Prenumerera på nyheter via RSS

 • 2019-12-12

  Tänk på brandrisken under Lucia och Jul

  Levande ljus är vackra och stämningsfulla men samtidigt en vanlig brandorsak. Julmånaden är den tid på året då det sker flest villabränder. Lämna därför aldrig levande ljus utan uppsikt.

 • 2019-12-09

  Många vill byta bilförsäkring

  Det är vanligt att upprörda bilägare kontaktar Konsumenternas Försäkringsbyrå när de inte får byta försäkringsbolag för sin bil. Försäkringsavtal är oftast ettåriga. Det innebär att man bara kan byta försäkringsbolag en gång om året, vid den så kallade årsförfallodagen.

 • 2019-12-05

  Utökad information om strukturerade produkter

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har utökat sin information om strukturerade produkter på konsumenternas.se. Syftet är att mer ingående beskriva vad strukturerade produkter är, vilka egenskaper de har och belysa risker med produkterna.

 • 2019-12-02

  Jämför kapitalfrigöringskrediter – lån till äldre

  Äldre personer som på grund av låg inkomst inte klarar en traditionell kreditprövning kan erbjudas lån som heter kapitalfrigöringskrediter. Vad ska du tänka på innan du tar en kapitalfrigöringskredit? Hur ser villkoren ut och vad kostar det? Det och annat får du svar på i vår nya jämförelse.

 • 2019-12-02

  Nya resultat för kundnöjdheten i försäkringsbranschen

  Konsumenternas Försäkringsbyrå gör oberoende och kostnadsfria jämförelser av mer än 20 olika försäkringar. Jämförelserna för hem-, villa-, bil- och hundförsäkringar är nu uppdaterade med Svenskt kvalitetsindex (SKI) nya mätning av kundnöjdheten i försäkringsbranschen.

 • 2019-12-01

  Julkalender om försäkringsluckor - vanliga frågor och missförstånd om försäkringar

  Konsumenternas Försäkringsbyrå presenterar även 2019 en Julkalender på Facebook. Varje dag under december ger vi svaret på 24 vanliga frågor och missförstånd om försäkringar - #försäkringsluckor.

 • 2019-11-27

  Tänker du handla på Black Friday? Fundera på om du verkligen behöver en produktförsäkring

  På fredag är det Black Friday och många konsumenter kommer att försöka göra fynd av framför allt elektronik. När du köper till exempel vitvaror, en TV eller dator brukar butiken som regel erbjuda dig en extra försäkring för produkten. Försäkringen kan vara onödig.

 • 2019-11-22

  Svårt att komma fram på telefon?

  Den 25 november byter Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå telefonsystem. Det nya systemet kan påverka våra telefoner och svarstider. Vi ber om överseende om det påverkar tillgängligheten.

 • 2019-11-20

  Konsumenternas Försäkringsbyrå talar om bilförsäkringar i SVTs program Plus

  I avsnittet av SVTs Plus den 20 november, kl 20,30 visas ett reportage om konsumenter som hamnade i kläm mellan sitt försäkringsbolag och biltillverkaren när deras bil blev skadad. Vår jurist Helen Bernerfalk medverkar i reportaget och lämnar sin syn på situationen och försäkringsbolagets ansvar.

 • 2019-11-18

  Konsumentbyråerna och Etiska rådet för betalteletjänster utbildar vägledare

  Den 20 november kommer ett tjugotal kommunala konsumentvägledare och vägledare från den nationella upplysningstjänsten Hallå konsument att samlas till utbildning hos Konsumentbyråerna i Stockholm. Syftet är att de ska få veta mer om hur de och deras klienter kan dra nytta av Konsumentbyråernas och Etiska rådet för betalteletjänsters uppdrag och verksamhet. Konsumentbyråerna är fyra till antalet och arbetar med att ge stöd och hjälp till konsumenter i bank-, försäkrings-, energimarknads- och telekomfrågor. Etiska rådet för betalteletjänster (ERB) hjälper konsumenter som fått problem med till exempel en sms-prenumeration.

 • 2019-11-14

  Bolån – vi har en oberoende jämförelse över listräntor och snitträntor

  Funderar du på att byta bank för att få bättre villkor för ditt bolån? Passa då på att jämföra olika bankers räntor i vår boräntejämförelse. Där ser du dels de räntor som alla banker annonserar, den s.k. listräntan, dels bankernas genomsnittsräntor, som är baserade på vad kunder förhandlat sig till. Vi uppdaterar uppgifterna kontinuerligt och du kan se historiska genomsnittsräntor från ett år tillbaka i tiden.

 • 2019-11-07

  Är du drabbad av Lufthansas flygstrejk?

  En två dygn lång strejk gör att Lufthansa ställer in flyg. Hittills har 18 svenska avgångar ställts in. Drabbade passagerare erbjuds bland annat tågbiljetter som alternativ. Som resenär har du bland annat rätt till ersättning eller ombokning av en inställd resa och ersättning för skäliga kost- och logiutlägg. Det är viktigt att du sparar kvitton på dina utlägg och du bör bevaka dina rättigheter både via flygbolaget och ditt försäkringsbolag.

 • 2019-10-25

  Så gäller reseförsäkringen på barnens höstlov

  Du som tänker resa bort på höstlovet, se till att du har rätt försäkringsskydd. Konsumenternas Försäkringsbyrå får ofta samtal från personer som inte vet om att vissa aktiviteter är undantagna från ersättning. Eller att försäkringsbolagen generellt sett inte accepterar läkare i en app som substitut för vanliga läkarbesök.

 • 2019-10-25

  Konsumenternas Försäkringsbyrå har hjälpt konsumenter i 40 år och vi behövs mer än någonsin

  Konsumenternas Försäkringsbyrå har lång erfarenhet av att hjälpa konsumenter med frågor om försäkring och pension. 2019 fyller byrån 40 år och det vill vi uppmärksamma genom att berätta för ännu fler att vi finns och vad vi kan hjälpa till med.

 • 2019-10-22

  Vad är obehöriga transaktioner?

  Nu finns ett nytt avsnitt i Bank- och finanspodden. Den här gången pratar vi om obehöriga transaktioner.

 • 2019-10-21

  Tänk säkert – ett samarbete om informationssäkerhet, cybersäkerhet och säkra kommunikationer

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå ingår i samarbetet Tänk säkert. Samarbetet handlar om informationssäkerhet och drivs av polisen och msb – myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Genom samarbetet vill vi göra konsumenter uppmärksamma på hur de kan skydda sin personliga information på nätet.

 • 2019-10-12

  Viltolycka? Så gäller bilförsäkringen

  Om din bil skadas när du kör på till exempel en älg eller ett rådjur ersätts reparationen genom den vagnskadeförsäkring som ingår i en helförsäkring. Det kan också finnas möjlighet att få en mindre ersättning för skadorna även om du bara har en halvförsäkring.

 • 2019-10-08

  Missnöjd med värderingen när din bil ska lösas in?

  Om din bil har blivit så skadad att försäkringsbolaget inte tycker att den är värd att reparera, kan de erbjuda dig att få den inlöst mot kontant ersättning. Om du inte överens med dem om ersättningen, har du olika möjligheter att invända mot bedömningen av vad bilen är värd.

 • 2019-10-07

  Ta hjälp av vår bolånekalkyl när du ska köpa ny bostad

  Ska du köpa lägenhet eller hus och funderar på vad ditt bolån kommer att kosta? I vår bolånekalkyl kan du räkna ut hur mycket du som mest får låna och vad lånet kommer att kosta per månad. Månadskostnaden beror bland annat på vilken ränta du får och vilket amorteringskrav du måste följa.

 • 2019-10-03

  Byrån firar 40 år och "kattbokens" författare Helen Bernerfalk

  2019 är det mycket firande på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Byrån bildades 1979 och har nu hjälpt konsumenter med frågor om försäkring och pension i 40 år. Konsumenternas Försäkringsbyrå arbetar på uppdrag av Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring.

 • 2019-10-01

  Strukturerade produkter olämpliga för konsumenter

  Disciplinnämnden för försäkringsdistribution har i två beslut varnat rådgivare som gett två konsumenter rådet att investera i komplicerade, strukturerade produkter. Disciplinnämnden slår samtidigt fast att strukturerade produkter bara i undantagsfall är lämpliga investeringar för konsumenter.

 • 2019-09-30

  Konsumenternas Försäkringsbyrå börjar se problemen med att resenärer gör digitala läkarbesök

  Om du blir sjuk eller skadad när du är på resa kan det kännas lockande att välja att "gå till webbdoktorn" i stället för till en fysisk läkare. Men då är risken stor att du blir utan ersättning från din reseförsäkring.

 • 2019-09-27

  Tjänstepension – en viktig löneförmån

  Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension via sin arbetsgivare. De flesta tjänstepensioner är kollektivavtalade men det finns också andra lösningar. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för vad man får i total pension så är det ganska många som varken vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in.

 • 2019-09-26

  Otydligt hur försäkringsbolagen ersätter ärr

  Alla barnförsäkringar och de flesta vuxenförsäkringar kan ge ersättning för ärr men ersättningen skiljer sig mycket mellan bolagen. Ersättningsnivåerna är inte en fastställd del av försäkringsvillkoren utan görs enligt separata tabeller och kan variera i olika bolag.

 • 2019-09-23

  Thomas Cook i konkurs – kan du få ersättning?

  Det brittiska resebolaget Thomas Cook som bland annat äger Ving har gått i konkurs. Det innebär att de ställt in alla flyg med sitt flygbolag. Kan du ha rätt till ersättning?

 • 2019-09-23

  Koll på vagnskadegarantin – en checklista

  En vagnskadegaranti motsvarar i princip en vagnskadeförsäkring och följer med bilen när du köper en ny personbil i Sverige. Var uppmärksam på när din vagnskadegaranti går ut och hur lång tid du har på dig att anmäla skador.

 • 2019-09-20

  Fler ställer frågor om sjukvårdsförsäkringar

  Antalet sjukvårdsförsäkringar ökar varje år. Över 650 000 personer hade en sådan försäkring vid årsskiftet 2018, enligt statistik från Svensk Försäkring. Det är en ökning med drygt två procent. Konsumenternas försäkringsbyrå har också fått ovanligt många frågor om sjukvårdsförsäkringar under sommaren.

 • 2019-09-18

  Jämför kontokort innan du väljer ett

  Vad ska du tänka på när du väljer kontokort? Inget kort är bäst på allt. Därför är det bra att utgå från hur du tänker använda kortet. Den första frågan du ska ställa dig är om du behöver ett debetkort/bankkort eller ett kreditkort?

 • 2019-09-13

  Nya säkerhetskrav för betalningar med kort och på internet

  Från den 14 september gäller en ny lag och nya säkerhetskrav när du ska betala med kort eller på internet. Konsekvensen av de nya kraven kan bli att vissa betalningar kommer att nekas eftersom de inte når upp till de nya säkerhetskraven. De största förändringarna är att du måste ange din PIN-kod när du handlar i butik. En annan stor förändring är att köp på Internet måste bekräftas med antingen mobilt Bank-ID eller inloggningsdosa.

 • 2019-09-09

  Ny dom i Högsta domstolen: En försäkringsdistributörs ansvarsförsäkring gäller för både rådgivning om kapitalförsäkringar och de finansiella instrumenten i dem

  Om du har fått vårdslös rådgivning av en försäkringsdistributör om finansiella instrument som placerats i en kapitalförsäkring kan du, enligt ett nytt domslut från Högsta domstolen, ha rätt till skadestånd från försäkringsdistributörens ansvarsförsäkring.

 • 2019-08-16

  Skolförsäkringarna ger inte barnen tillräckligt skydd

  Många barn är snart tillbaka i förskolan och skolan. Under skoltid omfattas barnen av skolans olycksfallsförsäkring och den gäller i många fall också på fritiden. Ändå ger inte skolförsäkringen ett tillräckligt skydd eftersom det bara är en olycksfallsförsäkring.

 • 2019-08-15

  Dåligt skydd för gravida – Konsumenternas Försäkringsbyrå i P1s Plånboken

  Alla vanliga personförsäkringar undantar graviditet. Därför är de så kallade gravidförsäkringarna det enda skydd som gravida kan teckna. Men konsumenter kan få uppfattningen att gravidförsäkringarna ersätter mer än de gör.

 • 2019-08-02

  Nu är det förbjudet att sälja CFD-kontrakt till konsumenter

  Från och med den 1 augusti har Finansinspektionen infört nya föreskrifter om ett förbud mot att marknadsföra, distribuera och sälja vissa CFD-kontrakt till konsumenter.

