2022-05-02 Nyhet

Skadad på cykel eller elsparkcykel? Här är försäkringarna som kan ge ersättning

I takt med att det blir varmare börjar allt fler använda sina cyklar, elcyklar och elsparkcyklar. Tyvärr ökar då även olyckorna. Så här års får vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå in många frågor från konsumenter som själva råkat ut för en skada eller har barn som gjort det. De undrar om de har rätt till ersättning från någon försäkring.

Om du som vuxen råkar ut för en cykelolycka kan en olycksfallsförsäkring ge ersättning för dina skador. Den kan ge ersättning både för de initiala kostnaderna, för den tid du blir inlagd på sjukhus och för bestående skador som invaliditet och ärr. Läs mer om vilka ersättningar en olycksfallsförsäkring kan ge här. 

Glöm inte gruppförsäkringarna

Många vuxna har omfattas också av en gruppförsäkring via till exempel sitt jobb eller fackmedlemskap.

- Glöm inte att du kan anmäla skadorna till flera försäkringar, alla som du omfattas av. Kostnader kan du visserligen bara få ersättning en gång men för till exempel medicinsk invaliditet kan du få ersättning från flera försäkringar, säger Håkan Carlsson.

Vilka försäkringar har barnen?

Alla barn som går i förskolan eller skolan omfattas av en olycksfallsförsäkring på skoltid. Den kan gälla även på fritiden. Kontakta din kommun eller skola och hör efter vilket försäkringsskydd som gäller. Om ni dessutom har tecknat en barnförsäkring så ersätter den också skador efter ett olycksfall, liknande en olycksfallsförsäkring för vuxna.

Ersättning från trafikförsäkring

Om den som cyklar har kolliderat med en bil ska man också anmäla personskadorna till det försäkringsbolag där bilen är försäkrad. I en sådan situation kan den skadade få ersättning både från trafikförsäkringen och från olycksfallsförsäkringen.

Vill du ha hjälp att välja försäkring

Om du vill teckna en ny olycksfallsförsäkring eller se över din nuvarande kan du använda dig av vår jämförelse av olycksfallsförsäkringar. Den visar skillnader i olycksfallsförsäkringarnas villkor.

- I jämförelsen kan du se vilka ersättningar du kan få och hur de påverkas av att du blir äldre. Vissa försäkringar kan du behålla livet ut medan andra slutar att gälla när du blir äldre, vanligtvis 65 – 75 år, säger Jenny Sparring.

Lyssna på vår podd om olycksfallsförsäkringar där vi närmare går igenom vilket skydd en olycksfallsförsäkring kan ge.

Krav på hjälm

Var aktsam så att du slipper skadas när du cyklar eller åker elsparkcykel. Se upp med gruset och glöm inte att använda hjälm. Barn under 15 år måste enligt lag använda hjälm oavsett om de cyklar eller åker elsparkcykel. På elsparkcyklar får man inte åka mer än en person.