2022-06-02 Nyhet

Är barnen försäkrade efter skolavslutningen? Lyssna på Försäkringspodden om barnförsäkringar

I det senaste avsnittet av Försäkringspodden berättar vi om de viktiga barnförsäkringarna. Förskolans och skolans försäkring gäller bara för olycksfall och inte alltid dygnet runt eller på fritiden. För att ett barn ska få ersättning för sjukdomar och diagnoser så krävs en egen barnförsäkring.

En barnförsäkring ska helst tecknas så tidigt som möjligt, när ditt barn är nyfött. Men det är inte för sent att göra det senare. Skälet till att man bör teckna tidigt är att då har inga eventuella sjukdomar hunnit visa sig och medfört undantag för dem i försäkringen.

- Med risk för att låta som en försäljare: Har ditt barn ingen egen barnförsäkring ännu, bör du teckna en. Dels på grund av att barnen kanske inte har något skydd alls på sommarlovet, dels för att fler barn får bestående skador av sjukdom än av olycksfall. Samhällets ersättning till barn som på grund av det inte kan arbeta senare är låg, säger Håkan Carlsson, jurist och barnförsäkringsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Jenny Sparring programleder Försäkringspodden och tillägger:

- Vi vill förklara varför barnförsäkringar kan vara så viktiga ekonomiskt. Och vill stärka föräldrar i att göra valet att skaffa en. Det finns billiga gruppförsäkringar man kan teckna till exempel via sitt arbete även om vi har koncentrerat oss på att jämföra individuella barnförsäkringar. De är dyrare men ger alltid högre ersättningar. För att göra valet så enkelt som möjligt sätter vi poäng. Alla försäkringar i vår jämförelse är bra men några är bättre än andra. Observera att vi poängsätter innehållet, inte priset.

Lyssna på Försäkringspodden om barnförsäkringar här. Jämför barnförsäkringar här.

FAKTA

Cirka 1,6 miljoner barn och unga i Sverige har en individuell barnförsäkring och nästan 312 000 har en gruppförsäkring. Sedan 2012 har andelen barn och unga med individuella barnförsäkringar ökat från 48 procent till 50 procent (2021). Hälften av alla barn och unga har alltså en individuell barnförsäkring i dag. Källa: Branschorganisationen Svensk Försäkrings statistikdatabas.