 • 2019-07-29

  Försäkring vid skogsbrand

  Förra årets skogsbränder förstörde egendom för många miljoner. För att du ska kunna få ersättning för egendom som skadats av en skogsbrand måste den vara försäkrad genom en hem-, villa- eller fritidshusförsäkring. Skogsfastigheter måste vara försäkrade separat.

 • 2019-07-24

  Hur gäller försäkringen vid översvämning

  Drabbad av översvämning? Alla villa- och fritidshusförsäkringar kan ersätta skador i huset efter en översvämning men det du får betala i form av självrisk och eventuella åldersavdrag varierar mellan bolagen.

 • 2019-07-15

  Hur gäller försäkringen vid storm?

  Om du drabbas av stormskador i sommar kan du ha rätt till ersättning från olika försäkringar, t ex villa-/hemförsäkringen och bilförsäkringen. Det är viktigt att du anmäler skadan så snart som möjligt till rätt försäkringsbolag.

 • 2019-07-12

  Ändrade rutiner för anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden

  Regeringen har beslutat om ändringar i instruktion för Allmänna reklamationsnämnden. En av ändringarna är att anmälningar av tvister till ARN från och med den 1 augusti 2019 ska göras på en särskild blankett som myndigheten tillhandahåller, antingen på ARN:s webbplats eller i fysisk form.

 • 2019-07-11

  Kontrollera om din reseförsäkring gäller för psykisk ohälsa

  Lever du med psykisk ohälsa och planerar en resa bör du fundera både en och två gånger innan du reser i väg. Har man en pågående sjukdom är det generellt bara akuta försämringar som ersätts. Stäm därför av med ditt försäkringsbolag om sjukdomen täcks av försäkringen eller inte.

 • 2019-07-05

  Undvik vanliga försäkringsmissar

  Hur kan du försäkra dig och din ekonomi? Så att du inte drabbas för hårt om det oväntade plötsligt händer. Det pratar Gabriella Hallberg från Konsumenternas Försäkringsbyrå om i det senaste avsnittet av podden Privatekonomi med Finansinspektionen.

 • 2019-07-04

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå fyller 25 år!

  Sedan 1994 har konsumenter kunnat få oberoende vägledning i frågor om bank och finans. Allt som krävs är ett kostnadsfritt telefonsamtal, mejl eller besök på webbplatsen konsumenternas.se

 • 2019-07-03

  Radioprogrammet Plånboken - i dag direkt från Almedalen

  I dag svarar Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå, på konsumenternas frågor i Radioprogrammet Plånboken direkt från en studio i Almedalen.

 • 2019-07-02

  Förbjudet att sälja binära optioner till konsumenter

  I föreskrifter från den 2 juli har Finansinspektionen beslutat att förbjuda försäljning av binära optioner till konsumenter.

 • 2019-07-01

  Bristande information om skolförsäkringarna – föräldrar missar att anmäla skador

  Konsumenternas Försäkringsbyrå anser att det stora problemet med skolförsäkringar är att föräldrarna inte känner att de finns eller hur de fungerar. Föräldrarna missar att anmäla barnens skador till försäkringen.

 • 2019-06-28

  Uppdaterad jämförelse av ISK hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå

  På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i aktier, fonder och andra finansiella produkter utan att betala skatt varje gång du säljer med vinst. I stället betalar du en årlig schablonskatt på värdet av ditt sparande.

 • 2019-06-27

  Har du ett IPS-sparande?

  Sedan avdragsrätten togs bort för de allra flesta IPS-sparare, är det inte längre förmånligt för dem att sätta in mer pengar till sitt individuella pensionssparande (IPS). Men även om du inte sätter in nya pengar till din IPS är det viktigt att se över sparandet. Du har till exempel möjlighet att flytta det, kanske till ett bolag som erbjuder fler sparalternativ och/eller lägre avgifter.

 • 2019-06-26

  Lämna inte hunden i bilen

  Lämna inte kvar hunden i bilen om det förväntas bli varmt eller om bilen står parkerad i solljus. Värmen i en bil stiger snabbt och det händer att hundar blir sjuka eller till och med dör av värmen.

 • 2019-06-18

  Konsumenternas Försäkringsbyrå i Konkurrensverkets rapport om bilförsäkringar

  Konkurrensverket har granskat bilförsäkringar och nyligen släppt "Makten över bilen – en rapport om bilförsäkringar och marknaden för bilreparationer". I rapporten redovisas flera av de frågor som vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå får från konsumenter.

 • 2019-06-14

  Konsumenternas Försäkringsbyrå ger råd om reseförsäkringar i Expressen-TV

  Hur ska du vara försäkrad på semestern? Gabriella Hallberg, jurist specialiserad på reseförsäkringar reder ut begreppen i Expressen-TV, Dina pengar.

 • 2019-06-13

  Nytt samarbete för bättre information till pensionssparare och enklare hantering för pensionsbolagen

  Under hösten inleder Konsumenternas Försäkringsbyrå och minPension ett samarbete för att skapa en gemensam tjänst för informationsinhämtning från pensionsbolagen. Tjänsten kommer att ge konsumenterna bättre jämförelser och prognoser och underlätta bolagens informationsleveranser.

 • 2019-06-11

  Drabbad av explosionen i Linköping? Så gäller försäkringen.

  Om du har drabbats av en skada som gör att du inte kan bo i din lägenhet kan du ha rätt till ersättning för annat boende och övriga merkostnader som det kan innebära, till exempel för längre resor till och från jobbet.

 • 2019-06-05

  Kolla din bilförsäkring – ny jämförelse från Konsumenternas Försäkringsbyrå

  En helt ny jämförelse av bilförsäkringar visar viktiga skillnader mellan bolagens produkter.

 • 2019-05-21

  Vattenskada i bostadsrätten - vem ansvarar, vem ska utreda och vem ska reparera?

  Sammanfattningsvis ansvarar du som bostadsrättshavare för de flesta vattenskador som uppstår inne i lägenheten på grund av olika läckage. Föreningen ansvarar däremot för alla vattenskador i fastigheten utanför och mellan lägenheterna, som till exempel i trossbotten. Men även om ansvaret för att reparera en skada är reglerat är det inte givet vilket försäkringsbolag som ska utreda och besiktiga skadan – ditt eller föreningens.

 • 2019-05-17

  Kör du elscooter bör du ha en olycksfallsförsäkring

  Om du råkar ut för en skada när du kör elscooter, och inget annat fordon är inblandat, krävs det att du har en olycksfallsförsäkring för att kunna få ersättning.

 • 2019-05-14

  Kommunal konsumentvägledning behövs

  I en kartläggning från Konsumentverket framgår att allt färre kommuner erbjuder sina invånare konsumentvägledning. Den lokala konsumentvägledningen är inte bara viktig för konsumenterna utan också värdefull för oss på Konsumenternas Bank- och Finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå.

 • 2019-05-10

  Du har väl inte missat att skaffa en hemförsäkring?

  Nästan 97 procent av Sveriges befolkning har en hemförsäkring. Det är en hög siffra som låter väldigt bra men ändå innebär att drygt 3 procent saknar hemförsäkring - vilket faktiskt är 400 000 personer som därmed står utan skydd för stöld och inbrott, brandskador och överfall, för att nämna något av vad en hemförsäkring kan ersätta.

 • 2019-04-29

  Podd om dödsbon – centrala begrepp och kontakten med banken

  Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det nya avsnittet pratar vi om dödsbon och vad man som efterlevande behöver tänka på i kontakterna med banken.

 • 2019-04-26

  Har du drabbats av SAS flygstrejk?

  Som resenär har du bland annat rätt till ersättning eller ombokning av en inställd resa och för skäliga kost- och logiutlägg. Det är viktigt att du sparar kvitton på dina utlägg och du bör bevaka dina rättigheter både via flygbolaget och ditt försäkringsbolag.

 • 2019-04-24

  Så gäller försäkringen vid skogsbrand

  Förutsatt att du har en hem-, villa- eller fritidshusförsäkring kan du få ersättning om din egendom har skadats av en skogsbrand. Vanlig tomtmark omfattas av din villaförsäkring, däremot måste skogsfastigheter vara försäkrade separat.

 • 2019-04-22

  Hur gäller reseförsäkringen för dig som är på Sri Lanka?

  Reseskyddet som ingår i din hemförsäkring ersätter som regel nödvändiga och skäliga merkostnader för att du ska kunna lämna ett akut krisområde och ta dig till en säkrare plats eller resa hem till Sverige. Ersättningen är ofta begränsad till cirka 10 000 kronor per person.

 • 2019-04-15

  Vi utbildar Svenska kyrkan i att hjälpa till med bank- och försäkringsfrågor

  Under våren och kommande höst utbildar Konsumenternas Försäkringsbyrå och Konsumenternas Bank och finansbyrå diakoner, präster och andra medarbetare inom Svenska kyrkan i bank- och försäkringsfrågor.

 • 2019-04-09

  Ditt barn och dina pengar – en bok om ekonomi och försäkring till blivande föräldrar

  Från och med nu ska blivande föräldrar kunna få guidning i ekonomi och försäkring. Boken Ditt barn och dina pengar kan beställas av alla MVC och läsas på webbplatsen dittbarnochdinapengar.se. Finansinspektionen, Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå står bakom informationen tillsammans med flera andra organisationer.

 • 2019-04-04

  Konsumententernas Försäkringsbyrå fyller 40 år - vårt oberoende behövs mer än någonsin

  Konsumenternas Försäkringsbyrå har gett konsumenter oberoende vägledning om försäkring och pension sedan 1979. Vi når ut till allt fler – till exempel hade vår webbplats konsumenternas.se närmare två miljoner besök 2018 – men samtidigt har byrån fått konkurrens av en rad andra aktörer som också jämför försäkringar och hävdar att de är oberoende.

 • 2019-03-28

  Många frågor och stort mediaintresse om Swedbank

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå får just nu frågor från konsumenter som är oroliga efter att ha läst om vad som händer i Swedbank. Några konsumenter är oroliga och vill veta vilket skydd som finns för deras insatta pengar och några är upprörda och har frågor om att byta bank. Det finns ingen anledning till oro vare sig när det gäller dina vardagstjänster eller pengar på dina konton i banken.

 • 2019-03-27

  Klagoguiden – om du vill klaga på banken

  En del av dem som ringer till oss på Konsumenternas Bank- och finansbyrå vill veta vart de kan vända sig när de är missnöjda med sin bank. Vi har beskrivit vad man kan klaga på hos banken och hur man kan gå till väga i Klagoguiden – klaga i ett bankärende.

 • 2019-03-25

  Money Week – ett tillfälle att tala privatekonomi med barn och unga!

  Den 25 - 31 mars infaller Global Money Week. En årligen återkommande temavecka där olika företag och organisationer uppmärksammar utbildning i privatekonomi för barn och ungdomar.

 • 2019-03-19

  Får du ersättning från bilförsäkringen om du fått stenskott på vindrutan?

  Så här i slutet av vintern är det vanligt att småstenar som ligger kvar på vägen efter vinterns halkbekämpning far upp och skadar bilens vindruta. Om bilen är minst halvförsäkrad innehåller den en glasförsäkring som ersätter bland annat reparation av stenskott på vindrutan.

 • 2019-03-18

  Klagoguiden - så gör du om du vill klaga på ditt försäkringsbolag

  Många kontaktar oss när de är missnöjda med sitt försäkringsbolag. Det kan handla om ett beslut, handläggarens bemötande eller en lång handläggningstid. Men vad kan man egentligen kräva som konsument, hur bör man skriva och vem ska man kontakta i olika lägen? Det kan du läsa om i Klagoguiden.

 • 2019-03-14

  Hjälp till att hindra ungdomar från att bli penningmålvakter

  Antalet ungdomar och unga vuxna som fungerar som penningmålvakter har ökat kraftigt de senaste åren. De flesta av de unga penningmålvakterna är mellan 15 och 25 år men även barn så unga som 12 år har visat sig vara penningmålvakter. Polisen satsar nu på förebyggande arbete genom bland annat skolmaterial och filmer i sociala medier som visar hur brotten går till.

 • 2019-03-04

  Särskild försäkring krävs för Sverigebesökare som inte är medborgare i EU

  Just nu får vi många frågor om vad som gäller försäkringsmässigt när en person som är bosatt utanför EU ska komma till Sverige på besök. Svaret är att besökaren måste skaffa en särskild en särskild försäkring som täcker akut sjukvård i Sverige och som måste vara köpt före inresan i Sverige.

