2023-12-15 Nyhet

Så funkar hemförsäkringar

Många yngre personer vet inte vad en hemförsäkring är. Anna-Karin Baltzari Danfors medverkar i radioprogrammet Plånboken och förklarar varför det är viktigt att ha en hemförsäkring.

Det är bara fyra av tio under trettio år som har en hemförsäkring och många vet inte ens vad är för något. Det visar en undersökning av Finansinspektionen. Det är också utgångspunkten i ett inslag i Plånboken i Sveriges radio den 13 december. Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå, förklarar hur hemförsäkringar fungerar och varför men inte ska vara oförsäkrad.

Anna-Karin Baltzari Danfors konstaterar bland annat att många yngre inte känner till vilket omfattande skydd en hemförsäkring kan ge. En vanlig missuppfattning är att unga personer ofta tror att de fortfarande omfattas av föräldrarnas hemförsäkring när de har flyttat hemifrån. Det stämmer inte.

En hemförsäkring är ett paket som består av flera delar. Hemförsäkringen skyddar ditt hem och dina saker. Den innehåller också ett viktigt reseskydd som täcker vårdkostnader och sjuktransport om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka utomlands. I hemförsäkringen ingår även att ansvarsskydd och ett rättsskydd. Det är en bra investering och inte särskilt dyrt, konstaterar Anna-Karin Baltzari Danfors.

Till radioinslaget: Så fungerar hemförsäkringar

Läs mer om hemförsäkringar

Här kan du jämföra innehållet i olika hemförsäkringar