Prenumerera på nyheter via RSS

 • 2020-04-02

  Stor efterfrågan på oberoende vägledning

  Med 2,5 miljoner besök på webbplatsen och runt 11 000 kontakter med konsumenter under 2019 så arbetar Konsumenternas Försäkringsbyrå oförtrutet på i konsumenternas tjänst. Nu finns verksamhetsberättelsen för 2019 publicerad.

 • 2020-04-01

  Fler frågor och svar om coronaviruset och covid-19

  Kan banken säga upp mitt bolån om fastighetsmarknaden går ner? Kan jag få ersättning från min sjuk- och olycksfallsförsäkring om jag blir sjuk av coronaviruset? Det är några av de frågor som vi nyligen har publicerat med anledning av coronaviruset och covid-19.

 • 2020-03-25

  Banken kan bevilja undantag från amortering på bolånet på grund av coronaviruset

  Finansinspektionen har uttalat sig om att banker kan bevilja undantag från amorteringskravet för den som fått ekonomiska problem kopplat till coronaviruset.

 • 2020-03-25

  Frågor och svar om coronaviruset

  Många konsumenter hör av sig till oss med frågor i samband med coronaviruset covid-19. Vi samlar och uppdaterar löpande vår information inom bank och försäkring.

 • 2020-03-24

  Hur gäller sjuk- och sjukvårdsförsäkringar vid coronaviruset?

  Kan jag få ersättning från min privata sjuk- eller sjukvårdsförsäkring om jag blir sjuk av coronaviruset? Det undrar konsumenter som kontaktar Försäkringsbyrån.

 • 2020-03-23

  Nu finns en uppdaterad jämförelse över investeringssparkonton (ISK)

  Vi har i flera år gjort en jämförelse över olika bolags investeringssparkonton. Jämförelsen uppdateras löpande och senaste versionen finns nu på vår webbplats.

 • 2020-03-18

  Coronaviruset – Olika möjligheter till ersättning för hemresor

  Katastrofskyddet i hemförsäkringens reseskydd kan ge resenärer ersättning för hemtransport med tanke på den befintliga smittspridningen av coronaviruset. Drabbade konsumenter bör kontakta sitt försäkringsbolag för information om vad deras försäkring täcker.

 • 2020-03-09

  Vilka försäkringar behöver en pensionär?

  Hur ser försäkringsbehovet ut när man blir pensionär? Hur ska man tänka och hur undviker man de värsta fallgroparna? Nu finns samlad information med praktiska tips till pensionärer.

 • 2020-03-06

  Bedragare påstår sig ringa från Konsumenternas Bank- och finansbyrå - spoofar numret

  Vi har fått in samtal från konsumenter som har blivit uppringda av personer som påstår sig ringa från Konsumenternas Bank- och finansbyrå, men som egentligen är bedragare.

 • 2020-03-02

  Orange kuvertet - ett bra tillfälle att se över hela din pension

  Pensionsmyndigheten skickar som bäst nu ut de orange kuverten med årsbesked för din allmänna pension. Varför inte passa på att använda informationen för att se över hela din pension, även dina eventuella tjänstepensioner och eget sparande?

 • 2020-02-28

  Coronaviruset: Hur gäller din försäkring?

  Många konsumenter kontaktar oss med frågor om coronaviruset. Vi har samlat information om vad som gäller vid avbokning av resor och om man befinner sig i ett drabbat område.

 • 2020-02-25

  Avboka min resa på grund av Coronaviruset?

  Försäkringsbolagen ersätter inte avbokningar på grund av oro för coronaviruset eller för att UD avråder från resor till en viss plats.

 • 2020-02-24

  Viktigt att jämföra innehållet i olika barnförsäkringar

  Det kan vara svårt för föräldrar att jämföra barnförsäkringar. Det konstaterar Konsumentverket som har granskat vilken information som ges om barnförsäkringar och hur de marknadsförs.

 • 2020-02-20

  Vilken hjälp kan du få från din bilförsäkring om bilen stannar på väg till fjällen?

  Nu startar Vasaloppsveckan och sportloven pågår för fullt runt om i Sverige. Många som ska åka skidor packar bil och takbox och ger sig ut på vägarna. Vilken hjälp kan du få från din bilförsäkring om bilen till exempel stannar eller du råkar ut för en trafikolycka och inte kan fortsätta resan med din egen bil?

 • 2020-02-19

  Konsumenternas Försäkringsbyrå välkomnar granskning av hemförsäkringen

  Hur skaderegleringen för hemförsäkringar fungerar är ett av de områden som Finansinspektionen ska titta närmare på under 2020. Hemförsäkringar ger ett omfattande skydd. Det är viktigt att konsumenter som drabbas av en skada får tydliga besked om vad som gäller, konstaterar Konsumenternas Försäkringsbyrå som välkomnar Finansinspektionens granskning.

 • 2020-02-19

  Bank- och finanspodden utsedd till en av de bästa ekonomipoddarna!

