2020-09-25 Nyhet

Tjänstepensionens dag – fem tips för en bättre pension

Tjänstepensionen spelar en stor roll för din pension. Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Då står denna viktiga del av pensionen i fokus. Vi passar på och ger dig fem tips för en bättre pension!

Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension via sin arbetsgivare. De flesta tjänstepensioner är kollektivavtalade men det finns också andra lösningar.

- Trots att tjänstepensionen är en så viktig del av den totala pensionen är det många som faktiskt inte vet om de har en tjänstepension eller hur omfattande den är. Passa på att lära dig mer. Vi ger tips på vad du kan göra för att påverka din tjänstepension, säger Carita Lindborg, biträdande chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

1. Säkra tjänstepensionen
Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar en tjänstepension till dig. Alla arbetsgivare med kollektivavtal betalar in tjänstepension åt sina anställda. Om din arbetsgivare inte har något kollektivavtal är det bra om du ser till att det görs inbetalningar till din pension på något annat sätt.

2. Skaffa dig en samlad bild
På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension. Där visas både din allmänna pension, tjänstepension och privata pensionsförsäkringar, om du har sådana.

3. Bestäm hur engagerad du vill vara
Bestäm hur engagerad du vill vara i tjänstepensionsvalen. Om du bara är lite engagerad eller inte engagerad alls, välj en traditionell försäkring. Om du vill vara mer engagerad, välj en fondförsäkring och följ utvecklingen med jämna mellanrum. Använd våra jämförelser av pensionsförsäkringar.

4. Se över avgiften
Försäkringsbolaget kan ta ut olika avgifter i din pensionsförsäkring. Det kan vara en fast avgift, avgift på inbetald premie, procentuell avgift på pensionskapitalet och förvaltningsavgifter på fondsparande. Avgifterna har stor betydelse för hur ditt pensionskapital utvecklas, eftersom du sparar under lång tid. Räkna på försäkringsbolagens avgifter med vårt webbverktyg Jämförpris. 

5. Välj och välj bort
Du kan kombinera din tjänstepension med efterlevandeskydd. Väljer du att göra det får du själv lägre pension. Den vanligaste typen av efterlevandeskydd är ett återbetalningsskydd och innebär att det kapital som du hunnit spara ihop betalas ut till förmånstagarna när du avlider. En annan typ av efterlevandeskydd är familjeskyddet. Premien till familjeskyddet dras av från din tjänstepensionspremie, vilket gör att din egen ålderspension bli lägre. Räkna på vad efterlevandeskyddet kostar.

Läs mer om tjänstepensionen

Läs mer på Tjänstepensionens dag.