2020-12-10 Nyhet

Välj rätt boendeförsäkring med oberoende jämförelser

Har du köpt en ny bostad eller vill du kanske byta försäkring? Med hjälp av våra jämförelser kan du enkelt jämföra innehållet i bland annat hem- och villaförsäkringar.

- Våra oberoende jämförelser täcker en stor del av den svenska marknaden. Vi lyfter fram viktigt innehåll men även begränsningar som är bra att känna till, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

I Konsumenternas poänglista gör vi en samlad bedömning och sätter betyg på olika försäkringar. Du kan också själv filtrera efter dina önskemål. Du kan jämföra specifika delar av försäkringen och välja ut de försäkringsbolag som intresserar dig mest.

Jämför hemförsäkringar

Hemförsäkringen ger dig ersättning om dina saker skadas. Den innehåller också ett reseskydd, rättsskydd, överfallsskydd och ansvarsskydd (skadeståndsskydd).

De flesta försäkringar har ett relativt gott egendomsskydd så att du kan få ersättning om dina saker blir skadade i en brand eller vid en vattenskada i din bostad. Men det kan finnas begränsningar vid andra typer av skador, som du kan se i vår jämförelse.

Om du blir bestulen på dyra smycken och klockor eller råkar ut för en stöld i ett äldreboende så kan den ersättning du har rätt till variera.

 - Ett annat exempel är det högsta belopp som rättsskyddet betalar för dina ombudskostnader om du skulle hamna i en tvist i domstol. Redan vid köpet av bostad kan det ibland uppstå en tvist och du kan behöva ditt rättsskydd. Ersättningen kan då variera från 130 000 till 400 000 kronor, konstaterar Peter Stark. 

För dig som bor i bostadsrätt

I jämförelsen av hemförsäkring kan du också se hur bostadsrättstillägget gäller för dig som bor i bostadsrätt. Du kan till exempel jämföra hur stora åldersavdrag som försäkringsbolagen gör på din inredning vid en skada. De kan variera mellan 10 000 och 100 000 kronor.

Här kan du jämföra hemförsäkringar

Jämför villaförsäkringar

Köper du en villa behöver du ha en villaförsäkring. Den säljs ofta tillsammans med en hemförsäkring.

- En villaförsäkring omfattar alltid brandskador och vissa vattenskador. Viktiga saker att jämföra är vilka begränsningar som finns för vattenskador i våtrum, din självrisk vid översvämning och andra naturskador samt din högsta kostnad för åldersavdrag, avslutar Andrea Ekeblad Szanto, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Här hittar du vår jämförelse av villaförsäkringar