  Privata Pengar är en webbplats om privatekonomi som SevenDayBank står bakom. De listade i dagarna de tio bästa poddarna om privatekonomi. Bank- och finanspodden från Konsumenternas Bank- och finansbyrå utsågs till en av dem.

 • 2020-02-14

  Så är du försäkrad på sportlovet

  Sportloven har börjat i Sverige. Om du ska i väg på en skidresa är det en bra idé att se över vad du och din familj har för försäkringsskydd. Vad händer till exempel om någon av er bryter benet?

 • 2020-02-13

  Förseningsavgifter på lån till konsumenter anses vara oskäliga

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå har utökat sin information om vilka avgifter finansiella företag får ta ut av dig som konsument när du till exempel har betalat ett lån för sent. Syftet är att förtydliga att förseningsavgifter enligt flera domslut anses vara oskäliga och att konsumenter har grund för att bestrida de kostnaderna.

 • 2020-02-11

  Hur gäller din försäkring vid storm?

  Beroende på vilken skada du har drabbats av kan du ha rätt till ersättning från olika försäkringar, till exempel din villaförsäkring, hemförsäkring och bilförsäkring. Det är viktigt att du anmäler skadan så snart som möjligt till ditt försäkringsbolag.

 • 2020-02-06

  Försäkringsbolagen ersätter inte avbokningar på grund av oro för coronaviruset

  Försäkringsbolagen ersätter inte avbokningar på grund av oro för coronaviruset eller för att UD avråder från resor till en viss plats. Flygbolagen däremot ersätter normalt kostnader för att boka om eller boka av resor när UD avråder.

 • 2020-02-04

  Nu jämför vi hemförsäkringar och försäkringar för bostadsrätt tillsammans

  Du som har en bostadsrätt har ansvar för underhållet av ytskikt och fast inredning inne i lägenheten. Det är därför viktigt att du har en bostadsrättsförsäkring, annars riskerar du att själv få betala kostsamma reparationer.

 • 2020-01-31

  Skidresa med skolan – hur gäller försäkringen?

  Under vårterminen är det vanligt att skolor ordnar dagsturer till någon närliggande skidort. Här reder vi ut hur hemförsäkringen och barnförsäkringen gäller för skolungdomarna om en stöld eller olyckshändelse skulle inträffa.

 • 2020-01-29

  Byta bank – vad ska du tänka på?

  Ett vanligt skäl till att man funderar på att byta bank är att man får bättre ränta på bolånet hos en ny bank, eller så är man av någon anledning inte nöjd med sin nuvarande bank. I ett nytt avsnitt av Bank- och finanspodden pratar vi om att byta bank – hur gör man och vad är viktigt att tänka på?

 • 2020-01-28

  Rätt ersättning för medicinsk invaliditet?

  Om du begär ersättning från en olycksfallsförsäkring eller en barnförsäkring efter en skada, finns det flera saker du själv kan göra för att kontrollera att du får ett korrekt belopp. Det viktigaste är att du får fram ett så bra medicinskt underlag som möjligt så att försäkringsbolaget fattar beslut på rätt grunder.

 • 2020-01-27

  Hemförsäkringen kan ersätta kostnader för att ta dig från Hubei-provinsen i Kina

  Utrikesdepartementet avråder ju svenskar från att resa till Hubei-provinsen i centrala Kina med anledning av coronaviruset. När UD avråder från resor till ett område kan hemförsäkringen ersätta dem som behöver förflytta sig därifrån.

 • 2020-01-22

  Vilken hjälp kan du få från hemförsäkringen efter en explosion?

  I radioprogrammet P4 Extra redogör Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, för vad en hemförsäkring kan ersätta när din bostad blivit skadad efter en explosion. Du kan till exempel få ersättning för lösöre, krishjälp hos psykolog eller boende någon annanstans.

 • 2020-01-18

  Rätt till ersättning om du halkat och skadat dig?

  Om du har halkat och skadat dig kan du ha rätt till ersättning från till exempel din olycksfallsförsäkring. Men även från annat håll, som från markägaren eller kommunen, om de inte skött underhållet ordentligt.

 • 2020-01-09

  Ny lag från 1 januari 2020 ger rätt till kontanttjänster 2021

  Nya regler om kontanttjänster kommer att få betydelse för konsumenter - och företag - först nästa år, det vill säga den 1 januari 2021. De innebär då att du som konsument ska få tillgång till kontanter genom uttagsautomater, bankkontor eller livsmedelsbutiker.

 • 2020-01-01

  Nya krav på att fondförvaltare ska redovisa aktivitetsgrad

  Från och med 2020 ska fondförvaltare vara mer transparenta i hur aktiva deras fonder är. Fonderna ska beskrivas i förhållande till ett jämförelseindex. Syftet är att motverka så kallade dolda indexfonder. Konsumenter ska kunna avgöra om en fond bara följer index men marknadsförs som aktivt förvaltad, det vill säga en fond som förväntas slå index och för det tar ut en högre förvaltningsavgift.