2024-04-03 Nyhet

Drabbad av snökaoset – så kan dina försäkringar ge ersättning

Stora delar av Sverige påverkas nu av kraftiga snöfall. Om du till exempel kör fast, halkar av vägen eller blir försenad på grund av ovädret kan du ha rätt till hjälp och ersättning från olika försäkringar.

Snön ställer till det på landets vägar. Då kan det ändå vara tryggt att veta att det finns flera försäkringar som dels kan ge akut hjälp, dels ersättning om du drabbats av ovädret. Skydd finns till exempel i bilförsäkringen, hemförsäkringen och olycksfallsförsäkringen.

Skydd i bilförsäkringen

Bilförsäkringen kan innehålla följande försäkringsskydd om det inträffar en olycka:

- Om du kör fast eller halkar av vägen behöver du en halv- eller helförsäkring för att få hjälp med bärgning. Bilen bärgas normalt till närmsta verkstad om du inte kan köra vidare, säger Sofia Ulriksson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå och specialiserad på bilförsäkringar.

Du själv kan antingen få hemtransport eller hjälp med att fortsätta resan till ditt mål. Det finns också möjlighet att få ersättning för de merkostnader du anser dig ha för att ta dig till verkstaden och hämta bilen vid senare tillfälle,

OBS! Kontakta alltid ditt försäkringsbolag, eller det assistansbolag som ditt försäkringsbolag samarbetar med, innan du beställer bärgningen.

Hyrbil

För att kunna få ersättning för hyrbil behöver du ha en stor bilförsäkring eller en basförsäkring med hyrbilstillägg. Antalet hyrbilsdagar varierar mellan försäkringsbolagen, allt ifrån 45 dagar till 80 dagar.  I vissa assistanstillägg ingår hyrbil i några dagar.

Skydd i hemförsäkringen – för försenad eller avbruten resa

I mer omfattande hemförsäkringar ingår det ofta ett så kallat resestartskydd. I andra försäkringar kan du ha fått köpa det som ett tillägg.

- Om du har ett resestartskydd innebär det att du kan få ersättning om du kommit för sent till en avgång på grund av någon oförutsedd händelse, som exempelvis ett snöoväder eller trafikolycka, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Om du blivit försenad och missat din anslutning kan du få ersättning för ”nödvändiga och skäliga merkostnader” för att fortsätta din resa. Du ska ha påbörjat resan i så god tid att du under normala förhållanden och med hänsyn till väderlek och trafiksituation skulle ha hunnit komma fram i tid.  

Merkostnader som kan ersättas är till exempel extra kostnader för resa och övernattning. Försäkringen kan också täcka kostnader för hemresa till hemorten i Sverige och för förlorade semesterdagar.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Försäkringsvillkoren kan variera mellan försäkringsbolagen. Kontakta därför alltid ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad just din försäkring täcker.

Jämför olika bilförsäkringar

Läs mer om hur reseförseningar ersätts

Läs också: Skador efter snöfall och storm - så gäller din försäkring