Prenumerera på nyheter via RSS

 • 2019-06-26

  Lämna inte hunden i bilen

  Lämna inte kvar hunden i bilen om det förväntas bli varmt eller om bilen står parkerad i solljus. Värmen i en bil stiger snabbt och det händer att hundar blir sjuka eller till och med dör av värmen.

 • 2019-06-18

  Konsumenternas Försäkringsbyrå i Konkurrensverkets rapport om bilförsäkringar

  Konkurrensverket har granskat bilförsäkringar och nyligen släppt "Makten över bilen – en rapport om bilförsäkringar och marknaden för bilreparationer". I rapporten redovisas flera av de frågor som vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå får från konsumenter.

 • 2019-06-14

  Konsumenternas Försäkringsbyrå ger råd om reseförsäkringar i Expressen-TV

  Hur ska du vara försäkrad på semestern? Gabriella Hallberg, jurist specialiserad på reseförsäkringar reder ut begreppen i Expressen-TV, Dina pengar.

 • 2019-06-13

  Nytt samarbete för bättre information till pensionssparare och enklare hantering för pensionsbolagen

  Under hösten inleder Konsumenternas Försäkringsbyrå och minPension ett samarbete för att skapa en gemensam tjänst för informationsinhämtning från pensionsbolagen. Tjänsten kommer att ge konsumenterna bättre jämförelser och prognoser och underlätta bolagens informationsleveranser.

 • 2019-06-11

  Drabbad av explosionen i Linköping? Så gäller försäkringen.

  Om du har drabbats av en skada som gör att du inte kan bo i din lägenhet kan du ha rätt till ersättning för annat boende och övriga merkostnader som det kan innebära, till exempel för längre resor till och från jobbet.

 • 2019-06-05

  Kolla din bilförsäkring – ny jämförelse från Konsumenternas Försäkringsbyrå

  En helt ny jämförelse av bilförsäkringar visar viktiga skillnader mellan bolagens produkter.

 • 2019-05-21

  Vattenskada i bostadsrätten - vem ansvarar, vem ska utreda och vem ska reparera?

  Sammanfattningsvis ansvarar du som bostadsrättshavare för de flesta vattenskador som uppstår inne i lägenheten på grund av olika läckage. Föreningen ansvarar däremot för alla vattenskador i fastigheten utanför och mellan lägenheterna, som till exempel i trossbotten. Men även om ansvaret för att reparera en skada är reglerat är det inte givet vilket försäkringsbolag som ska utreda och besiktiga skadan – ditt eller föreningens.

 • 2019-05-17

  Kör du elscooter bör du ha en olycksfallsförsäkring

  Om du råkar ut för en skada när du kör elscooter, och inget annat fordon är inblandat, krävs det att du har en olycksfallsförsäkring för att kunna få ersättning.

 • 2019-05-14

  Kommunal konsumentvägledning behövs

  I en kartläggning från Konsumentverket framgår att allt färre kommuner erbjuder sina invånare konsumentvägledning. Den lokala konsumentvägledningen är inte bara viktig för konsumenterna utan också värdefull för oss på Konsumenternas Bank- och Finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå.

 • 2019-05-10

  Du har väl inte missat att skaffa en hemförsäkring?

  Nästan 97 procent av Sveriges befolkning har en hemförsäkring. Det är en hög siffra som låter väldigt bra men ändå innebär att drygt 3 procent saknar hemförsäkring - vilket faktiskt är 400 000 personer som därmed står utan skydd för stöld och inbrott, brandskador och överfall, för att nämna något av vad en hemförsäkring kan ersätta.

 • 2019-04-29

  Podd om dödsbon – centrala begrepp och kontakten med banken

  Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det nya avsnittet pratar vi om dödsbon och vad man som efterlevande behöver tänka på i kontakterna med banken.

 • 2019-04-26

  Har du drabbats av SAS flygstrejk?

  Som resenär har du bland annat rätt till ersättning eller ombokning av en inställd resa och för skäliga kost- och logiutlägg. Det är viktigt att du sparar kvitton på dina utlägg och du bör bevaka dina rättigheter både via flygbolaget och ditt försäkringsbolag.

 • 2019-04-24

  Så gäller försäkringen vid skogsbrand

  Förutsatt att du har en hem-, villa- eller fritidshusförsäkring kan du få ersättning om din egendom har skadats av en skogsbrand. Vanlig tomtmark omfattas av din villaförsäkring, däremot måste skogsfastigheter vara försäkrade separat.

