2022-06-17 Nyhet

Är du rätt försäkrad på semestern?

Många väljer att resa utomlands på sin semester, trots visst kaos på Europas flygplatser. Många hör också av sig till oss och undrar vilka försäkringar som kan täcka till exempel förseningar, avbokningar och inställda flyg.

I det senaste avsnittet av Försäkringspodden förklarar Gabriella Hallberg och Jenny Sparring vilka försäkringar som är viktigast när du ska ut och resa - och hur du skaffar dem.

- Vårt allra viktigaste budskap är att du aldrig någonsin ska resa oförsäkrad säger Gabriella Hallberg, jurist och reseexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Sedan kan du skaffa dig försäkringsskydd på olika sätt.

Din hemförsäkring ger ett bra skydd för vanliga semesterresor, som är kortare än 45 dagar. Har du ingen hemförsäkring bör du därför skaffa en sådan, eller kontrollera att du omfattas av en. Du kanske ingår i din partners eller dina föräldrars försäkring? Du behöver i vart fall säkerställa att du har en reseförsäkring som gäller för till exempel sjukdom och olycksfall och hemtransport med ambulansflyg.

- Att resa ska vara lustfyllt och roligt men om du till exempel blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka i en annan del av världen – i synnerhet utanför EU - så kan det bli ofantligt dyrt och besvärligt om du inte har någon försäkring, tillägger Jenny Sparring, jurist och programledare för podden. Lyssna på vårt avsnitt om resor så förklarar vi också hur du kan förlänga ditt reseskydd och försäkra dig för speciella händelser, som riskfyllda aktiviteter.

Lyssna på Försäkringspodden, som den här gången handlar om bland annat:

  • Långa köer vid flygplatsernas säkerhetskontroller - kan man få ersättning från sin reseförsäkring om man missar flyget på grund av det?
  • Vilket skydd har du genom hemförsäkringen?
  • Om du vill avbeställa din resa, kan du få pengar tillbaka då?
  • Vad är EU kortet från Försäkringskassan och vad får du för skydd från det?
  • Hur gäller försäkringen om du ska utföra någon extremsport eller riskfylld aktivitet?

Du kan också jämföra olika hemförsäkringars reseskydd här på konsumenternas.se