2022-11-22 Nyhet

Strömavbrott- vad ersätter dina försäkringar?

Just nu är det många hushåll i Sverige som är strömlösa. Har du drabbats av strömavbrott och får skador på din egendom kan du ha rätt till ersättning från dina försäkringar.  

- Tveka inte att kontakta ditt försäkringsbolag om din bostad eller dina saker skadas efter ett strömavbrott. Du kan ha rätt till ersättning, säger Andrea Szanto, jurist och boendeexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Frysta rör

Om du drabbas av ett längre strömavbrott som leder till att rören i huset fryser och spricker vilket leder till en vattenskada, kan du få ersättning från din villaförsäkring eller fritidshusförsäkring.

Skador på elektronik

Vid strömavbrott kan elektroniken i ditt hem skadas när strömmen plötsligt sätts på igen på grund av överslag och liknande. Hushållselektronik som till exempel kyl och frys kan ersättas av dina försäkringar. För elskador på hemelektronik som exempelvis datorer och TV-apparater behöver du ett allrisktillägg i din hemförsäkring eller villaförsäkring för att du ska kunna få ersättning. Det gäller även för elektronik som hör till fastigheten som till exempel värmepump, mekanisk ventilation eller larm.

Förstörd mat

Om den mat du har i kylen och frysen blir förstörd på grund av strömavbrott kan du få ersättning från din hemförsäkring. Men det är viktigt att du inte slänger maten innan du har tagit kontakt med ditt försäkringsbolag.

 - Om du redan har slängt maten kan du få svårt att bevisa vilket värde den förstörda maten har haft. Bedömer du att du inte kan spara maten på grund av lukt och annat, kan du istället ta kort på den förstörda maten innan du slänger den, så att du kan visa vad du har behövt slänga, avslutar Andrea Szanto.

Läs mer om strömavbrott hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå

Läs mer om boendeförsäkringar