2021-10-27 Nyhet

Resa utomlands på höstlovet – viktigt med försäkring och extra buffert

Ska du resa utomlands under höstlovet? Tänk på att pandemin kan påverka din resa. Du bör vara väl förberedd, ha koll på din försäkring och ha extra marginaler.

- Om du eller någon annan i familjen blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall under resan så har ni ett bra skydd i hemförsäkringen. Det går att få ersättning för vårdkostnader och hemtransport, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Försäkringen gäller däremot inte för en pågående sjukdom eller skada. Du ska i regel ha varit symtomfri och inte ha uppsökt läkare under tre månader före avresan. Om du nyligen har varit sjuk bör du kontakta ditt försäkringsbolag före resan.

I mer omfattande hemförsäkringar ingår ofta ett avbeställningsskydd. Det gäller om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka och inte kan genomföra resan. Det kan också ingå ett avbeställningsskydd om du betalar din resa med ett bankkort.

Buffert för merkostnader

Försäkringen täcker normalt inte merkostnader som kan uppstå om du får problem med reseintyg, covidtester och vaccinationsintyg. Om din resplan måste ändras så får du själv stå för kostnader för till exempel flygbiljetter och extra hotellnätter. 

- Ta i god tid reda på vilka regler som gäller i landet du ska åka till och vilka dokument du behöver. Restriktioner kan ändras med kort varsel. Res aldrig oförsäkrad. Se också till att du har marginaler så att du kan klara förseningar eller andra oförutsedda händelser, avslutar Gabriella Hallberg.

Att tänka på

  • Se över ditt försäkringsskydd, kontrollera om du har något avbeställningsskydd.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag om du har varit sjuk före resan. Du kan behöva en medicinsk förhandsbedömning för att veta hur ditt reseskydd gäller.
  • Skaffa ett läkarintyg om du blir sjuk före eller under din resa.
  • Ta reda på vad som gäller i landet du ska resa till och var beredd på att regler och restriktioner kan ändras snabbt. Bra information finns på swedenabroad.se och i appen UD Resklar.
  • Se till att ha en ekonomisk buffert så att du kan klara förseningar och oförutsedda händelser.

Läs mer om reseskyddet i hemförsäkringar