2019-04-29 Podd

Podd om dödsbon – centrala begrepp och kontakten med banken

Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det nya avsnittet pratar vi om dödsbon och vad man som efterlevande behöver tänka på i kontakterna med banken.

Frågor som har att göra med dödsbon är vanliga hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Våra sidor om dödsbon på konsumenternas.se tillhör också de allra mest besökta.

Nu har vi kompletterat informationen på webbplatsen med ett poddavsnitt där vi går igenom de viktigaste frågorna som kan uppstå när någon har avlidit och man som efterlevande ska ta hand om dödsboet.

- Vi beskriver i tidsordning vad man behöver göra, berättar Fredrik Pettersson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Något av det första att ta tag i är att beställa ett dödsfallsintyg och att göra en bedömning av om den avlidnes tillgångar kommer att räcka till både begravningen, räkningar och eventuella skulder.

- Vi förklarar också olika begrepp som har att göra med ett dödsfall, till exempel vad ett dödsbo är och vad som menas med ett arvskifte, fyller Eva Lindström i, också hon jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Andra ämnen vi tar upp är vilka handlingar jag behöver ha när jag kontaktar banken och hur det går till att betala räkningar för dödsboets räkning, avslutar Eva Lindström. ,

Lyssna på Bank- och finanspodden om Dödsbo – centrala begrepp och kontakten med banken här