 • 2019-04-22

  Hur gäller reseförsäkringen för dig som är på Sri Lanka?

  Reseskyddet som ingår i din hemförsäkring ersätter som regel nödvändiga och skäliga merkostnader för att du ska kunna lämna ett akut krisområde och ta dig till en säkrare plats eller resa hem till Sverige. Ersättningen är ofta begränsad till cirka 10 000 kronor per person.

 • 2019-04-15

  Vi utbildar Svenska kyrkan i att hjälpa till med bank- och försäkringsfrågor

  Under våren och kommande höst utbildar Konsumenternas Försäkringsbyrå och Konsumenternas Bank och finansbyrå diakoner, präster och andra medarbetare inom Svenska kyrkan i bank- och försäkringsfrågor.

 • 2019-04-09

  Ditt barn och dina pengar – en bok om ekonomi och försäkring till blivande föräldrar

  Från och med nu ska blivande föräldrar kunna få guidning i ekonomi och försäkring. Boken Ditt barn och dina pengar kan beställas av alla MVC och läsas på webbplatsen dittbarnochdinapengar.se. Finansinspektionen, Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå står bakom informationen tillsammans med flera andra organisationer.

 • 2019-04-04

  Konsumententernas Försäkringsbyrå fyller 40 år - vårt oberoende behövs mer än någonsin

  Konsumenternas Försäkringsbyrå har gett konsumenter oberoende vägledning om försäkring och pension sedan 1979. Vi når ut till allt fler – till exempel hade vår webbplats konsumenternas.se närmare två miljoner besök 2018 – men samtidigt har byrån fått konkurrens av en rad andra aktörer som också jämför försäkringar och hävdar att de är oberoende.

 • 2019-03-28

  Många frågor och stort mediaintresse om Swedbank

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå får just nu frågor från konsumenter som är oroliga efter att ha läst om vad som händer i Swedbank. Några konsumenter är oroliga och vill veta vilket skydd som finns för deras insatta pengar och några är upprörda och har frågor om att byta bank. Det finns ingen anledning till oro vare sig när det gäller dina vardagstjänster eller pengar på dina konton i banken.

 • 2019-03-27

  Klagoguiden – om du vill klaga på banken

  En del av dem som ringer till oss på Konsumenternas Bank- och finansbyrå vill veta vart de kan vända sig när de är missnöjda med sin bank. Vi har beskrivit vad man kan klaga på hos banken och hur man kan gå till väga i Klagoguiden – klaga i ett bankärende.

 • 2019-03-25

  Money Week – ett tillfälle att tala privatekonomi med barn och unga!

  Den 25 - 31 mars infaller Global Money Week. En årligen återkommande temavecka där olika företag och organisationer uppmärksammar utbildning i privatekonomi för barn och ungdomar.

 • 2019-03-19

  Får du ersättning från bilförsäkringen om du fått stenskott på vindrutan?

  Så här i slutet av vintern är det vanligt att småstenar som ligger kvar på vägen efter vinterns halkbekämpning far upp och skadar bilens vindruta. Om bilen är minst halvförsäkrad innehåller den en glasförsäkring som ersätter bland annat reparation av stenskott på vindrutan.

 • 2019-03-18

  Klagoguiden - så gör du om du vill klaga på ditt försäkringsbolag

  Många kontaktar oss när de är missnöjda med sitt försäkringsbolag. Det kan handla om ett beslut, handläggarens bemötande eller en lång handläggningstid. Men vad kan man egentligen kräva som konsument, hur bör man skriva och vem ska man kontakta i olika lägen? Det kan du läsa om i Klagoguiden.

 • 2019-03-14

  Hjälp till att hindra ungdomar från att bli penningmålvakter

  Antalet ungdomar och unga vuxna som fungerar som penningmålvakter har ökat kraftigt de senaste åren. De flesta av de unga penningmålvakterna är mellan 15 och 25 år men även barn så unga som 12 år har visat sig vara penningmålvakter. Polisen satsar nu på förebyggande arbete genom bland annat skolmaterial och filmer i sociala medier som visar hur brotten går till.

 • 2019-03-04

  Särskild försäkring krävs för Sverigebesökare som inte är medborgare i EU

  Just nu får vi många frågor om vad som gäller försäkringsmässigt när en person som är bosatt utanför EU ska komma till Sverige på besök. Svaret är att besökaren måste skaffa en särskild en särskild försäkring som täcker akut sjukvård i Sverige och som måste vara köpt före inresan i Sverige.

 • 2019-03-04

  Telefonbedrägerier mot bankkunder fortsätter – så kan du skydda dig

  De telefonbedrägerier som under de senaste två åren drabbat svenska bankkunder fortsätter. Polisen genomför nu en informationskampanj för att försöka förebygga brotten.

 • 2019-02-28

  Byt gärna bank men inte just när du är upprörd

  Att säga upp sina avtal med banken innan man har ordnat med motsvarande produkter och tjänster hos en ny bank är inte bra. Tänk om du inte får ett nytt bostadslån till exempel, eller om du måste sälja av värdepapper du egentligen inte ville sälja?

 • 2019-02-22

  Vad vet svenskar om sitt försäkringsskydd när de reser utomlands?

  Som svensk har du troligen ett ganska bra försäkringsskydd när du reser utomlands. Dels finns ett reseskydd i alla hemförsäkringar, vilket ca 97% av svenska hushåll har. Dels tecknas många separata reseförsäkringar utifrån specifika ändamål. Men hur står det till svenskarnas kunskap kring sina försäkringar?

 • 2019-02-21

  Podd om konsumtionslån och högkostnadskrediter

  Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det nya avsnittet pratar vi om konsumtionslån och högkostnadskrediter.

 • 2019-02-19

  Du kan ha rätt till ersättning för skador på grund av snötryck

  Mycket snö har samlats på hustaken, särskilt i norra Sverige. Om snötrycket skulle knäcka till exempel en av takstolarna i ditt bostadshus kan du få ersättning från din villaförsäkring.

 • 2019-02-14

  Får jag ersättning för stöld när jag packat takboxen kvällen före?

  Sportloven har börjat i vissa delar av Sverige. Många som ska resa till fjällen sätter på takboxen på bilen och packar den full med skidutrustning kvällen före avresan. Tänk på att stölder ur takboxar ökar.

 • 2019-02-13

  Sportlov – vad händer om olyckan är framme?

  Den här veckan startar sportloven i Sverige. Om du ska i väg på en skidresa är det en god idé att se över vad du och din familj har för försäkringsskydd. Vad händer till exempel om någon av er bryter benet i skidbacken eller får skidorna stulna?

 • 2019-02-11

  Orange kuvertet - ett bra tillfälle att se över hela din pension

  Pensionsmyndigheten har i dagarna börjat skicka ut de orange kuverten. Det orange kuvertet är ett årsbesked över din allmänna pension. Varför inte passa på att använda informationen för att se över hela din pension, även dina eventuella tjänstepensioner och eget sparande?

 • 2019-02-08

  Jämför sparkonton – nya villkor och räntor

  Vad ska du tänka på när du ska välja ett sparkonto? Vilken ränta du har på kontot är alltid viktigt. Men är det rörlig eller fast ränta, och har kontot fria uttag eller finns det uttagsrestriktioner? Det och annan viktig information hittar du i vår sparkontojämförelse.

 • 2019-02-05

  Varning för ”räddningsbolag”

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har tidigare varnat för olika typer av bankbedrägerier och nu läggs ytterligare en varning till listan. Finansinspektionen redogör och varnar nu för hur "räddningsbolag "lurar konsumenter på pengar.

 • 2019-01-31

  Krav på information om fonder

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har utökat sin information om vilka krav som ställs på fondförvaltares fakta. Syftet är att du som konsument lättare ska kunna utvärdera vilka fonder du vill investera i.

 • 2019-01-22

  Ny jämförelse av villaförsäkringar

  Konsumenternas Försäkringsbyrå lanserar en ny jämförelse som gör det lättare för dig att välja villaförsäkring.

 • 2019-01-18

  Lyssna på podd om bilförsäkringar

  Som konsument förväntas du ha koll på många olika typer av försäkringar. I den här podden beskrivs bland annat de vanligaste typerna av bilförsäkring och vilka frågor vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå får om dem.

 • 2019-01-17

  Du kan ha rätt till skadestånd om du halkar

  Om du halkar och skadar dig kan du ha rätt till skadestånd om fastighetsägaren eller kommunen har varit vårdslös.

 • 2019-01-02

  Hur gäller din försäkring vid storm?

  Beroende på vilken skada du har drabbats av kan du ha rätt till ersättning från olika försäkringar, till exempel din villaförsäkring, hemförsäkring och bilförsäkring. Det är viktigt att du anmäler skadan så snart som möjligt till ditt försäkringsbolag.