2021-05-24 Nyhet

Hyra eller hyra ut en bostad – se över ditt försäkringsskydd

Ska du hyra ut ditt hem eller stuga en tid i sommar? Eller ska du kanske hyra ett fritidshus under din semester? Konsumenternas Försäkringsbyrå ger tips om hur olika försäkringar gäller för hyresvärdar och hyresgäster.

Hyra ut en bostad

Ska du hyra ut din villa, fritidshus eller bostadsrätt behöver bostaden vara försäkrad av dig på samma sätt som när du själv bor där. Om det inträffar en brand, vattenskada eller andra skador på bostaden så ansvarar du för skadan.

Om din hyresgäst är vårdslös och orsakar en skada på din bostad så kan du rikta ett skadeståndskrav mot hyresgästen.

- Kontrollera att din hyresgäst har en hemförsäkring, eller ett motsvarande försäkringsskydd om personen normalt bor i ett annat land. I hemförsäkringen ingår ett ansvarsskydd som gäller om hyresgästen orsakar en skada, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Om hyresgästen stjäl eller förstör dina saker

Lämna aldrig kvar värdefulla föremål som till exempel smycken eller bärbara datorer i din bostad. Om din hyresgäst skadar eller stjäl dina saker så kan du inte få ersättning från din försäkring, eftersom du själv har gett hyresgästen tillträde till din bostad. Om det däremot inträffar ett inbrott under uthyrningstiden och någon annan person tar sig in i bostaden så kan din försäkring gälla. Men det kan bli svårt att bevisa att det har hänt när du själv inte vistas i bostaden.

- En del försäkringsbolag erbjuder numera en särskild försäkring för uthyrning. Du kan få ersättning med till exempel 50 000 eller 100 000 kronor om dina saker skadas eller stjäls under den tid du hyr ut din bostad, säger Peter Stark.

Ingen försäkring täcker vanligt slitage. För att få ersättning för det bör du skriva ett avtal där ni kommer överens om hur eventuellt slitage på din bostad eller egendom ska ersättas.

Att tänka på

  • Skriv gärna ett avtal, så att ni är överens om vad som gäller för till exempel städning, slitage och andra händelser. Mallar finns bland annat hos Villaägarna.
  • Kontrollera vilket försäkringsskydd som ingår om du hyr ut via en förmedlare som till exempel Airbnb.
  • Bor du i en hyres- eller bostadsrätt behöver du tillåtelse av din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut din bostad.

Hyra bostad

Du som ska hyra en bostad behöver alltid ha en egen hemförsäkring, även om det handlar om ett tillfälligt boende. Hyr du en bostad under längre tid bör du informera ditt försäkringbolag.

Om du har ett allrisktillägg i din hemförsäkring kan du använda det om du skulle råka skada någon sak i bostaden.

Om hyresvärden anser att du har vållat en skada och kräver dig på ersättning, kontakta ditt försäkringsbolag. Försäkringsbolaget utreder vad som har hänt och vilket ansvar du har. Du kan få hjälp med skadeståndet från din försäkring om det visar sig att du genom vårdslöshet eller oaktsamhet har orsakat skadan.

Läs mer om att hyra eller hyra ut en lägenhet, stuga eller hus