Prenumerera på nyheter via RSS

 • 2020-07-10

  Nya konton i sparkontojämförelsen

  Nu har vi uppdaterat vår jämförelse över sparkonton med aktuella ränteuppgifter. Vi har också lagt till fem nya konton.

 • 2020-07-08

  Så gäller försäkringen vid inbrott i din bostad

  Alla försäkringsbolag ersätter stöld vid inbrott i din bostad. Men du måste kunna bevisa att du har drabbats av ett inbrott. Tänk på hur du förvarar dina värdefulla saker och att inte lämna ut din nyckel i onödan. Det påverkar möjligheten att få ersättning från din försäkring.

 • 2020-07-08

  Boräntor - ta hjälp av vår jämförelse över annonserade räntor och genomsnittsräntor

  Funderar du på att byta bank för ditt bolån, eller ska du omförhandla ditt lån inför en ny ränteperiod? Du hittar alla bankers annonserade räntor i vår oberoende översikt av boräntor, och dessutom alla genomsnittsräntor för de senaste tolv månaderna. Vi har just uppdaterat jämförelsen med genomsnittsräntorna för juni månad.

 • 2020-07-06

  Se över ditt sparande nu i semestertider

  Vad ska du tänka på när du väljer ett sparkonto? Det är alltid viktigt vad ett konto har för ränta. Men det finns konton med rörlig och fast ränta och det finns konton med fria uttag och de som har bindningstid eller andra uttagsrestriktioner. De senare kan ge högre ränta men också ta ut avgifter om du behöver tar ut pengarna på ett sätt som inte står i kontovillkoren. Det och annan viktig information hittar du i vår sparkontojämförelse.

 • 2020-07-03

  Varning för nytt, otäckt bedrägeriknep!

  Ett otäckt bedrägeriknep har drabbat konsumenter den senaste månaden. Bedragaren påstår sig vara polis och säger att ditt barn blivit allvarligt skadat i en olycka. Och för att kunna lämna ut uppgifter måste de säkerställa att du är du genom att du identifierar dig med BankID. Syftet är endast att komma åt dina konton.

 • 2020-07-01

  E-handlare ska visa betalningsalternativ utan kredit i första hand. Bankerna har ansvaret.

  Från den första juli gäller nya krav för e-handel. Om det finns flera sätt att betala så måste de olika alternativen visas i en viss ordning. Ett betalsätt som innebär en kredit för konsumenten får inte visas först. Betalning med kredit får inte heller vara förvalt när det finns andra sätt att betala. Med kredit menas till exempel betalning med kreditkort eller mot faktura.

 • 2020-06-29

  Kasta loss med rätt båtförsäkring

  En båtförsäkring kan ge dig ersättning om du till exempel råkar ut för en kollision, brand eller stöld. Den innehåller också en ansvarsförsäkring som hjälper dig om du orsakar en skada och krävs på skadestånd. Båtförsäkringen kan även bidra till dina advokatkostnader om du som båtägare hamnar i en tvist.

 • 2020-06-26

  Försäkring när du ska studera utomlands

  Om du planerar att studera utomlands i höst behöver du en särskild försäkring. I dagsläget erbjuder några försäkringsbolag studieförsäkring medan andra är mer restriktiva när UD fortfarande avråder från resor till många länder.

 • 2020-06-24

  Hur gäller skolans försäkring under sommarlovet?

  Alla skol- och förskolebarn har en olycksfallsförsäkring via kommunen. Om barnet skadas i eller till och från skolan så kan man få ersättning från skolans försäkring. Vi rekommenderar att föräldrar kompletterar skolans försäkring med en individuell barnförsäkring. Den ger ett mer omfattande skydd.

 • 2020-06-18

  Hur gäller reseförsäkringen efter UD:s ändrade reseråd?

  Hur fungerar min reseförsäkring när det blir möjligt att resa till vissa länder? Gäller försäkringen om jag nyligen har varit sjuk? Konsumenternas Försäkringsbyrå förklarar när du kan få ersättning från din försäkring.

 • 2020-06-18

  Vägledning och öppettider i sommar

  Behöver du hjälp med en bank- eller försäkringsfråga? Vi ger konsumenter kostnadsfri och oberoende vägledning via telefon, mejl och på vår webbplats under merparten av sommaren.

