2022-09-27 Nyhet

Tjänstepensionens dag – och fem tips som kan ge dig högre pension

Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Tjänstepensionen spelar en stor roll för din totala pension. Vi passar på att ge dig fem tips som kan ge dig högre pension.

I dag uppmärksammas för tolfte året i rad tjänstepensionen med en egen dag. Bakom Tjänstepensionens dag står Pensionsmyndigheten och olika aktörer som förvaltar både kollektivavtalade och privata tjänstepensioner. Syftet är att uppmana alla att se över sin pension och göra de förbättringar man kan.

- Trots att tjänstepensionen är en viktig del av den totala pensionen så är det ganska många som inte vet om de har någon tjänstepension eller hur mycket som betalas in till den. Passa på att lära dig mer i dag! Vi slår också ett slag för våra jämförelser och räkneverktyg som kan underlätta val som påverkar din tjänstepension till det bättre, säger Carita Lindborg, biträdande chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

1. Du har väl tjänstepension?
Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension till dig. Alla arbetsgivare med kollektivavtal betalar in tjänstepension åt sina anställda. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal är det bra om du ser till att det görs inbetalningar på något annat sätt.

2. Skaffa dig en samlad bild
På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension. Där visas både din allmänna pension, tjänstepension och privata pensionsförsäkringar, om du har sådana.

3. Hur engagerad vill du vara?
I alla kollektivavtal och många andra avtal kan du själv välja hur hela eller delar av din tjänstepension ska placeras. Bestäm hur engagerad du vill vara i valen. Om du bara är lite engagerad eller inte engagerad alls, välj en traditionell försäkring. Om du vill vara mer engagerad, välj en fondförsäkring och följ utvecklingen med jämna mellanrum. Använd våra jämförelser av pensionsförsäkringar som stöd för dina val.

4. Se vad din tjänstepension kostar
De som förvaltar din tjänstepension kan ta ut olika avgifter. Det kan vara en fast avgift, avgift på inbetalda premier, en procentuell avgift på pensionskapitalet eller förvaltningsavgifter på fondsparande. Avgifterna har stor betydelse för hur ditt pensionskapital utvecklas, eftersom du sparar under lång tid. Se vilka avgifter försäkringsbolagen tar ut, t ex i inom SAF-LO med vårt webbverktyg Jämförpris. 

5. Välj eller välj bort efterlevandeskydd
Du kan välja att ha efterlevandeskydd i din tjänstepension. Om du har det, får du själv lägre pension men dina anhöriga får pengar när du dör. Den vanligaste typen av efterlevandeskydd är ett återbetalningsskydd. Det innebär att det kapital som du hunnit spara ihop betalas ut till dem du valt som förmånstagare när du dör. En annan typ av efterlevandeskydd är familjeskydd. Premien till familjeskyddet dras av från din tjänstepensionspremie, vilket gör att din egen ålderspension bli lägre. Räkna på vad efterlevandeskyddet kostar, i t ex SAF-LO.

Fler bra tips och länkar

I Försäkringspodden, som Konsumenternas Försäkringsbyrå står bakom, får du bra tips om verktyg för pensionssparande.  

Läs mer om tjänstepension

Se hur glad Tony Irving blir när han får reda på att han har tjänstepension - på webbplatsen Tjänstepensionens dag.