2018-04-19 Podd

Nytt avsnitt av Bank- och finanspodden - om bolån

Nu kan du lyssna på ytterligare ett avsnitt av Bank- och finanspodden. I den tredje och avslutande delen om bolån pratar vi bland annat om ränteförhandlingar och att välja räntebindningstid.

I det här avsnittet av Bank- och finanspodden pratar vi också om brygglån och låneskydd och om vad som händer efter att låneavtalet är påskrivet.

- Även efter att du fått ditt bolån utbetalat så finns det en del du bör tänka på, som till exempel att hålla reda på när din eventuella ränterabatt upphör, säger Fredrik Pettersson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Det är nämligen du själv som måste ta initiativ till en ny ränteförhandling.

I poddavsnittet berättar vi också om att du har rätt att förtidslösa ett bolån när som helst under lånetiden.

- Men tänk på att om du löser hela lånet, eller gör en större amortering, så har banken rätt till så kallad ränteskillnadsersättning, säger Eva Lindström, också hon jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Vi berättar också om problem som kan uppstå i samband med köp av nyproducerade bostäder. Byrån har haft kontakt med konsumenter som fått försämrad ekonomi när det närmar sig tillträde och som då har fått avslag på att få lån. Om konsumenten måste bryta köpeavtalet och bostaden säljs till ett lägre pris än det som var fastställt, har konsumenten fått krav på skadestånd som motsvarar mellanskillnaden.

Lyssna på det tredje poddavsnittet om bolån i Bank- och finanspodden här: