Prenumerera på nyheter via RSS

 • 2018-12-12

  Våga prata pengar

  Mellan 2016 och 2018 har Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå utbildat personer som har daglig kontakt med nyanlända vuxna och ensamkommande barn. I 19 län runt om i Sverige har över 1 000 deltagare fått lära sig mer om hur det fungerar med bland annat bank och försäkring i Sverige.

 • 2018-12-11

  Information om ersättning för ärr på konsumenternas.se

  Många föräldrar kontaktar oss med frågor om ersättning för ärr som deras barn har fått. De undrar hur bolagen gör sina bedömningar och vilken ersättning man har rätt till. Vi har nu utökat vår information om ersättning för ärr med bland annat en steg för steg-guide för hur man ansöker om ersättning.

 • 2018-12-10

  VARNING! Har någon ringt och frågat vilken bank du har?

  Har du blivit uppringd av en student eller av ett marknadsundersökningsföretag som påstår sig genomföra en studie och undrar vilken bank du har? I så fall kan du vara utsatt för en förberedelse till bedrägeri.

 • 2018-12-10

  Ny jämförelse gör det enklare att välja mopedförsäkring

  Vi har förbättrat vår jämförelse av mopedförsäkringar för att göra det enklare för dig att välja mopedförsäkring. Vi jämför försäkringar för alla typer av mopeder, även mopedbilar. Försäkringarnas innehåll är i stort sett lika. Men det finns skillnader när det gäller självrisker och högsta ersättning för rättsskydd.

 • 2018-12-07

  Vad är kommunal konsumentvägledning?

  Det finns flera olika organisationer som hjälper konsumenter. De som finns närmast konsumenterna geografiskt är den kommunala konsumentvägledningen. Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå fungerar som ett expertstöd för konsumentvägledarna när de träffar konsumenter med bank- och försäkringsfrågor. Tillsammans bildar vi ett nätverk med Hallå konsument, Konsumentverket och Finansinspektionen.

 • 2018-12-06

  Svagt försäkringsskydd när du hyr, delar eller lånar exempelvis en lägenhet

  Det blir allt vanligare att privatpersoner hyr lägenheter av varandra. Eller stugor, bilar och andra ägodelar. Tänk på att din hemförsäkring sällan gäller när du hyr ut något regelbundet – eller lånar eller delar något en längre tid. Likaså gäller med största sannolikhet inte din bilförsäkring om du lånar ut bilen mer än helt tillfälligt.

 • 2018-12-04

  Podd om att spara till barn

  Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det här avsnittet pratar vi om sparande till barn.

 • 2018-12-03

  Reseförsäkringen kanske inte gäller om du har ett pågående vårdbehov

  Planerar du en julresa? Se då till att vara rätt försäkrad. Reseförsäkringar är till för att täcka kostnader för problem på semestern, men det är inte alltid försäkringen gäller. Till exempel om du var sjuk redan när du åkte.

 • 2018-12-01

  Julkalender med 24 försäkringsluckor

  Konsumenternas Försäkringsbyrå presenterar även 2018 en Julkalender på Facebook. Varje dag under december ger vi svaret på 24 vanliga frågor och missförstånd om försäkringar - #försäkringsluckor.

 • 2018-11-26

  Checklista när du fått ett betalningskrav

  Bara för att du har fått en faktura eller annat krav på betalning betyder det inte att kravet är riktigt och att du måste betala det. På konsumenternas.se hittar du en checklista du kan följa om du fått ett krav på betalning. Till att börja med ska du avgöra om du är betalningsskyldig eller inte.

 • 2018-11-26

  Utökad information om sjukvårdsförsäkringar på konsumenternas.se

  En sjukvårdsförsäkring kan ge tillgång till bland annat sjukvårdsrådgivning, vårdplanering och specialistvård. Du kan teckna en sjukvårdsrådgivning privat men vissa arbetsgivare erbjuder också sina anställda en sjukvårdsförsäkring. Sedan den 1 juli 2018 blir anställda förmånsbeskattade när de har arbetsgivarbetalda sjukvårdsförsäkringar.

 • 2018-11-21

  Reseförsäkring behövs även inom Europa

  De flesta vet att det är viktigt att ha en reseförsäkring när man reser till exempel till USA eller Thailand. Men inom EU har vi ju rätt till samma sjukvård som landets egna medborgare. Behöver man en privat reseförsäkring då?

 • 2018-11-19

  Lyssna på konsumenternas.se

  Har du provat att du lyssna på konsumenternas.se? Innehållet kan läsas upp med hjälp av talsyntes. Ibland blir någon betoning fel men det mesta låter riktigt bra.

 • 2018-11-12

  Går det att försäkra sig mot bedrägerier?

  Konsumenternas Försäkringsbyrå deltog den 22 oktober i ett seminarium om bedrägerier mot äldre. Seminariet anordnades av Polisen, Brottsofferjouren, PRO och SPF Seniorerna. Trygghetskommissionens* ordförande Fredrik Reinfeldt inledningstalade och Försäkringsbyråns chef Anna-Karin Baltzari Danfors berättade om försäkringsläget efter en så kallad id-stöld. Dessutom behandlade seminariet stöd till vittnen och drabbade och avslutades med ett panelsamtal mellan politiker, organisationer och myndigheter. Seminariet filmades och finns tillgängligt på SVT Forum.

 • 2018-11-09

  Dags att byta till vinterdäck

  Om din bil körs i vinterväglag måste du enligt lag ha vinterdäck på den mellan den 1 december och den 31 mars. För att du ska kunna vara säker på att få ersättning från din bilförsäkring vid en skada måste däcken vara godkända för vinterväglag.

 • 2018-11-07

  Skillnader i försäkringsbolagens pensionsutbetalningar

  Pensionssparande är ett långsiktigt sparande som omfattar både en spartid och en utbetalningstid. Hur stor pension du kommer att få varje månad beror på vilken avkastning du får under spartiden och på vilka avgifter du betalar. Dessutom kan försäkringsbolagen välja hur de portionerar ut ditt sparade pensionskapital. I Pensionsguiden på vår webbplats kan du jämföra hur försäkringsbolagen betalar ut pensionskapitalet. Vi jämför både kollektivavtalade tjänstepensioner, individuella tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar.

 • 2018-10-29

  Låt inte rören i ditt fritidshus frysa sönder i vinter

  Det blir kallare nu, efter den rekordvarma sommaren. Därför vill vi påminna om hur du ser om ditt fritidshus inför vintern och om hur försäkringarna gäller för olika skador i ett fritidshus.

 • 2018-10-24

  Tänk säkert om lösenord

  Om du väljer starka lösenord som du har en chans att komma ihåg utan att anteckna dem kan du känna dig säkrare på internet. De nya reglerna om så kallad stark kundautentisering kan minska risken för att du själv ska bli betalningsskyldig om dina kortuppgifter kommer i orätta händer. Men blir du manipulerad att använda stark kundautentisering på ett sätt som gynnar bedragaren hamnar du i en väldigt svår situation.

 • 2018-10-19

  Kontrollera maxbeloppet för din cykel eller elcykel

  I alla hemförsäkringar ingår att du kan få ersättning om din cykel blir stulen. Men det finns alltid ett tak för hur hög ersättning du kan få. Om du har en dyrbar cykel, till exempel en elcykel, är det extra viktigt att du känner till försäkringens maxbelopp.

 • 2018-10-18

  Insättningsgarantin - vad gäller för kunder i Nordea och Danske Bank?

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har fått frågor av oroliga konsumenter med anledning av att Nordea flyttade till Finland den 1 oktober 2018 och att både Nordea och Danske Bank utreds för penningtvätt. Konsumenterna vill veta vilket skydd som finns för deras insatta pengar.

 • 2018-10-17

  Välj sparande i nya ITP 2018

  Du som är privat tjänsteman och tillhör kollektivavtalet ITP kan välja nya försäkringsbolag och pensionsprodukter för din tjänstepension från och med den 1 oktober. Det är resultatet av Collectums nya upphandling.

 • 2018-10-12

  Ny information om mobilbetalningar

  Den svenska betalmarknaden utvecklas snabbt. Nya betalningsmetoder uppstår och gamla försvinner eller uppdateras. För att spegla utvecklingen har Konsumenternas Bank- och finansbyrå skrivit ny information om mobilbetalningar på konsumenternas.se.

 • 2018-10-05

  Tänk säkert – ett skydd mot internetbedrägerier

  Oktober är informationssäkerhetsmånaden – i Sverige och resten av Europa. Därför uppmärksammar vi olika saker du själv kan göra för att skydda dina uppgifter på internet, framför allt lösenord och kortuppgifter. Vi deltar i kampanjen Tänk säkert tillsammans med bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisens nationella bedrägericenter.

 • 2018-09-28

  Starkare konsumentskydd för dig som köper försäkringsprodukter

  Den 1 oktober 2018 träder lagen om försäkringsdistribution i kraft. Då gäller nya regler för dem som säljer försäkringsprodukter och försäkringstjänster, som bland annat innebär att du som konsument har rätt att få ett standardiserat faktablad innan du köper en sakförsäkring.

 • 2018-09-27

  Tjänstepension – en viktig löneförmån

  Den 27 september varje år infaller Tjänstepensionens dag. Nya siffror från Sifo visar att allt fler yngre tycker att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen. Det visar på vikten av att fortsätta informera om tjänstepensionens betydelse för den framtida ekonomin som pensionär och att pensionen tidigt blir en naturlig del av privatekonomin. Vi tycker att du ska passa på att ta reda på hur du påverkar din tjänstepension – kanske kontrollera jämförpriser hos oss?

 • 2018-09-21

  Ny jämförelse av avbeställningsförsäkringar

  Med ett avbeställningsskydd kan du få pengarna tillbaka för din resa om något oväntat inträffar som gör att du inte kan komma i väg. Konsumenternas Försäkringsbyrå lanserar nu en jämförelse av avbeställningsförsäkringar. Vi jämför bland annat vilka anledningar till avbeställning som kan ge dig pengarna tillbaka.

 • 2018-09-17

  Vilka försäkringar behöver du som student?

  Nu när terminen börjat flyttar många hemifrån för att studera på annan ort. Hur ska du då tänka när det gäller försäkringar? Det är viktigast att prioritera en hemförsäkring, men det finns fler saker att tänka på.

 • 2018-09-11

  Räntetak och kostnadstak för snabblån och andra högkostnadskrediter

  För att stärka konsumentskyddet har riksdagen den 1 september beslutat om nya regler för högkostnadskrediter, som snabblån. Reglerna styr till exempel hur hög räntan får vara och vilka kostnader företagen får lägga på lånet.

 • 2018-09-07

  Förbudet mot binära optioner förlängs

  Den europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten ESMA har beslutat att förlänga förbudet mot att marknadsföra, distribuera och sälja binära optioner till konsumenter, eller det de kallar "icke-professionella investerare".

 • 2018-08-31

  Skriftlighetskrav vid telefonförsäljning

  För att stärka konsumentskyddet har riksdagen beslutat att det från och med den 1 september 2018 krävs att en konsument skriver under ett avtal innan det är giltigt när en telefonförsäljare har ringt upp. Det vill säga, det går inte längre att bara ingå ett avtal muntligen.

 • 2018-08-30

  Hur gäller försäkringen vid bilbrand?

  Den senaste tiden har många bilar skadats i bränder runt om i landet. För att du ska kunna få ersättning för brandskador på din bil måste den vara halv- eller helförsäkrad.

 • 2018-08-28

  Fler företag i Konsumenternas Bank- och finansbyrås jämförelse av boräntor

  Vi har utökat antalet företag i vår jämförelse av boräntor och redovisar nu både annonserade räntor och genomsnittsräntor från 20 olika långivare. Även företag som erbjuder bolån till konsumenter med betalningsanmärkningar finns med.

 • 2018-08-23

  Många rapporter om bankbedrägerier

  Media rapporterar i många olika inslag om att bankbedrägerierna ökar. Så sent som i måndags meddelade en talesman från polisen i en artikel publicerad på SVTs webbplats att omkring 2 000 polisanmälningar kommit in de senaste veckorna.

 • 2018-08-20

  Skolförsäkringarna ger inte barnen ett tillräckligt skydd

  På många håll har terminen dragit igång och barnen är tillbaka i förskolan och skolan. Barn omfattas under skoltid av skolans olycksfallsförsäkring och den gäller i många fall också på fritiden. Ändå är inte skolförsäkringen ett tillräckligt skydd eftersom det bara är en olycksfallsförsäkring.

 • 2018-07-25

  Påverkas du av bränderna i Grekland

  Det pågår kraftiga bränder i Grekland. I hemförsäkringen reseskydd ingår som regel ett katastrofskydd som ersätter nödvändiga och skäliga merkostnader för att ta dig till en säkrare plats. Ersättningen kan vara begränsad till cirka 10 000 kronor per person.

 • 2018-07-17

  Försäkring vid skogsbrand

  För att du ska kunna få ersättning för egendom som skadats av en skogsbrand måste den vara försäkrad genom en hem-, villa- eller fritidshusförsäkring. Vanlig tomtmark omfattas av din villaförsäkring medan däremot skogsfastigheter måste vara försäkrade separat.

 • 2018-07-05

  Jämförelse av försäkringar för dig som ska studera eller arbeta utomlands

  Om du ska studera eller arbeta utomlands räcker inte en vanlig reseförsäkring. Sådana gäller bara för turister och ersätter oftast inte skador som har samband med arbete eller studier. I vår jämförelse av försäkringar för arbete och studier utomlands kan du se vad som är viktigast att kontrollera när du ska välja försäkring.

 • 2018-07-03

  Nytt avsnitt av Bank- och finanspodden - om sparkonton och buffertsparande

  Nu kan du lyssna på ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. Den här gången pratar vi om sparande och sparkonton.

 • 2018-07-02

  Ny information om husbilförsäkringar

  Är du en av Sveriges närmare 100 000 husbilsägare? Vi har sammanfattat några viktiga saker du bör tänka på när du ska skaffa husbilsförsäkring. Kontrollera till exempel hur försäkringen ersätter tillbehör, personligt lösöre, semesteravbrott och läckage i bodelen.

 • 2018-06-29

  Ny jämförelse av hemförsäkringar

  Hur snabbt tappar din mobil, dator eller TV-apparat i värde enligt din hemförsäkring? Och ingår det allriskskydd, ID-skydd och uthyrningsförsäkring? I oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrås nya jämförelse av hemförsäkringar har försäkringsbolagen fått poäng bland annat på grund av det innehållet.

 • 2018-06-25

  Ansvar för finansiell rådgivning

  Finansiell rådgivning är ett område där konsumenter ibland stöter på problem. Om rådgivningen har varit bristfällig och konsumenten satsat pengar i riskfyllda produkter som inte är lämpliga kan det leda till kännbara ekonomiska förluster. I Bank- och försäkringsbloggen skriver Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, om "Ett långdraget rättsfall om finansiell rådgivning som går mot sitt slut".

 • 2018-06-21

  Sista chansen att lösa in ogiltiga 100- och 500-kronorssedlar på banken

  Den 30 juni 2018 är sista dagen det går att sätta in de 100- och 500-kronorssedlar, som blev ogiltiga efter den 30 juni 2017, på ett bankkonto. För att enklast få veta hur du går till väga bör du kontakta ditt bankkontor.

 • 2018-06-18

  Det viktigaste innehållet i en gravidförsäkring

  Vi jämför gravidförsäkringar och fokuserar på vilket innehåll som det är viktigast att du som konsument jämför. Det viktigaste är vilken ersättning barnet kan få vid medicinsk invaliditet efter sjukdom, vid allvarliga diagnoser och vilken ersättning den gravida kan få vid graviditets- och förlossningskomplikationer.

 • 2018-06-14

  Betalningsskyldig eller inte när du blivit av med pengar på kontot?

  Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har idag publicerat sex beslut som handlar om bankkunder som fått sina konton länsade av bedragare. Besluten är fattade av ARN i så kallad utökad sammansättning och är vägledande.

 • 2018-06-13

  Svårt att förstå vad bilförsäkringen täcker - tänk på det här

  Konsumentverket har granskat bilförsäkringar. De har funnit brister i försäkringsbolagens marknadsföring, förköpsinformation och försäkringsvillkor. Oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå försöker hjälpa konsumenter genom att jämföra olika bilförsäkringar.

 • 2018-06-07

  Har ditt barn tillräcklig försäkring på sommarlovet?

  I många skolor börjar sommarlovet nu på fredag den 8 juni. Många barn behöver därför ett kompletterande försäkringsskydd.

 • 2018-05-23

  Polisen tipsar om hur du kan skydda dig mot bedragare i telefon

  Polisen har tagit fram en informationsfilm om hur man kan skydda sig mot att bli utsatt för ett så kallat telefonbedrägeri. Ett telefonbedrägeri innebär att en bedragare ringer upp och utger sig att vara från banken eller polisen och övertygar dig om att du måste logga in på din bank för att stoppa ett pågående bedrägeri.

 • 2018-05-17

  Nextjet ansöker om konkurs – kan jag få ersättning för flygbiljetten?

  Nextjet har ställt in alla sina flyg och ansöker om konkurs. Du som är konsument kan ha rätt till ersättning för flygbiljetten om du har köpt den på kredit, till exempel med ditt kreditkort. Men oavsett hur du har betalat bör du vända dig till din kortutgivare, som normalt är din bank, och begära ersättning.

 • 2018-05-15

  Glöm inte trafikförsäkringen för din motorcykel eller registrerade moped

  Motorcyklar och registrerade mopeder måste alltid vara trafikförsäkrade när de inte är avställda, precis som bilar. Om du kör utan försäkring har Trafikförsäkringsföreningen (TFF) rätt att ta ut en trafikförsäkringsavgift för den period som du kör oförsäkrad.

 • 2018-05-09

  Prutar du på ditt bolån?

  Genomsnittsräntan för ett bolån blivit något högre på senare tid. Enligt Statistiska centralbyrån låg snitträntan för nya låneavtal på 1,56 procent i mars – 0,01 procentenheter högre än månaden före.

 • 2018-05-07

  Fler och fler inser att det är viktigt att ha en barnförsäkring

  Antalet barnförsäkringar i Sverige har ökat med drygt 60 procent de senaste 10 åren. En barnförsäkring är en kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring. Vanligtvis gäller försäkringen upp till dess att barnet fyllt 25 år.

 • 2018-05-04

  En enkel hemförsäkring ersätter inte trädgårdsmöblerna

  Hem- och villaförsäkringar täcker inte automatiskt stöld av trädgårdsmöbler, grill och andra saker som du har i din trädgård. De behöver tilläggsförsäkras för att du ska ha en chans att få ersättning.

 • 2018-05-02

  Är cykelolyckan mer än ett olycksfall?

  Många svåra cykelolyckor händer när cyklister krockar med bilar eller andra fordon. Men de flesta cyklister skadas när de kör omkull utan att någon annan är inblandad. Orsaken är ofta halka på grund av till exempel löst grus eller våta löv.

 • 2018-04-30

  Ändringar i betaltjänstlagen – hur påverkas du som konsument?

