2022-11-21 Nyhet

Kan du få ersättning från någon försäkring på grund av snökaoset?

I många delar av Sverige påverkas just nu både kollektivtrafik och vägarnas framkomlighet av stora snöfall. Om du till exempel kör av vägen i halkan, eller ska ut och resa och blir försenad på grund av ovädret, kan du ha rätt till ersättning från olika försäkringar.

Skydd i bilförsäkringen

Om du måste ut och köra med din bil under de här omständigheterna är det viktigt att veta vilket försäkringsskydd du har om det inträffar en olycka. Se till att bilen är utrustad med vinterdäck* och att hålla avstånd till framförvarande bil eftersom bromssträckan blir betydligt längre än normalt vid dåligt väglag. Kontrollera att mobiltelefonen är laddad så att du kan ringa om något skulle hända.

 • Bärgning?
  - För att du ska få hjälp med bärgning och hemtransport om bilen till exempel halkar av vägen måste du ha en halv- eller helförsäkring, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå och specialiserad på bilförsäkringar. I sådana ingår en räddningsförsäkring som ersätter kostnaderna för bärgning till närmaste, lämpliga verkstad.
 • Hyrbil?
  För att få ersättning för kostnaden för att hyra en bil behöver du ha en stor bilförsäkring eller en basförsäkring med hyrbilstillägg.

* Just nu är det inte lag på att använda vinterdäck. Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Om du kör utan vinterdäck och råkar ut för en olycka under den perioden, kan du riskera nedsatt ersättning. Se också: Nu kommer vintern, måste jag sätta på vinterdäcken då? 

Skydd i hemförsäkringen – för försenad eller avbruten resa

Inte i alla, men i en del hemförsäkringar ingår det ett så kallat resestartskydd. Normalt har de hemförsäkringar som kallas Stor eller liknande resestartskydd, medan det kan saknas i de som kallas Bas eller motsvarande. I vissa av försäkringarna som inte har resestartskydd från början går det att teckna som tillägg.

- Ett resestartskydd innebär att du kan få ersättning om du kommit för sent till en avgång på grund av någon oförutsedd händelse, som exempelvis ett snöoväder eller trafikolycka, säger Gabriella Hallberg, också hon jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå och specialiserad på reseförsäkringar.

Förutsatt att du har ett resestartskydd kan du få ersättning för:

 • Missad resa
  Om du försenas och missar din förbokade resa på grund av till exempel snökaos kan du få ersättning för ”nödvändiga och skäliga merkostnader” för att ansluta dig till resan. Förutsättningarna för ersättning är också t ex att den privatbil som du åkte med råkat ut för väderlekshinder, eller har blivit köroduglig genom en trafikolycka. Om väderleken begränsar trafiken i allmänhet, eller att allmänna färdmedel som tåg, buss, T-bana osv försenas, drabbas av tekniska fel eller olyckor är det också förutsättningar för ersättning.
 • Merkostnader 
  Merkostnader som kan ersättas är t ex extra kostnader för resa och övernattning. Om det vid utresan från Sverige inte är möjligt att resa efter, ersätter hemförsäkringens reseskydd merkostnader för hemresa till hemorten i Sverige och för förlorade semesterdagar. Läs mer i Reseförseningar, hur ersätts de av försäkringsbolagen. 

Din ansökan om ersättning måste styrkas med intyg

När du begär ersättning för t ex försening behöver orsaken styrkas med intyg från researrangören, trafik- eller bärgningsbolag.

Kontakta alltid ditt eget försäkringsbolag

Villkoren för vad som ersätts kan variera mellan försäkringsbolagen. Kontakta alltid ditt eget försäkringsbolag för att ta reda på vad din egen försäkring täcker.