Prenumerera på nyheter via RSS

 • 2015-12-18

  Glöm inte att blåsa ut ljusen!

  Levande ljus är vackra och stämningsfulla men utgör samtidigt en vanlig brandorsak. Julmånaden är den tid på året då det sker flest villabränder. Lämna därför aldrig levande ljus utan uppsikt.

 • 2015-12-16

  Nu kan du jämföra investeringssparkonton (ISK)

  Vi har gjort en helt ny jämförelse över investeringssparkonton (ISK). Här hittar du bland annat uppgifter om vilka olika sparformer du kan ha i ett ISK hos olika företag och vilka avgifter de tar ut.

 • 2015-12-09

  Nya regler om förmedlingsavgifter för kortbetalningar

  Idag den 9 december träder nya regler ikraft angående s k förmedlingsavgifter för kontokortsbetalningar (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/751 av den 29 april 2015 om förmedlingsavgifter för kortbaserade betalningstransaktioner).

 • 2015-12-09

  Slopad avdragsrätt för privat pensionssparande

  Från årsskiftet kommer avdragsrätten för privat pensionssparande att slopas. Det innebär att du som sparar i en privat pensionsförsäkring eller ett Individuellt pensionssparande (IPS) inte längre får göra avdrag i deklarationen för belopp du sätter in i de sparformerna.

 • 2015-12-02

  Tid för vinterdäck – har du rätt sort?

  Mellan den 1 december och den 31 mars måste du ha vinterdäck på bilen om den används i vinterväglag. För att du ska vara säker på att få ersättning vid en skada ska däcken också vara godkända för vinterväglag, med en särskild märkning.

 • 2015-12-01

  Hur gäller försäkringen vid storm?

  Beroende på vilken skada du har drabbats av kan du ha rätt till ersättning från olika försäkringar, t ex villa-/hemförsäkringen och bilförsäkringen. Det är viktigt att du anmäler skadan så snart som möjligt till rätt försäkringsbolag.

 • 2015-11-26

  Vad kostar det att vänta med att betala julklapparna?

  Att köpa en vara på avbetalning är likvärdigt med att låna pengar och förenat med olika kostnader beroende på vilket alternativ du väljer. Du kan själv räkna på totalkostnaden i vår kalkyl för lån, Lånelabbet.

 • 2015-11-24

  Genomsnittsräntorna har skapat ett nytt sätt att jämföra bolåneräntor

  Genomsnittsräntorna ger kunderna ett bättre underlag för att jämföra olika erbjudanden. Vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå har kompletterat vår jämförelse av bankernas annonserade listräntor med deras snitträntor.

 • 2015-11-19

  Ingen ersättning från reseförsäkringen till oroliga resenärer

  Om du vill avbeställa din resa till exempelvis Paris på grund av oro för att resa, är det normalt inte skäl nog för att du ska få ersättning från avbeställningsskyddet i din reseförsäkring.

 • 2015-11-16

  ICA börjar sälja egna försäkringar

  Den 1 oktober lanserade sig ICA Försäkring som ett eget försäkringsbolag. ICA har i flera år förmedlat sakförsäkringar men då i samarbete med Moderna Försäkringar.

 • 2015-11-10

  Årets SKI-mätning visar att kunder som kommer från prisjämförelsesajter är mindre nöjda

  Svenskt kvalitetsindex (SKI) redovisade igår årets mätning av hur nöjda kunderna är med sina försäkrings- och pensionsbolag. Våra poängjämförelser för bil, hem och villa har nu uppdaterats med de nya resultaten.

 • 2015-10-29

  Hög tid att stänga igen fritidshuset för vintern!

  Nu är vintern snart här och det är hög tid att stänga av vattnet i fritidshuset och tömma alla rör för att undvika att de fryser sönder.

 • 2015-10-19

  Trustbuddy i konkurs

  I måndags stoppade Finansinspektionen företaget Trustbuddy från att fortsätta med sin verksamhet. Anledningen var allvarliga missförhållanden i bolaget. Trustbuddy har nu begärt sig i konkurs.

