2022-06-20 Nyhet

Stulen cykel - stora skillnader i ersättning från försäkringsbolagen

Varannan cykelägare har någon gång blivit bestulen på sin cykel. Och det är allt fler elcyklar som stjäls. Du kan få ersättning för en stulen cykel från din hemförsäkring. Men de belopp som försäkringsbolagen betalar ut varierar stort.

I alla hemförsäkringar ingår ett skydd för cykelstöld. Konsumenternas Försäkringsbyrå har jämfört vilka maxbelopp som försäkringsbolagen betalar ut i ersättning och nivån på självrisken.

- Den maximala ersättning som försäkringsbolagen betalar ut för en stulen cykel varierar stort, från 10 000 till 100 000 kronor. Även självrisken kan variera. Det kan bli ganska stora skillnader mellan olika försäkringar, i synnerhet om du har en dyr cykel, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist och hållbarhetsansvarig på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Självrisken är ofta 25 procent av cykelns värde. Hos en del försäkringsbolag kan självrisken vara 20 procent eller ett fast belopp, som lägst 900 kronor och som högst 1 500 kronor.

- Tänk på att spara kvittot eller annan bevisning så att du kan bevisa att du har ägt cykeln, hur mycket du betalade för cykeln samt hur gammal cykeln var vid stöldtidpunkten, tipsar Andrea Ekeblad Szanto.

Här finns hela jämförelsen av hemförsäkringar (Se Saker utanför bostaden - Stöld av cykeln.

Minska risken för cykelstöld

Att bli bestulen på en cykel är inte bara trist för den som drabbas, det är även negativt för miljön då en förlorad cykel ofta ersätts med en ny cykel som måste produceras. Det här kan du göra för att minimera risken för cykelstöld:

  • Lås cykeln med ett certifierat lås.
  • Lås fast cykelns ram och hjul i ett fast objekt (ett träd, en lyktstolpe eller liknande).
  • Lås batteriet på din elcykel om du ska lämna cykeln en kortare stund och ta med batteriet om du ska lämna cykeln en längre stund.
  • Märk cykeln med Märk-DNA.
  • Om du har en elsparkcykel, lås fast den i ett fast objekt med ett godkänt kättinglås. Kontakta låsförsäljare eller tillverkare för att få information om vad som passar till din elsparkcykel.

Försäkring för elcykel

En elcykel eller elsparkscykel kan omfattas av hemförsäkringen, om den klassas som en cykel. Det gör den om den har en

  • elmotor som inte är starkare än 250 watt
  • elmotor som hjälper till upp till 25 km/h (elcykel)
  • är konstruerad för en maxhastighet på 20 km/tim (elsparkcykel).

Läs mer:
Skadad på cykel eller elsparkcykel? Här är försäkringarna som kan ge ersättning