2021-03-08 Nyhet

Gravid? Tänk på försäkringsskyddet för både dig och barnet

I Sverige föds det flest barn under vår och försommar och nu är det många som går i väntans tider. I samband med det kan det vara bra att se över försäkringsskyddet för den gravida och barnet. Sådana försäkringar kan ge ekonomisk kompensation utöver skyddet från Försäkringskassan. 

Gravidförsäkringar

Som gravid kan det vara bra att teckna en gravidförsäkring, gärna före rutinultraljudet i graviditetsvecka 18-20. Det finns både gratisförsäkringar och betalförsäkringar.

- En gratis gravidförsäkring innehåller främst en olycksfallsförsäkring för den gravida och barnet men har låga ersättningsbelopp. Komplikationer som kan uppstå under en graviditet och förlossning, exempelvis foglossning och bristningar, räknas inte som olycksfall och ersätts därför inte av gratisförsäkringarna, säger Jenny Sparring, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

En betalförsäkring kan ge ersättning om barnet föds med vissa diagnoser. Vilka diagnoser som en viss försäkring ersätter varierar mellan bolagen men det kan handla om en CP-skada, allvarliga hjärtfel eller Downs syndrom. Försäkringen kan även ge ersättning till mamman vid vissa graviditets- och förlossningskomplikationer.

Jämför  gravidförsäkringar innan du väljer vilken försäkring du vill ha.

Barnförsäkringar

En bra barnförsäkring ska innehålla skydd för både sjukdomar och olycksfall. Det viktigaste innehållet i en barnförsäkring är ersättning för medicinsk och ekonomisk invaliditet och engångsbelopp vid allvarlig diagnos. I alla barnförsäkringar finns dock undantag och begränsningar för vissa sjukdomar.

- Det kan finnas fördelar med att välja samma försäkringsbolag för gravid- och barnförsäkringen. Vissa försäkringsbolag gör det möjligt att teckna en barnförsäkring utan att lämna uppgifter om barnets hälsa om du har haft gravidförsäkring i bolaget. Det innebär att du inte riskerar att barnet nekas försäkring, poängterar Jenny Sparring.

Det är viktigt att du tecknar en barnförsäkring så tidigt som möjligt och att du väljer en försäkring som ditt barn kan behålla hela uppväxten, eftersom det finns risker med att byta försäkring. En ny försäkring kommer inte att gälla för symtom, sjukdomar eller skador som barnet redan har.

Ett tips är att redan under graviditeten fundera över vilken barnförsäkring du vill ha eftersom du kommer att ha fullt upp när bebisen väl är här. Ta gärna hjälp av vår jämförelse av barnförsäkringar