 • 2015-10-16

  Trustbuddy stoppas

  Finansinspektionen stoppade i måndags företaget Trustbuddy från att fortsätta med sin verksamhet. Trustbuddy har som mellanman och förbindande länk via en webbplats förmedlat lån mellan privatpersoner eller mellan privatpersoner och företag, s.k. peer-to-peer låneförmedling. Trustbuddy har inte stått under tillsyn av Finansinspektionen men företaget hade ansökt hos inspektionen om att få tillstånd att tillhandahålla betaltjänster.

 • 2015-10-09

  Konsumenternas Försäkringsbyrå vann Guldkanten!

  Statens Pensionsverk delar varje år ut det prestigefyllda priset Guldkanten till en organisation som har gjort någonting riktigt bra inom området pensioner.

 • 2015-09-28

  Nya sedlar

  Den 1 oktober 2015 börjar Riksbanken distribuera 20-, 50- och 1 000-kronorssedlar med nya motiv. Samtidigt introduceras en helt ny sedel i valören 200 kr.

 • 2015-09-23

  Tjänstepensionens dag den 27 september!

  Har du en arbetsgivare som betalar in till en tjänstepension åt dig? Då kommer den att utgöra en stor del av din totala pension. Passa på att ta reda på hur din tjänstpension fungerar och hur du själv kan påverka den på tjänstpensionens egen dag – den 27 september.

 • 2015-09-18

  Nytt förslag om krav på amortering av nya bolån

  Regeringen och de flesta andra partier är nu överens om att det behövs ett amorteringskrav för bolån. Den 5 september lade därför regeringen fram ett förslag till en ny bestämmelse om amorteringskrav i lagen om bank- och finansieringsrörelse.

 • 2015-09-09

  Höjd a-kassa – Se över behovet av egen försäkring

  Den 7 september 2015 höjdes ersättningen i a-kassan. Den som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden får ut 80 procent av sin inkomst under de första 100 arbetslösa dagarna.

 • 2015-09-03

  Kika in hos Gilla din ekonomi!

  Gilla din ekonomi är en satsning för att öka de finansiella kunskaperna i Sverige. I nätverket samverkar fler än 60 aktörer där målet är att stärka och öka medborgarnas privatekonomiska kunskaper och medvetenhet.

 • 2015-08-26

  Ny jämförelse av kapitalförsäkringar visar stora skillnader mellan bolagen

  Idag lanserar vi vår jämförelse av kapitalförsäkringar. Nu kan du på vår webbplats jämföra avgifter men även andra villkor som exempelvis bindningstid, försäkringsskydd och återköpsavgift.

 • 2015-08-06

  Ny hundjämförelse

  Vi har i dagarna lanserat en ny hundjämförelse. Vår nya jämförelse av hundförsäkringar är mer omfattande än den tidigare versionen och belyser bland annat undantagen i försäkringarna på ett bättre sätt. En annan nyhet i jämförelsen är att viktiga tilläggsförsäkringar visas tydligare.

 • 2015-07-08

  Försäkringsskydd för dig som reser till Grekland

  Du har inte möjlighet att få ersättning från din reseförsäkring om du vill avbeställa din resa till Grekland på grund av det ekonomiska läget. För att du ska kunna få ersättning från din reseförsäkring krävs det att du drabbas av en skada som omfattas av försäkringsskyddet.

 • 2015-06-26

  Tips inför semesterresan

  Om du ska ut och resa på semestern finns det en del att tänka på när det gäller betalningar och försäkringar. Här kommer några tips.

 • 2015-06-24

  Viktigt med tydliga läkarintyg från resan

  Om din resa förstörs av sjukdom eller olycka måste du ha ett läkarintyg där antal dagar för vila på rummet tydligt framgår.

 • 2015-06-12

  Uppdaterad barnpoängjämförelse

  Vår poängjämförelse för barnförsäkringar lanserades i april 2014 och sedan dess har många bolag, till konsumenternas glädje, förbättrat sina produkter.

 • 2015-06-10

  Jämförpris för sparande i livförsäkringar

  Svensk Försäkring har föreslagit att Konsumenternas Försäkringsbyrå tar fram en räknesnurra för att jämföra avgifter och kostnader för sparande i livförsäkringar. Exempel på sådant sparande är tjänstepensioner och kapitalförsäkringar.

 • 2015-06-09

  Nu hittar du genomsnittsräntor i vår boräntejämförelse!

