dyrbara ägodelar men de behöver ändå en hemförsäkring på grund av att det ingår ett reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd i alla hemförsäkringar.
Reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd
- Har du en hemförsäkring har du ett bra grundskydd när du åker på semester, fortsätter, Anna-Karin Baltzari Danfors. Och om du blir krävd på skadestånd till exempel för att du glömmer en vattenkran på och orsakar en vattenskada i ditt hyreshus kan ansvarsskyddet i en hemförsäkring ersätta det.
- Hamnar du i en juridisk tvist kan du få ersättning för ombudskostnader via rättsskyddet i hemförsäkringen, fortsätter Anna-Karin Baltzari Danfors. Rättsskydd ingår också i villaförsäkringar och i halv- och helförsäkringar för bil. Om du råkar ut för ett överfall kan du ha rätt till ersättning från din hemförsäkring.
Grupper som riskerar att missa en egen hemförsäkring
Vi försöker genom vår webbplats, vår blogg och genom föreläsningar och webbinarier att nå ut till grupper som ibland missar att teckna en hemförsäkring. Utöver dem som nämns i Svensk Försäkrings rapport så kan vi se en risk för till exempel:
- Personer som bor i hyresrätt och inte tycker att de har så mycket saker
- Ungdomar (studenter) som flyttar hemifrån och kanske bor i andra hand, som inneboende eller är kompisar som delar bostad
- Äldre människor som flyttar till äldreboenden
Ren otur – skriver inte aktivt in sig på försäkringsbrev
- Man kan också ha otur och inte känna till att vissa försäkringsbolag kräver att sammanboende aktivt måste skriva in sig på samma försäkringsbrev, tillägger Anna-Karin Baltzari Danfors. Det räcker inte alltid med att man är folkbokförda på samma adress.