 • 2020-06-17

  Möte med civilminister Lena Micko om konsumentstöd

  För att kunna ge god vägledning till konsumenter behövs ett bra samarbete mellan konsumentbyråerna och lokala konsumentvägledare. Konsumentvägledarna spelar en viktig roll för att stötta konsumenter som har behov av särskilt stöd. Det framförde Bank- och finansbyrån och Försäkringsbyrån vid ett möte med civilminister Lena Micko.

 • 2020-06-11

  Har du en fråga om hur covid 19 påverkar fond och bank?

  Du har väl inte missat att konsumenternas.se har en hel avdelning med corona-relaterade frågor och svar? Just nu är det högtryck på frågor om covid-19 i vår vägledning.

 • 2020-06-09

  Vi gör banker och försäkringsbolag uppmärksamma på konsumentproblem

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå ger privatpersoner oberoende fakta och vägledning inom bank och försäkring. En annan av våra uppgifter är att identifiera och analysera konsumenters problem och vidarebefordra dem till olika myndigheter, företag och branschorganisationer.

 • 2020-06-08

  Gäller min reseförsäkring i sommar?

  Snart blir det möjligt att åter börja resa fritt i Sverige. Flera länder öppnar sina gränser men UD avråder fortfarande från resor till andra länder. Hur gäller din reseförsäkring i detta läge och vad kan hända om du reser oförsäkrad?

 • 2020-06-02

  Finansinspektionen återkallar Exceeds tillstånd

  Finansinspektionen har idag återkallat värdepappersbolaget Exceeds tillstånd med omedelbar verkan. Anledningen till beslutet var bland annat att Exceed inte har följt de kundskyddsregler som finns i lagstiftningen om investeringsrådgivning och inte agerat med omsorg om sina kunder.

 • 2020-06-01

  Rätt försäkrad på din husbilssemester

  Intresset för att resa med husbil är större än någonsin. Det är viktigt att vara rätt försäkrad. Försäkringarna ger bra skydd men det finns det en del luckor att se upp med.

 • 2020-05-20

  Podd om att hjälpa någon med ärenden på banken

  Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. Den här gången handlar det om hur man kan hjälpa en familjemedlem eller någon annan med ärenden på banken. Vi berättar om de olika sätt som finns att vara ställföreträdare för någon annan och vilka regler som gäller.

 • 2020-05-18

  Coronaviruset och resor: Kan jag avboka min resa i sommar?

  Utrikesdepartementet avråder nu från resor fram till och med den 15 juli. Kan jag avboka min planerade resa och få tillbaka mina pengar? Och hur gäller min reseförsäkring?

 • 2020-05-14

  Råkat ut för ett investeringsbedrägeri? Bli inte lurad på nytt genom "räddningsfasen"!

  Många konsumenter har råkat ut för investeringsbedrägerier. Förlusterna kan vara stora och det är praktiskt taget omöjligt att få tillbaka pengarna. Men det slutar inte alltid där. Det händer att samma personer på nytt blir kontaktade av kriminella som säger sig vilja hjälpa till att skaffa tillbaka pengarna. Det är ett fortsatt bedrägeri som kallas "räddningsfasen". Lyckas de kriminella blir personer av med ännu mer pengar.

 • 2020-05-11

  Behöver du en livförsäkring?

  I oroliga tider kan frågor om ekonomiskt skydd dyka upp och Försäkringsbyrån får just nu fler frågor än vanligt om framför allt livförsäkringar. Vi har därför samlat information om livförsäkringar och ger råd om vad du främst ska tänka på.

 • 2020-05-06

  Att tänka på när du väljer barnförsäkring

  1,9 miljoner barn har idag en barnförsäkring. Konsumenternas Försäkringsbyrå tipsar om vad du kan tänka på när du väljer barnförsäkring. På vår webbplats kan du också själv jämföra innehållet i olika barnförsäkringar.

 • 2020-04-29

  Hur fungerar en inkomstförsäkring vid arbetslöshet?

  Blir du arbetslös kan en inkomstförsäkring ersätta en del av ditt inkomstbortfall, upp till 80 procent av din lön. Inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassan.

 • 2020-04-27

  Nytt i Bank- och finanspodden - extra konsumentskydd för dig som handlat på kredit eller med bankkort

  Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. Avsnittet handlar om möjligheten för konsumenter att få ersättning av banken när en säljare inte levererat det man beställt eller vägrar att åtgärda en felaktig vara.

 • 2020-04-22

  Ny jämförelse av katastrofskyddet i hemförsäkringar

  Vid särskilda händelser kan katastrofskyddet i hemförsäkringar täcka kostnader för att ta sig hem till Sverige från utlandet. I vår nya jämförelse kan du se i vilka försäkringar som katastrofskyddet gäller i samband med en pandemi.

 • 2020-04-16

  Tjugofem år i konsumenternas tjänst!

  Årets verksamhetsberättelse för Konsumenternas Bank- och finansbyrå speglar hur den förändrade finansmarknad som snabbt växer fram på olika sätt påverkat de konsumenter som kontaktat byrån. Frågorna och klagomålen har förändrats sedan byrån startade för 25 år sedan.

 • 2020-04-15

  Banker får ge alla bolånetagare undantag från amortering

  Finansinspektionen har beslutat att bankerna har möjlighet att ge alla bolånetagare undantag från amorteringskraven. Detta med anledning av de effekter som coronavirusets spridning ger på den svenska ekonomin.

 • 2020-04-15

  Hur påverkas min pension av coronapandemin?

  Coronapandemin sprider osäkerhet i världen och leder till börsoro på de finansiella marknaderna. För dig som har långt kvar till pension kommer påverkan att vara mindre. Pensionen kan påverkas mer för dig som snart ska ta ut din pension.

 • 2020-04-08

  Vägledning i vardagen och under påsken

  Under påskhelgen har vi stängt. Vi har öppet alla vardagar och ger konsumenter kostnadsfri och oberoende vägledning via telefon, mejl och på vår webbplats.

 • 2020-04-03

  Bank- och finanspodden – om rätten att få ett bankkonto

  Nu finns ett nytt avsnitt i Bank- och finanspodden. I det här avsnittet pratar vi om de regler som ger en konsument rätt att få ett bankkonto. En rättighet med vissa undantag.

 • 2020-04-03

  Vill du jämföra olika sparkonton? Vår jämförelse är nu uppdaterad både vad gäller kontovillkor och räntor.

  Vad ska du tänka på när du väljer ett sparkonto? Det är alltid viktigt vad kontot har för ränta. Men är det rörlig eller fast ränta? Och har kontot fria uttag eller har det uttagsrestriktioner. Det och annan viktig information hittar du i vår sparkontojämförelse.

 • 2020-04-02

  Stor efterfrågan på oberoende vägledning

  Med 2,5 miljoner besök på webbplatsen och runt 11 000 kontakter med konsumenter under 2019 så arbetar Konsumenternas Försäkringsbyrå oförtrutet på i konsumenternas tjänst. Nu finns verksamhetsberättelsen för 2019 publicerad.

 • 2020-04-01

  Fler frågor och svar om coronaviruset och covid-19

  Kan banken säga upp mitt bolån om fastighetsmarknaden går ner? Kan jag få ersättning från min sjuk- och olycksfallsförsäkring om jag blir sjuk av coronaviruset? Det är några av de frågor som vi nyligen har publicerat med anledning av coronaviruset och covid-19.

 • 2020-03-25

  Banken kan bevilja undantag från amortering på bolånet på grund av coronaviruset

  Finansinspektionen har uttalat sig om att banker kan bevilja undantag från amorteringskravet för den som fått ekonomiska problem kopplat till coronaviruset.

 • 2020-03-25

  Frågor och svar om coronaviruset

  Många konsumenter hör av sig till oss med frågor i samband med coronaviruset covid-19. Vi samlar och uppdaterar löpande vår information inom bank och försäkring.

 • 2020-03-24

  Hur gäller sjuk- och sjukvårdsförsäkringar vid coronaviruset?

  Kan jag få ersättning från min privata sjuk- eller sjukvårdsförsäkring om jag blir sjuk av coronaviruset? Det undrar konsumenter som kontaktar Försäkringsbyrån.

 • 2020-03-23

  Nu finns en uppdaterad jämförelse över investeringssparkonton (ISK)

  Vi har i flera år gjort en jämförelse över olika bolags investeringssparkonton. Jämförelsen uppdateras löpande och senaste versionen finns nu på vår webbplats.

 • 2020-03-18

  Coronaviruset – Olika möjligheter till ersättning för hemresor

  Katastrofskyddet i hemförsäkringens reseskydd kan ge resenärer ersättning för hemtransport med tanke på den befintliga smittspridningen av coronaviruset. Drabbade konsumenter bör kontakta sitt försäkringsbolag för information om vad deras försäkring täcker.

 • 2020-03-09

  Vilka försäkringar behöver en pensionär?

  Hur ser försäkringsbehovet ut när man blir pensionär? Hur ska man tänka och hur undviker man de värsta fallgroparna? Nu finns samlad information med praktiska tips till pensionärer.

 • 2020-03-06

  Bedragare påstår sig ringa från Konsumenternas Bank- och finansbyrå - spoofar numret

  Vi har fått in samtal från konsumenter som har blivit uppringda av personer som påstår sig ringa från Konsumenternas Bank- och finansbyrå, men som egentligen är bedragare.

 • 2020-03-02

  Orange kuvertet - ett bra tillfälle att se över hela din pension

  Pensionsmyndigheten skickar som bäst nu ut de orange kuverten med årsbesked för din allmänna pension. Varför inte passa på att använda informationen för att se över hela din pension, även dina eventuella tjänstepensioner och eget sparande?

 • 2020-02-28

  Coronaviruset: Hur gäller din försäkring?

  Många konsumenter kontaktar oss med frågor om coronaviruset. Vi har samlat information om vad som gäller vid avbokning av resor och om man befinner sig i ett drabbat område.

 • 2020-02-25

  Avboka min resa på grund av Coronaviruset?

  Försäkringsbolagen ersätter inte avbokningar på grund av oro för coronaviruset eller för att UD avråder från resor till en viss plats.

 • 2020-02-24

  Viktigt att jämföra innehållet i olika barnförsäkringar

  Det kan vara svårt för föräldrar att jämföra barnförsäkringar. Det konstaterar Konsumentverket som har granskat vilken information som ges om barnförsäkringar och hur de marknadsförs.

 • 2020-02-20

  Vilken hjälp kan du få från din bilförsäkring om bilen stannar på väg till fjällen?

  Nu startar Vasaloppsveckan och sportloven pågår för fullt runt om i Sverige. Många som ska åka skidor packar bil och takbox och ger sig ut på vägarna. Vilken hjälp kan du få från din bilförsäkring om bilen till exempel stannar eller du råkar ut för en trafikolycka och inte kan fortsätta resan med din egen bil?

 • 2020-02-19

  Konsumenternas Försäkringsbyrå välkomnar granskning av hemförsäkringen

  Hur skaderegleringen för hemförsäkringar fungerar är ett av de områden som Finansinspektionen ska titta närmare på under 2020. Hemförsäkringar ger ett omfattande skydd. Det är viktigt att konsumenter som drabbas av en skada får tydliga besked om vad som gäller, konstaterar Konsumenternas Försäkringsbyrå som välkomnar Finansinspektionens granskning.

 • 2020-02-19

  Bank- och finanspodden utsedd till en av de bästa ekonomipoddarna!

  Privata Pengar är en webbplats om privatekonomi som SevenDayBank står bakom. De listade i dagarna de tio bästa poddarna om privatekonomi. Bank- och finanspodden från Konsumenternas Bank- och finansbyrå utsågs till en av dem.

 • 2020-02-14

  Så är du försäkrad på sportlovet

  Sportloven har börjat i Sverige. Om du ska i väg på en skidresa är det en bra idé att se över vad du och din familj har för försäkringsskydd. Vad händer till exempel om någon av er bryter benet?

 • 2020-02-13

  Förseningsavgifter på lån till konsumenter anses vara oskäliga

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har utökat sin information om vilka avgifter finansiella företag får ta ut av dig som konsument när du till exempel har betalat ett lån för sent. Syftet är att förtydliga att förseningsavgifter enligt flera domslut anses vara oskäliga och att konsumenter har grund för att bestrida de kostnaderna.

 • 2020-02-11

  Hur gäller din försäkring vid storm?

  Beroende på vilken skada du har drabbats av kan du ha rätt till ersättning från olika försäkringar, till exempel din villaförsäkring, hemförsäkring och bilförsäkring. Det är viktigt att du anmäler skadan så snart som möjligt till ditt försäkringsbolag.

 • 2020-02-06

  Försäkringsbolagen ersätter inte avbokningar på grund av oro för coronaviruset

  Försäkringsbolagen ersätter inte avbokningar på grund av oro för coronaviruset eller för att UD avråder från resor till en viss plats. Flygbolagen däremot ersätter normalt kostnader för att boka om eller boka av resor när UD avråder.

 • 2020-02-04

  Nu jämför vi hemförsäkringar och försäkringar för bostadsrätt tillsammans

  Du som har en bostadsrätt har ansvar för underhållet av ytskikt och fast inredning inne i lägenheten. Det är därför viktigt att du har en bostadsrättsförsäkring, annars riskerar du att själv få betala kostsamma reparationer.

 • 2020-01-31

  Skidresa med skolan – hur gäller försäkringen?

  Under vårterminen är det vanligt att skolor ordnar dagsturer till någon närliggande skidort. Här reder vi ut hur hemförsäkringen och barnförsäkringen gäller för skolungdomarna om en stöld eller olyckshändelse skulle inträffa.

 • 2020-01-29

  Byta bank – vad ska du tänka på?

  Ett vanligt skäl till att man funderar på att byta bank är att man får bättre ränta på bolånet hos en ny bank, eller så är man av någon anledning inte nöjd med sin nuvarande bank. I ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden pratar vi om att byta bank – hur gör man och vad är viktigt att tänka på?

 • 2020-01-28

  Rätt ersättning för medicinsk invaliditet?

  Om du begär ersättning från en olycksfallsförsäkring eller en barnförsäkring efter en skada, finns det flera saker du själv kan göra för att kontrollera att du får ett korrekt belopp. Det viktigaste är att du får fram ett så bra medicinskt underlag som möjligt så att försäkringsbolaget fattar beslut på rätt grunder.

 • 2020-01-27

  Hemförsäkringen kan ersätta kostnader för att ta dig från Hubei-provinsen i Kina

  Utrikesdepartementet avråder ju svenskar från att resa till Hubei-provinsen i centrala Kina med anledning av coronaviruset. När UD avråder från resor till ett område kan hemförsäkringen ersätta dem som behöver förflytta sig därifrån.

 • 2020-01-22

  Vilken hjälp kan du få från hemförsäkringen efter en explosion?

  I radioprogrammet P4 Extra redogör Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, för vad en hemförsäkring kan ersätta när din bostad blivit skadad efter en explosion. Du kan till exempel få ersättning för lösöre, krishjälp hos psykolog eller boende någon annanstans.

 • 2020-01-18

  Rätt till ersättning om du halkat och skadat dig?

  Om du har halkat och skadat dig kan du ha rätt till ersättning från till exempel din olycksfallsförsäkring. Men även från annat håll, som från markägaren eller kommunen, om de inte skött underhållet ordentligt.

 • 2020-01-09

  Ny lag från 1 januari 2020 ger rätt till kontanttjänster 2021

  Nya regler om kontanttjänster kommer att få betydelse för konsumenter - och företag - först nästa år, det vill säga den 1 januari 2021. De innebär då att du som konsument ska få tillgång till kontanter genom uttagsautomater, bankkontor eller livsmedelsbutiker.

 • 2020-01-01

  Nya krav på att fondförvaltare ska redovisa aktivitetsgrad

  Från och med 2020 ska fondförvaltare vara mer transparenta i hur aktiva deras fonder är. Fonderna ska beskrivas i förhållande till ett jämförelseindex. Syftet är att motverka så kallade dolda indexfonder. Konsumenter ska kunna avgöra om en fond bara följer index men marknadsförs som aktivt förvaltad, det vill säga en fond som förväntas slå index och för det tar ut en högre förvaltningsavgift.