2020-06-02 Nyhet

Rätt försäkrad på din husbilssemester

Intresset för att resa med husbil är större än någonsin. Det är viktigt att vara rätt försäkrad. Försäkringarna ger bra skydd men det finns det en del luckor att se upp med.

- Husbilsförsäkringar är mer omfattande än vanliga bilförsäkringar. Det finns några situationer där det är särskilt viktigt att se om sitt försäkringsskydd för att inte riskera att förlora hela husbilens värde, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Om du ska hyra ut din husbil så gäller normalt inte din husbilsförsäkring. Du riskerar att få en minskad ersättning eller ingen alls om din husbil skadas. Börja därför med att kontakta ditt försäkringsbolag innan du hyr ut husbilen. Du kan behöva teckna en särskild försäkring för uthyrningen.

Du som tänker hyra en husbil behöver kontrollera hur husbilen är försäkrad. Oavsett om du hyr av en privatperson eller företag så måste det finnas en försäkring som gäller för uthyrning.

- Det finns ingen annan försäkring som kan ersätta skador på husbilen. Ansvarsskyddet i hemförsäkringen gäller inte. Det gäller för skadeståndskrav men ersätter inte skador på saker som du hyr.

Om du planerar att sälja din husbil är det viktigt att kontrollera bilförmedlaren och personer som ska provköra bilen. Be alltid att få se legitimation och skriv upp telefonnummer, adress och andra uppgifter. Lämna inte heller ifrån dig registreringsbeviset innan ni är klara med betalningen.

- Stöldförsäkringen gäller inte om du frivilligt har lämnat ifrån dig husbil och nycklar till någon som inte lämnar tillbaka den.

Utöver detta är det bra att kontrollera ytterligare några saker innan du ger dig ut på resa.

1. Tillräcklig ersättning för dina saker?
Husbilsförsäkringar innehåller oftast ett skydd för stöld av personliga saker som du tar med dig på semestern. Men räcker beloppet? Skyddet varierar ofta mellan 20 000 - 80 000 kronor. Du kan också få ersättning genom din hemförsäkring. Men det finns stora skillnader mellan olika försäkringsbolag. Vissa bolag ger ingen ersättning för stöld ur bilar medan andra kan ge ersättning med upp till 200 000 kronor.

2. Ingår semesteravbrott i försäkringen?
Alla försäkringar innehåller inte semesteravbrott, det vill säga ersättning om husbilen går sönder eller blir stulen på semestern. Om olyckan skulle vara framme så kan du ofta få kontant ersättning för de dagar som husbilen inte kan användas. Ersättningen ligger som regel på 300 - 500 kronor per dag under en begränsad tid. Det kan också vara möjligt att få hyra en husbil.

3. Hjälp med bärgning?
I alla halv- och helförsäkringar för husbilar ingår en räddningsförsäkring. I den ingår bärgning av husbilen till närmaste verkstad vid skada eller driftsstopp. Den ersätter också kostnader för att transportera förare och passagerare till hemorten. Om föraren inte kan fortsätta att köra på grund av sjukdom eller olycksfall ingår ofta ersättning för hemresa för passagerarna.

Här finns mer information om husbilsförsäkringar