  Den 1 maj 2018 träder ett antal nya regler i betaltjänstlagen i kraft. Den nya versionen av betaltjänstlagen innehåller regler om ansvaret för obehöriga transaktioner, alltså betalningar som kontohavaren inte har godkänt, och nyheter som bestämmelser om så kallade betalningsinitieringstjänster och kontoinformationstjänster.

 • 2018-04-27

  Nya uppgifter i populär jämförelse av bilförsäkringar

  Vår poängjämförelse av bilförsäkringar är en av de mest besökta jämförelserna på konsumenternas.se och hjälper konsumenter att få en överblick av bilförsäkringsmarknaden. Jämförelsen har nu uppdaterats med nya villkor och produkter.

 • 2018-04-26

  Du kan få ersättning från försäkringen om du drabbas av översvämning

  Om ditt hus eller lösöre skadas i samband till exempel höga flöden efter snösmältningen så kan du få ersättning från din villahemförsäkring.

 • 2018-04-24

  Hur mår din ekonomi - film och folder från Samverkan mot överskuldsättning

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har deltagit i regeringsuppdraget Samverkan mot överskuldsättning. Vi vill nu sprida materialet "Hur mår din ekonomi?" som Konsumentverket tagit fram inom ramen för uppdraget.

 • 2018-04-23

  Nya besiktningsregler för motorfordon börjar gälla
  den 20 maj 2018

  När de nya besiktningsreglerna för motorfordon börjar gälla slopas de fasta besiktningsperioderna som baseras på sista siffran i registreringsnumret. Vissa fordon får ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som ligger närmare i tiden än förväntat.

 • 2018-04-19

  Nytt avsnitt av Bank- och finanspodden - om bolån

  Nu kan du lyssna på ytterligare ett avsnitt av Bank- och finanspodden. I den tredje och avslutande delen om bolån pratar vi bland annat om ränteförhandlingar och att välja räntebindningstid.

 • 2018-04-18

  Finansinspektionen återkallar samtliga tillstånd i kreditmarknadsbolaget Remium Nordic AB

  Finansinspektionen beslutade den 18 april 2018 att återkalla samtliga tillstånd för Remium Nordic AB. Beslutet innebär att Remium Nordic måste avveckla all tillståndspliktig verksamhet.

 • 2018-04-16

  Konsumenternas Bank- och finansbyrås verksamhetsberättelse för 2017 publicerad

  Konsumenternas Bank- och finansbyrås verksamhetsberättelse för 2017 finns nu att läsa på webbplatsen. Det som lyfts fram är bland annat att frågor inom området Betala har ökat markant och nu är det område där byrån får flest frågor.

 • 2018-04-10

  Hemförsäkringen gäller för en lånedator från skolan – men inte i alla situationer

  Ett alternativ till att låna hem en dator från skolan är att bara använda den under skoltid och att låta skolan ta ansvar för datorns förvaring utanför skoltid. Om du lånar hem en dator från skolan har du ett visst skydd genom din hemförsäkring för skador och stöld. Men hemförsäkringen ersätter dig inte i alla situationer.

 • 2018-04-03

  "Rätt försäkringar ger människor grundtrygghet"

  Konsumenternas Försäkringsbyrås verksamhetsberättelse för 2017 finns nu att läsa på webbplatsen. Det som lyfts fram är bland annat byråns arbete med att se till att konsumenter varken är under- eller överförsäkrade, reseskyddet vid en pågående sjukdom och hur viktigt det är att alla, inte minst nyanlända, omfattas av en hemförsäkring.

 • 2018-04-02

  Esma förbjuder försäljning av binära optioner

  Den europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten Esma förbjuder snart försäljning av binära optioner till konsumenter, eller det de kallar "icke-professionella investerare". Så kallade CFD:er beläggs också med omfattande restriktioner.

 • 2018-03-28

  Nya företag på bolånemarknaden - finns det några risker?

