2020-11-06 Nyhet

Elcykel och elsparkcykel: Vilka försäkringar gäller vid stöld och skada?

Din elcykel eller elsparkscykel kan omfattas av din hemförsäkring, om den klassas som en cykel. Om du skadar dig under färden kan du få ersättning från flera andra försäkringar. 

Om din elcykel eller en elsparkcykel uppfyller kraven för att klassas som en cykel så omfattas de av din hemförsäkring. Det innebär att du då kan få ersättning från din hemförsäkring om din cykel blir stulen eller skadad.

 - Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller i ditt fall då hemförsäkringen inte ersätter skador på en elcykel eller elsparkcykel som inte klassas som cykel, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Krav för att räknas som en cykel

En elcykel klassas som en cykel om den har en

  • tramp- eller vevanordning
  • elmotor som inte är starkare än 250 watt
  • elmotor som hjälper till upp till 25 km/h

En elsparkcykel eller elscooter klassas som en cykel om den

  • har en elmotor som inte är starkare än 250 watt
  • är konstruerad för en maxhastighet på 20 km/tim

Jämför hemförsäkringar

Det kan vara bra att kolla upp vilket maxbelopp din cykel har i din hemförsäkring. Det hittar du i vår jämförelse av hemförsäkringar (under egendomsskydd utanför bostaden).

Personskador vid cykelolyckor

Personskador ersätts inte av hemförsäkringen men det finns flera andra försäkringar som kan hjälpa dig. 

- Om du har oturen att råka ut för en cykelolycka så kan du få ersättning för dina skador från flera olika försäkringar. Du kan till exempel få ersättning för kostnader som beror på olycksfallet, bestående men, så kallad medicinsk invaliditet, och för ärr, säger Jenny Sparring, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Du som har en olycksfallsförsäkring bör anmäla din skada till ditt försäkringsbolag. Här finns mer information om olycksfallsförsäkringar.

Om du kolliderar med en bil kan du kräva skadestånd från bilens trafikförsäkring. Läs mer om personskador vid en trafikolycka.

Skulle du skadas på väg till eller från arbetet kan du ha rätt till ersättning genom din arbetsgivare. Hör efter med din arbetsgivare vilka försäkringar som du omfattas av.

Här kan läsa mer om vilka ersättningar du kan ha rätt till när du har drabbats av en personskada.