2024-05-27 Nyhet

Därför behöver alla i Sverige en hemförsäkring

Alla i Sverige behöver en hemförsäkring. Men många saknar kunskap om hemförsäkringar och vad som kan hända om man är oförsäkrad. Vi förklarar vem som behöver en hemförsäkring och varför.

-  Du behöver en hemförsäkring, oavsett hur du bor. En hemförsäkring skyddar dig ekonomiskt i många situationer som annars kan bli mycket dyra, om du själv måste betala. Jag uppmanar alla som är oförsäkrade att omedelbart köpa en hemförsäkring, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vem behöver en hemförsäkring?

Du behöver en hemförsäkring om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Även du som bor i andra hand eller som inneboende behöver oftast ha en egen hemförsäkring.

Varför är hemförsäkringar så viktiga?

En hemförsäkring är ett katastrofskydd. En hemförsäkring hjälper dig vid allvarliga händelser och täcker stora utgifter som du annars måste stå för själv. En hemförsäkring är ett paket med flera viktiga delar som skyddar ditt hem, dina saker och dig som person.

Vad ingår i en hemförsäkring?

En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina saker, till exempel om du råkar ut för en brand, vattenskada eller inbrott. I hemförsäkringar ingår även ett reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd. I många hemförsäkringar ingår även ett ID-skydd.

Några exempel

  • Om ditt hem förstörs i en brand kan du få ersättning för dina saker men också för extra kostnader som till exempel en tillfällig bostad.
  • Om du blir sjuk eller skadad när du är på resa utomlands kan hemförsäkringen täcka kostnader för vård och hemresa i ambulansflyg. Det kan kosta flera miljoner kronor.
  • Om du hamnar i en tvist kan hemförsäkringen täcka kostnaden för en advokat.
  • Alla hemförsäkringar har ett ansvarsskydd på upp till 5 miljoner kronor. Det hjälper dig om du orsakar en skada och någon kräver dig på skadestånd.

Vilken hemförsäkring är bäst?

Innehållet i en hemförsäkring kan variera. Vilken försäkring just du behöver beror på hur du bor och hur du lever. Alla hemförsäkringar, även basförsäkringar, ger ett bra skydd vid allvarliga händelser. 

En hemförsäkring med allrisk är bra att ha om du till exempel råkar ut för en ficktjuv eller tappar din mobil.

Läs mer

Läs mer om hemförsäkringar

Jämför innehållet i olika hemförsäkringar

Vilka försäkringar behöver jag?