  De senaste dagarna har flera tidningar skrivit om ett antal nya företag på bolånemarknaden. Företagen erbjuder låga räntor på sina bolån och i något fall betydligt lägre ränta än de aktörer som funnits på marknaden länge. Flera konsumenter har hört av sig till oss på Konsumenternas Bank- och finansbyrå och undrat om det finns några risker med att ha ett bolån hos till exempel Enkla.com, Hypoteket.com eller Avanza/Stabelo.

 • 2018-03-26

  Fastighetsägaren kan ersätta dig om dålig snöröjning orsakat skador på din bil

  Har din bil fått skador på grund av att snö eller is fallit ner från ett hustak? Då kan du kräva att husägaren ersätter skadorna.

 • 2018-03-19

  Minska risken att bli lurad på nätet

  Antalet bedrägerier som genomförs med stulna identiteter ökar och stölderna går till på olika sätt. På webbplatsen DinSäkerhet.se som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns det bra information om hur du minskar risken för att till exempel bli id-kapad.

 • 2018-03-15

  Vad har du kvar att leva på? Nytt avsnitt om bolån i Bank- och finanspodden

  Nu kan du lyssna på ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det här avsnittet fortsätter vi att prata om bolån.

 • 2018-03-13

  Du kan ha rätt till ersättning för skador på grund av snötryck

  Med anledning av att Konsumenternas Försäkringsbyrå den senaste tiden fått många frågor om skador på grund av snön, vill vi påminna om följande text.

 • 2018-03-12

  Money week den 12 – 18 mars ska öka barn och ungas kunskaper i privatekonomi

  Money Week är ett initiativ som i mars varje år organiseras av myndigheter, organisationer och banker för att öka barn och ungas kunskaper i privatekonomi.

 • 2018-03-07

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå utbildar anställda inom Sveriges kommuner om rätten till bankkonto

  Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram en "Agenda för integration". Det innehåller 65 konkreta förslag till regeringen för att skapa bättre förutsättningar för asylmottagande, integration och etablering. Nyligen blev Konsumenternas Bank- och finansbyrå inbjudna som experter på frågan om rätten till betalkonton och grundläggande betaltjänster.

 • 2018-03-05

  Vet du vad din båtförsäkring gäller för?

  Har du båt är det viktigt att du har den försäkrad. En båtförsäkring kan ge ersättning inte bara för olyckshändelser och stölder utan också om du skulle bli skadeståndsskyldig efter att ha kört på en annan båt eller en person.

 • 2018-03-01

  Skärpta amorteringskrav från och med idag den 1 mars

  Från och med den 1 mars gäller nya, skärpta krav på bolån. Du som tar nya lån som är stora i förhållande till din inkomst ska betala av lånet i snabbare takt än förut.

 • 2018-02-20

  Nytt avsnitt om bolån i Bank- och finanspodden

  Nu kan du lyssna på ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det här fjärde avsnittet tar vi oss an bolån.

 • 2018-02-19

  Orange kuvertet - ett bra tillfälle att se över din pension

  Pensionsmyndigheten har i dagarna börjat skicka ut de orange kuverten. Det orange kuvertet är ett årsbesked över din allmänna pension. Använd gärna informationen som ett tillfälle att se över hela din pension, även din eventuella tjänstepension och eget sparande.

 • 2018-02-15

  Tänker du åka off pist på sportlovet?

  Sportloven runt om i Sverige har redan börjat och många väljer att åka på skidresa. Har du koll på hur du är försäkrad i skidbacken vid en olycka?

 • 2018-02-14

  Finansinspektionen (FI) tycker att det är olämpligt att konsumenter investerar i virtuella valutor

  I förrgår gick Finansinspektionen (FI) ut med en varning och meddelade att virtuella valutor, som till exempel bitcoins, av flera skäl inte är någon lämplig investering för konsumenter – varken på kort eller lång sikt.

 • 2018-02-09

  Bank- och försäkringsbloggen utsedd till bästa branschblogg

  Varje år utser kommunikationsbyrån Navigator den bästa bloggen inom ett antal utvalda branscher. Juryn består av byråns digitala strateger och copywriters som har lång erfarenhet av vad som krävs för att skapa en intressant och framgångsrik blogg.

