2020-10-13 Nyhet

Bilsemester eller utlandsresa på höstlovet – så gäller din försäkring

Ska du resa iväg på höstlovet? Se i god tid över ditt försäkringsskydd. För dig som ska på bilsemester är det bra att åtminstone ha en halvförsäkring på din bil. Om du ska resa utomlands bör du kontrollera din reseförsäkring. Coronapandemin kan påverka din resa på många sätt.

Åker du till en annan ort i Sverige krävs det att du övernattar 1-2 dygn för att hemförsäkringens reseskydd ska gälla. Hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller för din försäkring.

- Just nu föredrar många att resa med bil och vi får en hel del frågor från konsumenter som undrar vad man ska tänka på vid bilresor under höstlovet, säger Helen Bernerfalk jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Du måste ha minst halvförsäkring på din bil för att få hjälp med hemtransport om bilen skulle gå sönder på semestern. I halv- och helförsäkringar ingår en räddningsförsäkring som ersätter kostnaderna för att transportera hem förare och passagerare. Den ersätter också bärgning till närmast lämpliga verkstad om bilen har blivit skadad. Tänk på att det kan ta längre tid att få bilen reparerad då det på många håll är brist på reservdelar på grund av coronapandemin.

-  Ett bra skydd som också finns i bilens räddningsförsäkring är att den kan bekosta passagerarnas hemresa om föraren skulle bli akut sjuk och det inte är någon annan av resenärerna som kan köra bilen, säger Helen Bernerfalk.

Resa utomlands

-  Om du väljer att resa utomlands så bör du vara beredd på att oväntade händelser kan inträffa. Även om UD har öppnat upp för resor till fler länder så är situationen inte som vanligt. Lokala bestämmelser, restriktioner och krav på karantän kan återinföras med kort varsel och påverka din resa, säger Gabriella Hallberg, jurist Konsumenternas Försäkringsbyrå

Kontrollera hur just din försäkring gäller före resan. Tänk på att läget snabbt kan förändras under din resa och att din försäkring kanske inte täcker alla händelser. Reseskyddet i din hemförsäkring täcker till exempel inte merkostnader som kan uppstå om du hamnar i karantän.

Här kan du jämföra olika bilförsäkringar

Här kan du jämföra olika hemförsäkringar

Till vår guide: Rätt försäkrad på resan?