2021-06-09 Nyhet

Hitta rätt försäkring för husbilen – ny oberoende jämförelse

Drygt 100 000 personer i Sverige äger en husbil. Semester i husbil lockar allt fler, inte minst under pandemin. I dag presenterar Konsumenternas Försäkringsbyrå en ny oberoende jämförelse av försäkringar för husbilar. Vi ger också tips till husbilsägare.

Välj rätt försäkring

Det finns flera saker som du bör tänka på när du ska skaffa husbilsförsäkring. Kontrollera till exempel vilken hjälp du kan få om du måste avbryta din semester, vilken ersättning du får om dina saker skadas och om det blir skador i husbilens boendedel.

- Vi har gjort en detaljerad genomgång. Det finns flera viktiga skillnader i de försäkringar som försäkringsbolagen erbjuder. Det lönar sig därför att jämföra innehållet och inte bara titta på priset, säger Helen Bernerfalk, jurist och expert inom motorförsäkring.

Husbilsförsäkringar är mer omfattande än vanliga bilförsäkringar. I både halv- och helförsäkringar ingår för det mesta även skydd för personliga saker, semesteravbrott och utrustning som är normal för husbilar, till exempel förtält. Självrisken kan också variera stort mellan olika försäkringsbolag.

Viktiga skillnader

Semesteravbrott

Ofta ingår det ett skydd för semesteravbrott i halvförsäkringen, men ibland kan det krävas en helförsäkring. Du kan då få kontant ersättning i 21 – 45 dagar när husbilen inte kan användas om olyckan skulle vara framme. Ersättningen är som regel 300 - 500 kronor per dag. Några bolag är generösa och ersätter istället större delen av hyreskostnaden för en husbil eller personbil.

Personliga saker

Skyddet för saker (personlig egendom) som du tar med dig på semestern varierar mellan 20 000 och 80 000 kronor. För stöldbegärlig egendom, som till exempel mobiler och datorer, kan högsta ersättning vara allt ifrån 5 000 till 50 000 kronor.

Maskin- och glasskador

Det är viktigt att titta på hur länge maskinskadeförsäkringen gäller. För husbilar varierar den mellan 8 till 10 år och 10 000 till 15 000 mil.

Självriskerna för att byta en glasruta varierar mellan 1 500 kronor och 35 procent av skadekostnaden. Ett byte av vindruta kan kosta 20 000 kronor och den procentuella självrisken blir då 7 000 kronor.

Vattenskador

Vagnskadeförsäkringen gäller även för skador som orsakats av läckage från tank- eller ledningssystemet i boendedelen. Ersättningen varierar från ett högsta ersättningsbelopp på 20 000 kronor till obegränsad ersättning för hela skadekostnaden.

Allrisk och hushållsmaskiner

Allrisk kallas också för drulle eller utökat skydd. Det finns inte hos alla bolag. När allrisk ingår kan det omfatta:

  • plötslig och oförutsedd skada i boendedelen
  • nyckelförlust
  • feltankning

Några bolag ersätter också hushållsmaskiner och klimatanläggning i boendedelen som har gått sönder.

Tips till husbilsägare

 - Ni kanske är flera personer som reser tillsammans på semester. Om en vän eller vuxet barn som inte är folkbokförd på din adress kör husbilen så kan du hos vissa försäkringsbolag få betala en extra vagnskadesjälvrisk på upp till 10 000 kronor. Det säger Gustav Jonsson, jurist och expert inom motorförsäkring.

Fler tips

  • Bärgning och hemtransport finns i alla halv- och helförsäkringar. Du behöver sällan en separat assistansförsäkring.
  • Normalt gäller inte husbilsförsäkringen om husbilen hyrs ut eller lånas ut mot betalning. Om du tänker hyra ut husbilen, kontakta ditt försäkringsbolag. Många hyresförmedlare har särskilda uthyrningsförsäkringar.
  • Om du ska sälja din husbil, kontrollera eventuell förmedlare och personer som ska provköra bilen. Stöldförsäkringen gäller inte om du frivilligt har lämnat ifrån dig bil och nycklar till någon som inte lämnar tillbaka den.

Här kan du jämföra husbilsförsäkringar

Läs mer om husbilsförsäkringar