2019-02-21 Podd

Podd om konsumtionslån och högkostnadskrediter

Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det nya avsnittet pratar vi om konsumtionslån och högkostnadskrediter.

Frågor om lån och krediter har ökat kraftigt under de senaste åren hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Frågorna handlar om alla slags konsumtionslån, till exempel blancolån, billån, kreditkort och snabblån.

- Konsumenterna undrar om det är tillåtet att bevilja lån till personer som inte har några riktiga inkomster och vilka regler som gäller för kreditprövning. En vanlig fråga är också vem som bär ansvaret när det inte gjorts en ordentlig kreditprövning – konsumenten eller långivaren, säger Fredrik Pettersson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

I det nya poddavsnittet berättar vi om de regler som gäller för kreditprövning. Vi tar också upp frågan om en långivare får ta ut vilken ränta som helst?

- Sedan den 1 september 2018 finns det regler för att så kallade högkostnadskrediter inte får ha högre ränta än 40 procent. Dessutom infördes ett kostnadstak, säger Eva Lindström, också jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Kostnadstaket innebär att en konsument aldrig ska behöva betala mer i räntor och avgifter än vad som motsvarar själva lånebeloppet.

Lyssna på Bank- och finanspodden om konsumtionslån och högkostnadskrediter här