2022-05-11 Nyhet

Ny jämförelse: Viktiga skillnader i båtförsäkringar

Det finns viktiga skillnader i båtförsäkringar, inte minst för den som råkar orsaka en olycka. I dag presenterar Konsumenternas Försäkringsbyrå en oberoende och omfattande jämförelse av innehållet i de flesta båtförsäkringar på den svenska marknaden.

Valet av båtförsäkring kan vara lika viktigt som valet av båt. Konsumenternas Försäkringsbyrå har granskat innehållet i 24 olika båtförsäkringar.

Alla båtförsäkringar som ingår i jämförelsen ger ett gott skydd om båten blir stulen och vid brandskador. De allra flesta försäkringsbolag ger även ersättning för sjöskador - om du går på grund, kör på något eller om båten sjunker. Något som båtägare däremot bör vara uppmärksamma på är ansvarsskyddet.

- På sjön har du samma ansvar som när du kör bil men du kan ha ett betydligt sämre försäkringsskydd om du vållar en olycka, det vill säga om du råkar skada en person eller ramma en dyr båt, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Det kan skilja många miljoner i högsta möjliga ersättningsbelopp från ansvarsskyddet. Några försäkringsbolag erbjuder 5 miljoner kronor medan andra ger ersättning på 40 miljoner kronor.

- Om du råkar köra på en person som får skador för livet så kan skadeståndskravet bli högt, mellan 10 och 15 miljoner kronor är inte orealistiskt. Om ansvarsskyddet i din försäkring inte täcker dessa kostnader kan du få betala resterande skadeståndskrav ur egen ficka eller bli skuldsatt för livet, varnar Peter Stark.

Andra skillnader i båtförsäkringar

  • Olycksfallsförsäkring för förare och passagerare: Kan ingå i en mer omfattande försäkring eller tilläggsförsäkring.
  • Motor/maskinskador: Det krävs normalt en mer omfattande försäkring eller tilläggsförsäkring för att få ersättning om motorn går sönder.
  • Assistans, allrisk, personliga tillhörigheter och semesteravbrott: Ofta krävs en mer omfattande försäkring eller en tilläggsförsäkring.
  • Privat uthyrning kan ingå i grundskyddet men ofta krävs en tilläggsförsäkring.
  • Uppläggningsmaterial: Många bolag ersätter endast skador på sådant material vid brand.

Pris

Premien på båtförsäkringar kan variera stort. Uppgift om pris ingår inte i jämförelsen eftersom de sätts individuellt.

- Priset är förstås intressant för de allra flesta men vi rekommenderar ändå att man i första hand tittar på försäkringarnas innehåll. I vår jämförelse finns även uppgifter om kundnöjdhet, vilket också kan vara intressant att jämföra, avslutar Peter Stark.

Om jämförelsen

Konsumenternas Försäkringsbyrå har jämfört innehållet i 24 olika båtförsäkringar från 11 försäkringsbolag. Vi lyfter fram viktigt innehåll eller begränsningar som är bra att känna till. Försäkringsbyrån säljer ingenting och arbetar inte på uppdrag av något företag. Vi strävar efter att täcka in de flesta företag och produkter på marknaden. Några enstaka bolag är inte med i jämförelsen på grund av att nödvändiga uppgifter saknas.

En särskild båtförsäkring behöver tecknas för normalstora familjebåtar. För mindre motorbåtar räcker det hos flera försäkringsbolag med ett tillägg till hemförsäkringen.

Här hittar du hela jämförelsen av båtförsäkringar 

Läs mer om båtförsäkringar