  Som vi berättade om häromdagen ska alla banker nu informera om den faktiska genomsnittsräntan för sina bolån.

 • 2015-06-03

  Banken ska informera om snitträntorna.

  Nu ska alla banker informera om den faktiska genomsnittsräntan för bolån, alltså den genomsnittliga ränta som deras kunder erbjudits den senaste månaden.

 • 2015-05-25

  Nu är den här - vår ultramoderna retro-webbplats!

  Hur kom du hit. Via datorn, mobilen eller surfplattan? Vår ambition är att det ska vara lika enkelt att använda den nya webbplatsen oavsett vilken enhet du väljer att besöka oss i. Vi har också passat på att skaffa oss en enklare webbadress: numera finns vi på konsumenternas.se – inget annat.

 • 2015-05-22

  Vår webbplats lika bra i datorn som i surfplattan och mobilen

  Snart når du oss konsumentbyråer på en ny, fräsch och responsiv webbplats. Det innebär att du kommer att få en lika bra användarupplevelse oavsett vilken teknisk enhet du väljer att besöka oss i. Vi byter dessutom namn till den enkla adressen konsumenternas.se och presenterar ett nytt grafiskt utseende.

 • 2015-05-11

  Konsumentfrågorna har fått vind i seglen

  I våra verksamhetsberättelser summerar vi året som gått, både i siffror och - än viktigare - genom en analys av vilka frågor som legat konsumenterna närmast hjärtat och varför. Vi upplever att frågor som rör vårt område, försäkring, bank- och finans, också engagerar många politiker, myndigheter och me­dia. Vi tycker oss också märka att företagen och branschorganisationerna har ett ökat fokus på konsumentfrågor.

 • 2015-05-06

  Klänning på avbetalning kan bli en dyr affär

  Cecilia på Konsumenternas bank- och finansbyrå räknade ut vad det kostar att köpa en klänning på nätet och delbetala fakturan. Även om företaget helt lagstadgat har redovisat effektiv ränta och alla avgifter är det lätt att delbetalningen ser mer förmånlig ut än vad den är.

 • 2015-04-23

  Inget amorteringskrav i augusti 2015

  Det blir inget tvingande krav på amortering av bolån från och med augusti 2015, något som det talats så mycket om på senaste tiden. Finansinspektionen konstaterar själva att rättsläget är osäkert och att deras mandat att besluta om en sådan sak måste förtydligas.

 • 2015-03-31

  Hallå konsument – en nationell konsumentupplysning

  Idag öppnar Hallå konsument, en tjänst dit alla Sveriges konsumenter kan vända sig för att få svar på sina frågor om rättigheter vid köp. Konsumentverket står bakom tjänsten och utgör ett nav för oss konsumentbyråer och myndigheter som bidrar med vår respektive expertis.

 • 2015-03-27

  Swedbank ändrar sin beräkning av boräntor med korta bindningstider

  Swedbank har från och med den 19 mars ändrat sin metod för hur de beräknar räntan på bolån med korta bindningstider, det vill säga lån med 3-månadersränta. Det är en anpassning till hur de flesta andra banker räknar ränta på bolån.

 • 2015-03-20

  Konsumenternas Försäkringsbyrå på resemässan TUR den 20-22 mars

  Resemässan TUR! i Göteborg beskrivs som ett Mecka för resesugna i alla åldrar. "Ta del av olika erbjudanden och lär dig mer om framtidens resande och resmål. Här hittar du allt för dig som besökare" skriver man på mässans webbplats. Vi är där för att slå ett slag för det viktiga försäkringsskyddet på resor.

 • 2015-03-18

  Bankkortens reseskydd är ett komplement

  - Många konsumenter är inte medvetna om att det reseskydd som ingår när de betalar sin resa med kort - eller från det konto som kortet är knutet till - bara är ett komplement till hemförsäkringens reseskydd eller en separat reseförsäkring, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

 • 2015-03-17

  Även Swedbank minskar nu risken för ofrivilligt långa bindningstider på bolån

  I de flesta svenska banker fungerar det så att kunder som missar att höra av sig när bindningstiden för deras bolån löper ut, automatiskt får sina lån lagda på tre månaders bindningstid, oavsett vilken bindningstid de hade förut. Nu ansluter sig även Swedbank till den rutinen.

