2022-01-11 Nyhet

Funderar du på att byta försäkringsbolag?

Många passar på att göra en översyn av sin ekonomi runt årsskiftet. Är du på gång att byta ut någon försäkring? Kontrollera först att du får det innehåll du behöver innan du bestämmer dig.

Avtalstiden för försäkringar är normalt ett år. Det betyder att du som regel kan byta din hem-, villa-  bil- och andra sakförsäkringar på huvudförfallodagen. Vilken dag som är huvudförfallodag står i ditt försäkringsavtal (som också kallas försäkringsbrev).

Det spelar ingen roll om du betalar försäkringen per månad eller per halvår, du måste ändå vänta till huvudförfallodagen. Om inte försäkringsbehovet faller bort. Du kan naturligtvis säga upp bilförsäkringen, om du exempelvis säljer din bil. 

Om du inte säger upp eller byter försäkring på huvudförfallodagen så förlängs den med automatik i ytterligare ett år. 

- Personförsäkringar, som livförsäkringar och barnförsäkringar, kan du däremot säga upp eller byta när du vill, berättar Jenny Sparring, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det är sällan något problem om du är fullt frisk och inte har varit sjuk. Men om du har haft någon skada eller sjukdom kan det vara riskfyllt att byta försäkring. Läs också om Nekad en personförsäkring?.

Jämför innehållet i försäkringarna

Innan du väljer en ny försäkring tycker vi att du ska jämföra innehållet i de olika försäkringsbolagens produkter. Dessutom kontrollera hur nöjda bolagets kunder är och sedan ta reda på priset. I våra översikter jämför vi det viktigaste innehållet i olika sak- och livförsäkringar och hur det ersätts och inte.

Jämför försäkringar, banktjänster och pension