2019-02-28 Nyhet

Byt gärna bank men inte just när du är upprörd

Att säga upp sina avtal med banken innan man har ordnat med motsvarande produkter och tjänster hos en ny bank är inte bra. Tänk om du inte får ett nytt bostadslån till exempel, eller om du måste sälja av värdepapper du egentligen inte ville sälja?

Om du vill byta bank och gör det i lugn och ro behöver bytet inte vara svårt. Det går snabbt och smidigt för de vanligaste betaltjänsterna, däremot kan det ta lite längre tid för lån och sparande.Banken tar inte ut någon avgift för själva bankbytet, men det kan kosta att till exempel lägga upp ett nytt bolån.

- Bankerna har kommit överens om gemensamma rutiner för att det ska gå smidigt att byta bank för konton och betaltjänster, berättar Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Tar mellan tre och fem bankdagar

Under förutsättning att du lämnar alla uppgifter som behövs för att genomföra bytet ska det inte ta mer än tre till fem bankdagar för den nya banken att lägga upp konton, produkter och tjänster. Det kan ta något längre tid innan du kan använda nya kort, eftersom kort och koder inte kan skickas ut samtidigt.

Rätt lån, produkter och tjänster?

- När banker figurerar negativt i medierna finns alltid konsumenter som blir upprörda och vill byta bank. Till dem säger vi att det kan de absolut göra. Men vi säger också att de inte bör göra det i affekt. Det viktigaste är att de ser till att de verkligen beviljas lån och får de produkter och tjänster de vill ha och behöver, understryker Kicki Westerståhl.