 • 2018-02-09

  Du kan ha rätt till ersättning för skador på grund av snötryck

  Mycket snö börjar nu samlas på hustaken - särskilt i norra Sverige. Om snötrycket skulle knäcka till exempel en av takstolarna i ditt bostadshus kan du få ersättning genom din villaförsäkring.

 • 2018-02-08

  Se över din gamla IPS

  Har du ett äldre pensionssparande i form av ett IPS-konto? Även om du inte längre sätter in nya pengar till din IPS är det bra om du regelbundet ser över ditt sparande.

 • 2018-02-06

  Mobilt Bank-ID kommer att sluta fungera på vissa äldre modeller av smarta telefoner

  I måndags släpptes en ny uppdatering av Bank-ID-appen. Den innebär att mobilt Bank-ID inte längre kommer att fungera på vissa äldre modeller av smarta telefoner.

 • 2018-02-05

  Anställd inom kommun eller landsting? Avgiften för din tjänstepension kan ha sänkts från årsskiftet.

  Du som är anställd inom kommun eller landsting tillhör antingen tjänstepensionsavtalet KAP-KL eller AKAP-KL. Den 1 januari 2018 ändrades vilka bolag du kan välja på som förvaltare av din tjänstepension. De nya bolagen har lägre avgifter än de tidigare, vilket är bra för din slutliga pension

 • 2018-02-01

  Viktiga ord om bank och försäkring för den som är ny i Sverige

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå samarbetar med webbportalen informationsverige.se för att nå ut med information till dem som är nya i Sverige.

 • 2018-01-30

  Bank- och finanspodden om klagomål på banken

  Nu kan du lyssna på ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan klaga på en bank eller ett annat finansiellt företag.

 • 2018-01-24

  Separation - vilken hjälp kan du få från din hemförsäkring?

  Under en längre ledighet som jul- och nyårshelgerna är det inte ovanligt att makar eller sambor kommer fram till att de ska separera. Ofta kommer då frågan upp om de kan få ersättning för kostnaden för att anlita ett juridiskt ombud som hjälper till med att dela upp ägodelarna och ansvaret för barnen.

 • 2018-01-18

  Du är väl en av Försäkringsbyråns 10 000 följare på Facebook?

  Konsumenternas Försäkringsbyrå har funnits på Facebook sedan april 2015. Syftet med vår Facebook-sida är att berätta för så många konsumenter som möjligt att de kan få oberoende och kostnadsfri vägledning om försäkring och pension hos oss. Vi har nu smått magiska siffran 10 000 följare men vi vill så klart få fler!

 • 2018-01-12

  Avslag på din ansökan om en personförsäkring? Nu kan du få beslutet prövat i Personförsäkringsnämnden

  Om du helt eller delvis fått avslag på din ansökan om en personförsäkring, till exempel en barnförsäkring, livförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring, kan du från och med den 1 januari 2018 få beslutet prövat i Personförsäkringsnämnden.

 • 2018-01-09

  Podd om framtidsfullmakter

  Nu har vi publicerat ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden. I det här avsnittet pratar vi om framtidsfullmakter.

 • 2018-01-03

  Nu gäller nya regler för investeringsrådgivning och värdepappershandel

  Från och med den 3 januari 2018 gäller nya regler som har betydelse för dig som konsument, både när du får investeringsrådgivning och när du handlar med värdepapper. En av nyheterna som är viktig för dig, är att det nu kommer att finnas två grupper av rådgivare, dels så kallade oberoende rådgivare dels övriga rådgivare.

 • 2018-01-01

  Nya krav på konsumentinformation om vissa värdepapper

  Från och med den 1 januari 2018 gäller nya krav på hur informationen om vissa typer av värdepapper ska vara utformad. Bland annat ska det finnas en särskild varning till konsumenter om produkten anses svår att förstå.