2019-02-05 Nyhet

Varning för ”räddningsbolag”

Konsumenternas Bank- och finansbyrå har tidigare varnat för olika typer av bankbedrägerier och nu läggs ytterligare en varning till listan. Finansinspektionen redogör och varnar nu för hur "räddningsbolag "lurar konsumenter på pengar.

Finansinspektionen har officiellt gått ut och varnat för bedrägerier genom så kallade räddningsbolag. Räddningsbolagen kontaktar personer som redan tidigare har förlorat pengar i ett investeringsbedrägeri. Bolagen lovar att de ska hjälpa till att ge konsumenterna pengarna de har investerat tillbaka men lurar dem i stället på ännu mer pengar.

Räddningsbolag är steg två i ett investeringsbedrägeri

Räddningsbolag är steg två i ett investeringsbedrägeri. Bolaget kontaktar konsumenter som redan blivit av med pengar i olika investeringsbedrägerier, vanligen genompåhittade värdepapper som tappat mycket i värde eller som helt förlorat sitt värde. Räddningsbolaget säger att de kan hjälpa konsumenten att få tillbaka sina pengar.

Vanligt upplägg

Ett vanligt upplägg är att räddningsbolaget erbjuder sig att lämna in en stämningsansökan åt dig eller köpa tillbaka de värdelösa aktier som du har investerat i och nu äger. Denna hjälp är förstås inte gratis utan innan de gör något för att hjälpa dig måste du först betala en påhittad avgift. Det kan kallas allt från skatt, konverteringsavgift, advokatarvode eller förvaltningsavgift.

Hänvisar till olika myndigheter

Räddningsbolaget bygger normalt upp sin trovärdighet genom att hänvisa till olika myndigheter där de ska ha fått uppgifterna. Eftersom det ofta är samma bedragare som genomfört det första investeringsbedrägeriet så besitter de ofta en stor sakkunskap om konsumentens fall och även det bidrar till att de verkar förtroendeingivande.

- Vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå har hört om liknande bedrägerier som Finansinspektionen nu går ut och varnar om. Det är beklagligt att konsumenter utsätts för ännu fler bedrägerier. Det är därför viktigt att du som konsument alltid är vaksam när ett företag kontaktar dig och speciellt när företaget kräver förskottsbetalning, uppmanar Jakob Stigsson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Läs om varningen för räddningsbolag hos Finansinspektionen