2021-09-20 Nyhet

Studenter behöver egen försäkring

Höstterminen är igång och många har flyttat hemifrån för att studera på universitet och högskolor. Du som är student behöver vara rätt försäkrad. Konsumenternas Försäkringsbyrå tipsar om vad du behöver tänka på.

Olycksfall på utlandssemestern, vattenskada i lägenheten eller rånad utanför bostaden. Det är tråkiga händelser som dessutom kan bli mycket dyra, om man är oförsäkrad.

 - Tyvärr märker vi att allt för många studenter är oförsäkrade utan att veta om det. De tror att de fortfarande omfattas av sina föräldrars hemförsäkring. Det kan också upplevas som onödigt att teckna en försäkring om man inte äger så många saker. Men är du oförsäkrad får du själv betala för händelser som du kan råka ut för. Det kan handla om miljonbelopp, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vem behöver en hemförsäkring?

Som student behöver du först och främst en hemförsäkring. Föräldrarnas hemförsäkring gäller inte när du har flyttat hemifrån och är folkbokförd på studieorten. Då behöver du en egen hemförsäkring, oavsett om du bor i studentrum, inneboende eller i egen lägenhet.

Hos ett fåtal försäkringsbolag kan den som är inneboende dela försäkring med sin hyresvärd men oftast inte. Flyttar du till en bostadsrätt behöver du en hemförsäkring och dessutom ett bostadsrättstillägg.

Vad täcker hemförsäkringen?

 - Hemförsäkringen i Sverige är en unik paketlösning som innehåller många viktiga moment. Den ger ett skydd för ditt hem och dina saker. Det ingår dessutom alltid reseskydd, rättskydd och ansvarsskydd som är mycket viktiga om du till exempel behöver akut vård under en resa eller om din hyresvärd skulle kräva dig på skadestånd. Det säger Peter Stark, jurist och boendeexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. 

Sjuk- och eller olycksfallsförsäkring

Som student på universitet eller högskolor i Sverige är man försäkrad mot olycksfall under skoltid och vid resor till och från skolan. Försäkringen gäller däremot inte på fritiden.

Många föräldrar skaffar en barn- och ungdomsförsäkring till sina barn som kan gälla tills de är 25 eller 30 år gamla. Om du inte redan har en sådan försäkring så kan det vara bra att komplettera skolans försäkring med en individuell sjuk- och eller olycksfallsförsäkring. 

Att tänka på

  • Flyttar du hemifrån omfattas du inte längre av dina föräldrars hemförsäkring.
  • Många försäkringsbolag erbjuder särskilda hemförsäkringar för studenter med lägre ersättning för lösöre. De blir billigare än vanliga hemförsäkringar och räcker bra om du inte äger många dyra saker.
  • Hemförsäkringen ger ett bra reseskydd när du är utomlands, men oftast inte längre än 45 dagar.
  • Du kan få ersättning från flera försäkringar. Anmäl din skada både till skolans olycksfallsförsäkring och din egen försäkring.

Läs mer om vad som ingår i en hemförsäkring

Här kan du jämföra innehållet i försäkringar från olika försäkringsbolag

Läs mer om personförsäkringar