 • 2019-03-04

  Telefonbedrägerier mot bankkunder fortsätter – så kan du skydda dig

  De telefonbedrägerier som under de senaste två åren drabbat svenska bankkunder fortsätter. Polisen genomför nu en informationskampanj för att försöka förebygga brotten.

 • 2019-02-28

  Byt gärna bank men inte just när du är upprörd

  Att säga upp sina avtal med banken innan man har ordnat med motsvarande produkter och tjänster hos en ny bank är inte bra. Tänk om du inte får ett nytt bostadslån till exempel, eller om du måste sälja av värdepapper du egentligen inte ville sälja?

 • 2019-02-22

  Vad vet svenskar om sitt försäkringsskydd när de reser utomlands?

  Som svensk har du troligen ett ganska bra försäkringsskydd när du reser utomlands. Dels finns ett reseskydd i alla hemförsäkringar, vilket ca 97% av svenska hushåll har. Dels tecknas många separata reseförsäkringar utifrån specifika ändamål. Men hur står det till svenskarnas kunskap kring sina försäkringar?

 • 2019-02-21

  Podd om konsumtionslån och högkostnadskrediter

  Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det nya avsnittet pratar vi om konsumtionslån och högkostnadskrediter.

 • 2019-02-19

  Du kan ha rätt till ersättning för skador på grund av snötryck

  Mycket snö har samlats på hustaken, särskilt i norra Sverige. Om snötrycket skulle knäcka till exempel en av takstolarna i ditt bostadshus kan du få ersättning från din villaförsäkring.

 • 2019-02-14

  Får jag ersättning för stöld när jag packat takboxen kvällen före?

  Sportloven har börjat i vissa delar av Sverige. Många som ska resa till fjällen sätter på takboxen på bilen och packar den full med skidutrustning kvällen före avresan. Tänk på att stölder ur takboxar ökar.

 • 2019-02-13

  Sportlov – vad händer om olyckan är framme?

  Den här veckan startar sportloven i Sverige. Om du ska i väg på en skidresa är det en god idé att se över vad du och din familj har för försäkringsskydd. Vad händer till exempel om någon av er bryter benet i skidbacken eller får skidorna stulna?

 • 2019-02-11

  Orange kuvertet - ett bra tillfälle att se över hela din pension

  Pensionsmyndigheten har i dagarna börjat skicka ut de orange kuverten. Det orange kuvertet är ett årsbesked över din allmänna pension. Varför inte passa på att använda informationen för att se över hela din pension, även dina eventuella tjänstepensioner och eget sparande?

 • 2019-02-08

  Jämför sparkonton – nya villkor och räntor

  Vad ska du tänka på när du ska välja ett sparkonto? Vilken ränta du har på kontot är alltid viktigt. Men är det rörlig eller fast ränta, och har kontot fria uttag eller finns det uttagsrestriktioner? Det och annan viktig information hittar du i vår sparkontojämförelse.

 • 2019-02-05

  Varning för ”räddningsbolag”

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har tidigare varnat för olika typer av bankbedrägerier och nu läggs ytterligare en varning till listan. Finansinspektionen redogör och varnar nu för hur "räddningsbolag "lurar konsumenter på pengar.

 • 2019-01-31

  Krav på information om fonder

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har utökat sin information om vilka krav som ställs på fondförvaltares fakta. Syftet är att du som konsument lättare ska kunna utvärdera vilka fonder du vill investera i.

 • 2019-01-22

  Ny jämförelse av villaförsäkringar

  Konsumenternas Försäkringsbyrå lanserar en ny jämförelse som gör det lättare för dig att välja villaförsäkring.

 • 2019-01-18

  Lyssna på podd om bilförsäkringar

  Som konsument förväntas du ha koll på många olika typer av försäkringar. I den här podden beskrivs bland annat de vanligaste typerna av bilförsäkring och vilka frågor vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå får om dem.

 • 2019-01-17

  Du kan ha rätt till skadestånd om du halkar

  Om du halkar och skadar dig kan du ha rätt till skadestånd om fastighetsägaren eller kommunen har varit vårdslös.

 • 2019-01-02

  Hur gäller din försäkring vid storm?

  Beroende på vilken skada du har drabbats av kan du ha rätt till ersättning från olika försäkringar, till exempel din villaförsäkring, hemförsäkring och bilförsäkring. Det är viktigt att du anmäler skadan så snart som möjligt till ditt försäkringsbolag.