 • 2015-03-12

  Förslag på amorteringskrav för nya bolån

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har sedan en tid tillbaka fått frågor från konsumenter som undrar hur Finansinspektionens förslag till krav på amortering av nya bolån kommer att påverka dem och vad som egentligen menas med nya bolån.

 • 2015-03-06

  Vår nya kalkyl visar vad du får betala om du vill lösa lånet i förtid

  När du löser ett bolån med bunden ränta innan bindningstiden har löpt ut har banken rätt till ersättning, så kallad ränteskillnadsersättning. Den 1 juli 2014 ändrades reglerna för hur man beräknar ersättningen. Vår kalkyl för beräkning av ränteskillnadsersättning är nu uppdaterad så att den klarar även de nya reglerna.

 • 2015-03-04

  Överklaga – enskilt eller i grupp

  En av de vanligare frågorna som vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå får är hur man ska göra om man vill klaga på en bank eller ett finansiellt institut. I vår Klagoguide kan du se vart du som enskild person kan vända dig med ett klagomål och hitta exempelbrev att följa. Vi har också kompletterat Klagoguiden med information om vad en grupptalan i Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är och hur en sådan fungerar.

 • 2015-02-24

  Kan vi bidra till dämpad oro för pensionen?

  Vi märker en ökning av antalet samtal om pension i vår vägledning. Att konsumenterna är oroade bekräftas också av en undersökning som Nordea låtit göra och som idag publiceras i Dagens Nyheter. Den visar att oron för pensionen är större än exempelvis att förlora jobb och inkomst.

 • 2015-02-21

  Viktigt med reseförsäkring under hela resan

  Generellt har svenskarnas resebeteende förändrats. Allt fler både äldre och yngre snickrar ihop sin egen resrutt och är ofta borta längre perioder. Försäkringsbolagen har inte riktigt hunnit anpassa sina villkor efter det nya beteendet, utan villkoren är fortfarande mer anpassade för charterresenärer.

 • 2015-02-19

  Orange kuvertet – ett tillfälle att se över din pension

  Nu i dagarna börjar Pensionsmyndigheten att skicka ut de orange kuverten. De innehåller information om din allmänna pension, som består av inkomstpension och premiepension. Se gärna utskicket av det orange kuvertet som ett tillfälle att se över din totala pension.

 • 2015-02-18

  Bankerna ska redovisa faktisk genomsnittsränta för bolån

  Finansinspektionen meddelade igår att de beslutat om nya regler för hur bankerna ska redovisa vilka räntor deras bolånekunder faktiskt betalar. I stället för listräntor ska nu faktiska genomsnittsräntor visas, på t ex företagens webbplatser.

 • 2015-01-30

  Våra poängjämförelser verkar stimulera produktutvecklingen

  Våra poängjämförelser för hem, villa och bil är nu uppdaterade med bolagens nya villkor som kom den 1 januari 2015.

 • 2015-01-28

  Fair Finance Guide - webbtjänst som jämför bankerna ur ett hållbarhetsperspektiv

  Fler än vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå gör jämförelser för att konsumenter lättare ska kunna göra medvetna val. En helt ny tjänst jämför nu bankernas hållbarhetsarbete. Bakom tjänsten står bl a Sveriges Konsumenter.

 • 2015-01-21

  Agera om du har privat pensionsförsäkring eller IPS

  Vid årsskiftet sänktes avdragsrätten för privat pensionssparande till 1 800 kr per år. Det innebär att du som sparar i en privat pensionsförsäkring eller i ett individuellt pensionssparande (IPS) ska se till att inte betala in ett större belopp än vad du kan göra avdrag för. Annars blir du dubbelbeskattad.

 • 2015-01-13

  Du kan ha rätt till skadestånd om du halkar

  Om du halkar och skadar dig kan du ha rätt till skadestånd om fastighetsägaren eller kommunen har varit vårdslös.

 • 2015-01-12

  Nya konton i sparkontojämförelsen

  När det dyker upp nya sparkonton på marknaden brukar antalet samtal till Konsumenternas Bank- och finansbyrå öka. I vår sparkontojämförelse kan du jämföra sparräntor och se vilka uttagsvillkor som gäller.