2022-06-28 Nyhet

Gör lagändringarna om flytträtt för äldre pensioner att det blir enklare?

Från och med den 1 juli har du laglig rätt att flytta individuella fond- och depåförsäkringar, oavsett hur gamla de är. Ändringarna i flytträtten gäller däremot inte kollektivavtalade tjänstepensioner eller traditionellt förvaltade försäkringar. Men gör de nya lagreglerna flytten enklare?

Lagändringarna om utökad flytträtt gäller individuella tjänstepensioner, privata pensionsförsäkringar och kapitalförsäkringar som har tecknats före den 1 juli 2007. Ändringarna innebär att det nu blir möjligt att flytta de här äldre försäkringarna.

Blir det enklare?

- Lagändringarna omfattar inte det praktiska kring flytträtten. Precis som förut måste din tidigare arbetsgivare godkänna en flytt, om det rör sig om en individuell tjänstepension, säger Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. 

- Däremot blir det nu också obligatorisk flytträtt för privata pensionsförsäkringar som du tecknat före den 1 juli 2007. Och de behöver du ingen annans godkännande för att flytta, utan det gör du själv om du vill. Det blir alltså enklare på så sätt att fler försäkringar får flyttas, men det kan fortfarande vara svårt att flytta i praktiken, fortsätter Stefan Thelenius.

Blir det billigare?

- Lagändringarna har ingen påverkan på flyttavgifterna. Sedan tidigare får avgiften vara maximalt 600 kr, tillägger Stefan Thelenius. Du hade redan tidigare rätt att flytta traditionellt förvaltade försäkringar som tecknats efter den 1 juli 2007 men de kan hos vissa bolag fortfarande kosta upp till 3 procent av försäkringskapitalet att flytta.

Jämför villkor

Du kan jämföra villkoren i olika typer avförsäkringssparande här på webbplatsen. Du kan samtidigt ta reda på vad ditt försäkringssparande kostar genom webbtjänsten Jämförpris:

Vi har också olika guider och checklistor om pension. Till exempel hur du gör för att flytta ett pensionssparande. 

Sammanfattning

Lagändringarna om utökad flytträtt träder i kraft den 1 juli. Den omfattar flytträtt även för äldre, individuellt försäkringssparande där den försäkrade bär placeringsrisken.

Lagen omfattar:

  • Individuella tjänstepensioner, privata pensionsförsäkringar och kapitalförsäkringar som är tecknade före den 1 juli 2007, men enbart fondförsäkringar och depåförsäkringar

Lagen omfattar inte:

  • Kollektivavtalade tjänstepensioner
  • Traditionellt förvaltade individuella tjänstepensioner, privata pensionsförsäkringar och kapitalförsäkringar.