2022-11-24 Nyhet

Fynda gärna men köp inte produktförsäkringar i onödan

I anslutning till Black Friday bjuder butikerna ofta in till köpfest och reor inför julen. Behöver du köpa en separat försäkring till din nya produkt? Inte nödvändigtvis, ofta har du redan en bra försäkring genom din hemförsäkring. 

När du köper varor som till exempel elektronik, vitvaror och smycken blir du ofta erbjuden att köpa till en produktförsäkring. En sådan försäkring ger dig ersättning om produkten blir skadad genom en plötslig och oförutsedd händelse, som till exempel att du tappar din mobil så att den går sönder.  Vissa produktförsäkringar ger också ersättning om produkten slutar att fungera.

- Många konsumenter verkar tro att de är oförsäkrade om de inte tecknar en produktförsäkring. Men då glömmer man bort hemförsäkringen. Har du en hemförsäkring med allriskskydd så är det ofta tillräckligt, säger Gustav Jonsson, jurist på konsumenternas försäkringsbyrå.

Hemförsäkringar med allrisktillägg skyddar alla dina saker medan en produktförsäkring endast skyddar den sak som den tecknats för. En produktförsäkring kan däremot ha lägre självrisk än hemförsäkringen eller ingen självrisk alls. I en produktförsäkring gör man normalt inte heller ett åldersavdrag, så ersättningen kan bli något högre än genom din hemförsäkring.

Prioritera rätt försäkringar

Om du vill prioritera bland dina försäkringar, så bör du välja försäkringar som ger höga belopp och täcker situationer och händelser du inte kan stå för själv och där det inte går att ha en egen buffert.

 - En produktförsäkring kommer ofta gälla för låga belopp och även ha inslag av dubbelförsäkring, och bör kanske därför inte prioriteras särskilt högt, avslutar Gustav Jonsson.

Läs mer om produktförsäkringar

Vilka försäkringar behöver jag?

Lyssna på Försäkringspodden. Avsnitt 20: Behöver du verkligen en produktförsäkring?